Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З навчальної дисципліни




«Нормо-проектувальна техніка та державна реєстрація нормативно-правових актів»

 

 

Харків – 2012

ВСТУП

Нормо-проектувальна техніка та державна реєстрація нормативно-правових актів є вибірковою навчальною дисципліною. Мета навчальної дисципліни «Нормо-проектувальна техніка та державна реєстрація нормативно-правових актів» полягає у тому, що вона дає теоретичні і прикладні знання про теорію нормотворчості, нормо-проектувальну техніку, формує навики з підготовки і прийняття різних видів нормативно-правових актів, а також порядку державної реєстрації нормативно-правових актів.

Теорія нормотворчості та нормо-проектувальної техніки, а також законодавче закріплення питань нормотворчої діяльності, у тому числі у сфері державної реєстрації нормативно-правових актів, є основою нормотворчості як правової форми реалізації державної правової політики, гарантією й умовою забезпечення законності і правопорядку, захисту прав та свобод людини і громадянина, розбудови України як європейської держави.

В умовах активізації нормотворчої діяльності в Україні все більше уваги приділяється якості нормативно-правових актів. Актуальною проблемою сьогодення є недосконалість, надмірне розгалуження, а іноді й суперечливість чинних нормативно-правових актів. Ситуація, що склалася негативно впливає на процес реалізації прав та виконання обов’язків усіма суб’єктами суспільних відносин, на розвиток України як правової держави. Останнє, зокрема, обумовлює врахування в процесі нормотворчості принципу законності, що забезпечує дотримання та виконання законів. Вихідною настановою цього принципу є верховенство закону, що передбачає основне місце закону в системі нормативно-правових актів і відповідність підзаконних актів закону. Це положення знайшло своє відображення, зокрема, у ст. 117 Конституції України, яка передбачає, що нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом й інших актах, які встановлюють обов’язковість, порядок та умови державної реєстрації нормативно-правових актів.

Відтак, дана дисципліна має важливе значення для підготовки юристів, оскільки сприяє розширенню загального та професійного світогляду, допомагає не лише оволодіти необхідною сумою знань з теорії нормотворчості і основними правилами, прийомами і засобами нормо-проектувальної техніки, але й знаннями практичних проблем нормотворчості і вмінням застосовувати методику підготовки нормативно-правових актів, проведення правової експертизи, а також державної реєстрації нормативно-правових актів.

В навчальному курсі розкриваються питання щодо теоретично-правових засад нормотворчості в Україні, змісту та сутності нормо-проектувальної техніки, основних правил, прийомів та засобів нормо-проектувальної техніки, порядку здійснення експертизи нормативно-правових актів, порядку та процедури державної реєстрації нормативно-правових актів, набрання ними чинності та їх систематизації.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Нормо-проектувальна техніка та державна реєстрація нормативно-правових актів» студенти повинні:

знати категоріальний апарат теорії нормотворчості, нормо-проектувальної техніки; основні тенденції розвитку нормо-проектувальної техніки в Україні; вимоги, що ставляться до різних видів нормотворчого процесу, а також до змісту, структури і форми нормативно-правових актів; методику проведення правової та інших видів експертиз; порядок та умови здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів та порядок ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів; порядок набуття чинності нормативно-правовими актами; поняття, цілі та значення систематизації законодавства у процесі правового регулювання суспільних відносин;

вміти використовувати отримані знання з теорії нормотворчості, нормо-проектувальної техніки та порядку державної реєстрації нормативно-правових актів; послідовно і логічно викладати інформацію у текстах нормативно-правових актів; правильно розташовувати реквізити у нормативно-правових актах; правильно використовувати юридичні терміни та конструкції у текстах актів; аналізувати типові помилки, що виникають при написанні текстів та виборі форми нормативно-правових актів, а також визначати способи їх усунення; самостійно орієнтуватися в системі законодавчих актів, що регламентують суспільні відносини у сфері нормотворчості загалом та державної реєстрації нормативно-правових актів зокрема.

Матеріал посібника поданий за модульним принципом організації навчального процесу. Для полегшення сприйняття матеріалу до навчального посібника включено словник основних понять та термінів, що використовуються у сфері нормо-проектувальної техніки та державної реєстрації нормативно-правових актів.

 

4. ЗАВДАННЯ

до практичних занять з навчальної дисципліни

«Нормо-проектувальна техніка та державна реєстрація нормативно-правових актів»

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты