Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура господарства ФНР




Структура ВНП ФРН головні галузі економіки мають такі позиції (%):

· промисловість 29,6;

· сільське господарство 0,9;

· сфера послуг 69,5;

Основою промисловості Німеччини тривалий час була важка індустрія. У 1955 р. її частка в усьому промисловому виробництві становила понад 73%. Нині Німеччина відзначається у світовій економіці як один з провідних виробників продук­ції важкого машинобудування, найбільший експортер металообробної техніки, хімічної про­дукції.

Найконкурентнішими галузями промисловості Німеччини є: автомобілебудуван­ня, літакобудування, виробництво локомотивів і вагонів, верстатобудування, виготовлення приладів, електротехнічна промисловість, точна механіка й оптика, хімічна й фармацевти­чна промисловість, чорна металургія. Найбільша кількість зайня­тих у промисловості припадає на сектор загального машинобудування й верстатобуду­вання, далі йде автомобілебудування, хімічна промисловість, харчова й електротехнічна галузі. Промисловість Німеччини відзначається високим рівнем концентрації виробництва. Великі підприємства, що становлять тільки 2% від загальної чисельності, обіймають 30% усіх зайнятих у промисловості і дають половину виробництва продукції. Найбільшими й найвідомішими корпораціями є: виробники ав­томобілів “Фольксваген”, “БМВ” і “Даймлер-Крайслер”; хімічні концерни “Гехст”, “Байєр” і “БАСФ”; вугільний концерн “Рурколе АГ”; електроконцерни “Сіменс”, група “Бош”.

Серед 220 найбільших промислових корпорацій світу 17 – німецькі; за цим по­казником ФРН посідає четверте місце після США, Японії та Франції. Сільське господарство забезпечує потреби країни в продовольстві на 80%, а в споживанні пшениці, цукру, яловичини, сиру, вершкового масла – на 100%. У сільському господарстві, як і в промисловості, відбувається концентрація виробництва.

Основою сільського господарства є тваринництво. Основними галузями сфери послуг ФРН є торгівля, транспорт, банківські й фі­нансові послуги, а також державне управління. На торгівлю припадає приблизно 10% ство­реної брутто-вартості, на її підприємствах працює 4 млн. осіб.

Серед приватних банків найпотужнішими є «Дойче Банк», «Дрезднер Банк» і «Коммерцбанк». Усього в Німеччині функціонує 330 кредитних банків, 704 ощадних кас, 2778 кредитних товариств, 33 іпотечних банків та ін.

Особливістю економіки ФРН є наявність невеликої кількості фінансових груп (приблизно 10). Це пояснюється величезною концентрацією банківського ка­піталу в руках трьох названих вище гроссбанків: “Дойче Банку”, “Дрезднер Банку” й “Комерцбанку”.

Високими темпами зростають операції з цінними паперами на фондових біржах. У Німеччині вісім бірж. Найбільшою є біржа у Франкфурті; за значенням вона посідає четверте місце у світі, після Нью-Йорку, Токіо й Лондона.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты