Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика підходів до побудови інформаційних систем




Виділяють різні підходи до створення інформаційних систем, що відрізняються за ступенем впливу на організаційну структуру та за комплексністю вирішення завдань:

Підходи до створення інформаційних систем
За впливом на організаційну структуру підприємства Збереження існуючої структури
Зміна існуючої організаційної структури
За комплексністю завдань, які підлягають комп’ютеризації Комплексна комп’ютеризація
Комп’ютеризація найбільш трудомістких ділянок

(Характеристика підходів до створення інформаційних систем).

За ступенем впливу на організаційну структуру підприємства та бухгалтерської служби виділяють два підходи. Перший ґрунтується на адаптації інформаційної технології до організаційної структури підприємства. За даного підходу інформаційна система пристосовується до організаційної структури в її існуючому вигляді, і відбувається лише локальна модернізація сформованих методів роботи. При цьому здійснюється розподіл функцій між технічними працівниками (операторами) і спеціалістами (бухгалтерами, економістами, аналітиками, адміністраторами), об'єднання функцій збору і обробки інформації (фізичний обіг документів) з функцією прийняття рішень (інформаційний обіг). Отже, перший спосіб впровадження нової інформаційної технології орієнтований на діючу організаційну структуру управління. При цьому ступінь ризику від впровадження цієї технології зводиться до мінімуму, оскільки відповідні витрати незначні, а організаційна структура залишається без змін.

Другий, значно ефективніший підхід до впровадження інформаційної системи, передбачає раціоналізацію організаційної структури. Організаційна структура оптимізується таким чином, щоб впровадження інформаційної технології дало найбільший ефект. Основою такого підходу є максимальний розвиток технічних комунікацій і розробка нових організаційних взаємозв'язків, які раніше були економічно недоцільними. Продуктивність організаційної структури зростає, оскільки дані розподіляються раціональніше та зменшується обсяг інформації, що циркулює системними каналами. Цей спосіб спрямований на принципову зміну організаційної структури управління в напрямі її удосконалення.

Переваги та недоліки двох підходів до створення інформаційної системи, що відрізняються впливом на організаційну структуру підприємства, наведені на рис:

(Переваги та недоліки різних варіантів побудови інформаційної системи підприємства).

За комплексністю вирішення завдань розрізняють два підходи: підхід, який характеризується виділенням найбільш трудомістких завдань та їх комп'ютеризацією, і підхід, який передбачає комплексне вирішення завдань. Перший підхід може прискорити автоматизацію на найбільш трудомістких ділянках, але, оскільки послідовність обробки даних не змінюється, суттєвого підвищення ефективності не відбувається.

Комп'ютеризація окремих, розрізнених ділянок є суттєвим недоліком в комп'ютеризації. За такого підходу для кожного із завдань створюється окрема програма. І хоча при цьому можливе використання певних спільних частин у всіх цих завданнях, наприклад, процедур введення-виведення тощо, зберігається індивідуальність підходу до їх вирішення.

Окремі завдання, підзавдання та функціональні модулі мають складну ієрархічну структуру, свої вхідні та вихідні інформаційні канали і алгоритми вирішення. В результаті цього комплекси завдань та підсистеми в межах окремого підприємства погано взаємодіють між собою, через що різко знижується ефективність впровадженої системи, а також досягається найбільша ефективність, але для цього необхідна розробка системного, комплексного, гнучкого плану комп'ютеризації. Комплексна, системна комп'ютеризація передбачає розробку попереднього єдиного проекту системної комп'ютеризації як єдиного процесу.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты