Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні методи детермінованого факторного аналізу




Одним з найважливіших методологічних в АХД є визначення величини впливу окремих чинників на приріст результативних показників. У детермінованому факторному аналізі (ДФА) для цього використовуються наступні способи: виявлення ізольованого впливу чинників, ланцюгової підстановки, абсолютних різниць, відносних різниць, пропорційного ділення, інтегральний, логарифмування і ін.

Перші три способи ґрунтуються на методі элиминирования. Елімінувати - означає усунути, відхилювати, виключити дію всіх чинників на величину результативного показника, окрім одного. Цей метод виходить з того, що всі чинники змінюються незалежно один від одного: спочатку змінюється один, а всі інші залишаються без зміни, потім змінюються два, потім три і т. д., при незмінності останніх. Це дозволяє визначити вплив кожного чинника на величину досліджуваного показника окремо.

Дамо коротку характеристику найбільш поширеним способам.

1. Прийом виявлення ізольованого впливу чинників.

Зміна результативного показника під впливом якого-небудь чинника обчислюється за формулою:

2. Прийом цепних підстановок:

Спосіб ланцюгової підстановки є вельми простим і наочним методом, найбільш універсальним зі всіх. Він використовується для розрахунку впливу чинників у всіх типах детермінованих факторних моделей: аддитивних, мультиплікативних, кратних і змішаних. Цей спосіб дозволяє визначити вплив окремих чинників на зміну величини результативного показника шляхом поступової заміни базисної величини кожного факторного показника в об'ємі результативного показника на фактичну в звітному періоді. З цією метою визначають ряд умовних величин результативного показника, які враховують зміну одну, потім два, потім три і так далі чинників, допускаючи, що останні не міняються. Порівняння величини результативного показника до і після зміни рівня того або іншого чинника дозволяє визначити дію конкретного чинника на приріст результативного показника, виключивши вплив останніх чинників. При використанні цього методу досягається повне розкладання.

Ознака, що безпосередньо відноситься до явища, що вивчається, і характеризує його кількісну сторону, називається первинною або кількісною. Ці ознаки: а) абсолютні (об'ємні); б) їх можна підсумовувати у просторі та часі. Як приклад можна привести об'єм реалізації, чисельність, вартість оборотних коштів і так далі

Ознаки, що відносяться до явища, що вивчається, не безпосередньо, а через один або декілька інших ознак і що характеризують якісну сторону явища, що вивчається, називаються вторинними або якісними. Ці ознаки: а) відносні; б) їх не можна підсумовувати у просторі та часі. Прикладами можуть служити фондоозброєнність, рентабельність і ін. У аналізі виділяють вторинні чинники 1-го, 2-го і так далі порядків, отримувані шляхом послідовної деталізації.

Жорстко детермінована факторна модель називається повною, якщо результативний показник кількісний, і неповною, якщо результативний показник якісний. У повній двофакторній моделі один чинник завжди кількісний, другий - якісний. В цьому випадку заміну чинників рекомендують починати з кількісного показника. Якщо ж є декілька кількісних і декілька якісних показників, то спочатку слід змінити величину чинників першого рівня підпорядкування, а потім нижчого. Таким чином, вживання способу ланцюгової підстановки вимагає знання взаємозв'язку чинників, їх соподчиненности, уміння правильно їх класифікувати і систематизувати.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 147; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты