Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Використання формул масивів у табличному процесорі MS Excel. Особливості формул масивів.




Масив - це послідовність даних, розташованих у рядку або стовпчику. Для обробки масивів в табличному процесорі Ехсеl використовуються формули для роботи з масивами.

Формула масиву – це формула, яка може виконувати кілька обчислень над одним або кількома елементами масиву та повертати один чи кілька результатів. Наприклад, формулу масиву можна помістити в діапазон клітинок і за її допомогою обчислити стовпець або рядок проміжних підсумків. Формулу масиву також можна помістити в одну клітинку й обчислити один результат. Формула масиву в кількох клітинках називається формулою для кількох клітинок, а формула масиву в одній клітинці – формулою для однієї клітинки.

За допомогою цих формул можна виконувати складні завдання, зокрема:

· підрахувати кількість символів у діапазоні клітинок;

· підсумувати лише ті числа, які відповідають певним умовам (наприклад, найменші значення діапазону або значення, які перебувають між верхньою та нижньою межами);

· підсумувати кожне n-е значення в діапазоні.

Масиви формул зручно використовувати для ведення однотипних формул і обробки даних у вигляді таблиць.

Наприклад, для обчислення модуля від чисел, розміщених в комірках B1, C1, D1, E1, замість введення формул

в кожну комірку можна вводити одну формулу – масив для всіх комірок. Microsoft Excel додає навколо масиву

формул фігурні дужки, по яким його можна відрізнити.

Для створення масиву формул необхідно:

1. Виділити комірки, в яких має знаходитися масив формул.

2. Ввести формулу звичайним чином, вказавши в якості аргументів групу комірок-аргументів.

3. В останньому вікні замість кнопки ОК натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+Enter.

Для редагування масиву формул необхідно:

1. Виділити комірки, в яких знаходиться масив.

2. Клацнути комірки всередині рядка редагування і відредагувати формулу.

3. Натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+Enter.

Загалом у формулах масиву використовується стандартний синтаксис формул. Усі вони починаються зі знака рівності (=) і підтримують усі вбудовані функції програми Excel. Основна відмінність полягає в тому, що для введення формули масиву потрібно натиснути сполучення клавіш Ctrl+Shift+Enter. Після цього програма Excel бере формулу масиву у фігурні дужки. Якщо такі дужки ввести самостійно, формула перетвориться на текстовий рядок і не працюватиме.

Також слід розуміти, що функції масивів – це свого роду стенографічні записи. Наприклад, замість функції для кількох клітинок можна використати такі формули:
=C2*D2
=C3*D3

Формула для однієї клітинки у клітинці B13 містить у собі всі операції множення, а також арифметичні дії, потрібні для отримання загального результату із проміжних підсумків: =E2+E3+E4 тощо.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 375; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты