Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика виконання науково – дослідної роботи




Робота виконується українською мовою і за обсягами повинна становити 20-25 сторінок рукописного тексту. Занадто великий обсяг роботи свідчить про невмінні систематизувати матеріал та визначити головне, недостатній обсяг є ознакою поверхового недбалого ставлення. Робота повинна бути виконана чітко за планом. Частина роботи, що відповідає кожному наступному пункту повинна бути чітко позначена, та мати таку ж назву.

Кожна з структурних частин навчально – дослідної роботи має починатись з нової сторінки. Якщо матеріал основних розділів розбивається на підрозділи, вони виділяються 1 інтервалом між заголовком і текстом підрозділу (не починаються з нової сторінки).

Текст роботи має бути відредагований (без граматичних помилок та русизмів). Викладання від першої особи не допускається, необхідно використовувати обороти „автор вважає”, „вважається” або „ми вважаємо” (оскільки в підготовки роботи активну участь приймає науковий керівник). Слід уникати емоційних виразів, не літературних висловів, сленгу та ін. Інформація повинна подаватися в логічній послідовності, розділи мають носити завершений характер.

Матеріал навчально – дослідної роботи повинен носити авторський характер, тобто опрацьований матеріал студент повинен узагальнити, систематизувати та скласти власне судження щодо досліджуваної теми. Повне копіювання цілих абзаців тексту з наявних літературних джерел не дозволяється.

У вступі (1,5-2,5 сторінки) вказується актуальність теми, необхідність та важливість її дослідження, зв’язок з іншими проблемами теоретичного та практичного характеру. Вказуються прізвища вітчизняних та іноземних науковців, що внесли значний вклад в дослідження даної теми і праці яких були опрацьовані студентом. Вказується мета роботи та завдання, що необхідно виконати для досягнення цієї мети. Бажано охарактеризувати структуру роботи.

Основна частина роботи має складатися з загальнотеоретичної та практичної частин. Перша частина (перший розділ) має розкривати зміст основних категорій теми, погляди різних вчених (різних шкіл та течій економічної науки) на зазначене питання та їх еволюцію. В наступній частині (другому розділі) студент обов’язково повинен розглянути досліджуване явище в рамках Української економіки (можливі приклади з соціально – економічного розвитку інших країн). Матеріал маже подаватися у формі таблиць, діаграм, графіків які обов’язково повинні бути проаналізовані. Вітається творчій підхід до викладання теми та розв’язання конкретної проблеми.

При написанні роботи студент обов’язково повинен давати посилання на джерела наведені у списку літератури з яких бралися цитати та статистичний матеріал. Посилання наводиться в кінці речення де вперше згадується про цитату чи статистичні данні. Посилання слід позначати порядковим номером згідно з списком літератури в квадратних дужках та з зазначенням сторінки з якої була взята цитата, наприклад [6 С. 108].

Кожний розділ повинен завершуватися короткими висновками з викладеного матеріалу та логічним переходом до наступного розділу.

Висновки (2-4 сторінки) мають узагальнювати матеріал всією роботи і є підсумком дослідження (викладене в тезисному вигляді бачення проблеми, що сформувалося в процесі роботи над темою). Висновки до всієї роботи не повинні дублювати висновки до розділів.

 

 

ІІ. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ навчально - дослідної РОБОТИ

 

Текст

Для написання тексту навчально – дослідної роботи необхідно використовувати стандартні аркуші білого паперу формату А4 (210х297 мм), що підшиваються до папки. Текст подається на одному боці листа паперу. Кількість рядків на одній сторінці – 28-30. Відстань від тексту до країв сторінки має бути з усіх боків по 20 мм. Абзац в тексті починається відступом, який дорівнює 12,5 мм. Виправляти помилки, які виявилися в процесі написання роботи, можна зафарбуванням білою фарбою. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці. Скорочення слів (крім загальноприйнятих) не дозволяються. Усі сторінки роботи (крім титулу і змісту) мають бути пронумеровані.

Першою сторінкою документа є титульний аркуш. На титулі наводиться вид роботи (навчально – дослідна), назва, виконавець та науковий керівник. Приклад оформлення титульної сторінки поданий у додатку Б.

На другій сторінці наводиться зміст роботи. Сторінка, де наводиться зміст, не нумерується. Зміст містить найменування та номери початкових сторінок всіх структурних частин науково – дослідної роботи: вступу, розділів та підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. (додаток В).

Окрема сторінка відводиться під таблицю “Оцінювання виконання науково – дослідної роботи”. Приклад її оформлення наводиться у додатку Д.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты