Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теорія Т.Мальтуса та неомальтузіанство




Т. Мальтус стверджував, що чисельність населення зростає в геометричній прогресії, в той час як харчові ресурси, необхідні для прожитку цього населення - в арифметичній. Таким чином, рано чи пізно, як би повільно населення не росло, лінія його росту перетнеться з прямою харчових ресурсів - арифметичною прогресією. Коли чисельність населення досягне цієї точки, загальмувати його ріст можуть тільки війни, злидні, хвороби та пороки (необхідно відмітити, що до цих способів боротьби з збільшенням населенням він ніколи не закликав, про що досить часто пишуть дослідники його теорії). Мальтус пропонував інші способи "гальмування" зростання чисельності населення: безшлюбність, вдівство, пізні шлюби. Перенаселення в концепції Мальтуса - не тільки біда людства, але певне благо, яке змушує багато численних та лінивих від природи робітників із-за конкуренції якісно працювати за невисоку плату. Теорія Мальтуса з моменту виходу книги стала предметом гострих дискусій - одні критикували автора за гуманність ідеї, інші стали його прихильниками, побачивши в ній закон, дійсний для будь-якої епохи. Насправді, помічена тенденція, що ріст засобів існування викликає негайний ріст народжуваності, на певному етапі переходить в протилежну - підвищення рівня життя веде до зниження народжуваності і не тільки до стабілізації чисельності населення, а навіть до абсолютного його зниження.

Оновленим варіантом теорії Мальтуса виступає неомальтузианство. У повсякденному поданні його ідеї трансформуються у відмову від дітей у шлюбі. Ця ідейна течія зародився в кінці дев'ятнадцятого століття у формі, так званих, неомальтузианских товариств, ліг, спілок і т.п. Якщо класичне мальтузианство повністю ігнорує і заперечує вплив соціальних факторів на населення, то в неомальтузианстве це вплив зізнається, однак прирівнюється до впливу біологічних факторів.

Марно говорити, що якщо Мальтус відкидав шлюбну зраду, то тим більше він відкидав то попереджувальний засіб, яким є інститут особливого класу жінок, приречених на проституцію; та він ще більше засудив заходи, про які ще не говорили в його час, такі, як аборт -- біч, який прагне замінити в нашому сучасному суспільстві, тільки в більш широких розмірах, дітовбивство або підкидання дітей в давнину, але з яким кримінальний закон безсилий боротися, між тим як нова мораль починає знаходити йому виправдання.
Неомальтузианство не обмежується чистою теорією, у своїх практичних рекомендаціях це протягом виділяє в першу чергу біологічну сферу відтворення людського роду і відсуває на задній план як незначущі заходи по перетворенню, підвищенню ефективності економіки, піднесення рівня життя населення. Таким чином, неомальтузианство ігнорує соціальну сторону процесу відтворення людей. Провідні сучасні демографи оцінюють вплив саме на біологічний механізм народжуваності, як “основний елемент" стратегічних програм по відношенню до народонаселення світу, на ділі ігноруючи необхідні суспільні, економічні перетворення.

Останнім часом активне поширення концепцій неомальтузианства різного спрямування, таких як зростання народонаселення як єдиної причини екологічного криза тощо, пов'язано з прискореним зростанням народонаселення Земної кулі (переважно в країнах, що розвиваються), загостренням екологічної проблеми, збільшенням розриву в рівнях розвитку між розвинутими індустріальними країнами і країнами, що розвиваються.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты