Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІМПУЛЬСНИЙ СПОСІБ РЕГУЛЮВАННЯ КООРДИНАТ ЕЛЕКТРОПРИВОДА З АСИНХРОННИМ ДВИГУНОМ




 

Розвиток напівпровідникової техніки активізував застосування імпульсного регулювання координат АД. Сутність його полягає в періодичній (імпульсній) зміні параметрів ланцюгів АД або живильної мережі. Стосовно до асинхронного ЕП найчастіше здійснюється імпульсна зміна напруги або опорів резисторів у ланцюгах ротора або статора. Ці способи застосовуються головним чином для регулювання швидкості, хоча при необхідності вони дозволяють регулювати (обмежувати) струм і момент АД.

Для імпульсного регулювання опору R3(мал. 11, а) у ланцюзі ротора АД 1паралельно їм включаються контакти 2 керованого ключа (наприклад, електромагнітного або тиристорного контактора), що працює зі змінюваним заповненням (шпаруватістю) 0 < < 1.

мал. 11

Аналогічно працює й схема імпульсного регулювання опору резистора 5, включеного в ланцюг випрямленого струму ротора АД 1 з випрямлячами 4. Шунтування резистора 5 здійснюється за допомогою тиристорного ключа 6, який також працює з керованим заповненням .

Використовуючи розглянуті схеми можна одержати сімейство штучних механічних характеристик АД при різних значеннях в (див. мал. 11, в). Проаналізуємо характеристики 7 і 10, побудовані для граничних режимів роботи керованого ключа відповідно при = 1 і = 0. При = 1 (ключ 2 постійно замкнутий або тиристор 6 постійно відкритий) резистор закорочен і АД працює по природній механічній характеристиці 7. При = 0 (ключ 2 постійно розімкнутий або тиристор 6 постійно закритий) резистор повністю введений у ланцюг ротора й АД працює по штучній характеристиці 10. При проміжних значеннях заповнення 0 < < 1 еквівалентний опір резистора в ланцюзі ротора змінюється відповідно до формули і штучні характеристики 8 і 9 розташовуються між граничними.

У такий же спосіб можна одержати характеристики АД при імпульсному регулюванні опору R додаткових резисторів у ланцюзі статора. Включення керованих ключів паралельно резисторам у схемі, і їх робота зі змінним заповненням забезпечує одержання штучних електромеханічних і механічних характеристик АД у вигляді кривих, показаних на мал. 5.

Імпульсне регулювання напруги на статорі АД може бути реалізоване за допомогою тиристорного регулятора напруги. У цьому випадку реалізуються штучні механічні характеристики, аналогічні зображеним на мал. 7.

Для поліпшення показників регулювання координат АД імпульсним способом створюються замкнені ЕП з використанням різних зворотних зв'язків. У результаті автоматичного регулювання механічні характеристики АД (мал. 12) стають жорсткими.

Рис. 12

Використання імпульсних способів дозволяє в ряді випадків здійснювати регулювання координат ЕП за допомогою більш простих схем керування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 213; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты