Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 4. Кабінет Міністрів та інші органи виконавчої влади




Виконавча влада є різновидом державної влади. В умовах, коли згідно з Основним Законом державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову, неможливо уяви­ти Україну як сучасну демократичну, правову державу без виконавчої влади, адже остання своїм організаційно-управлінським впливом охоплює практично всі сфери суспільного життя, забезпечуючи вико­нання Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, практичну реалізацію їх норм і принципів. Вона несе на собі основні навантаження по здійсненню державних функцій у галузі соціальних, економічних, культурних та інших суспільних відносин, реалізації і захисту прав і свобод людини і громадянина, підтримання безпеки і громадського порядку в країні, здійснення оборони і зовнішніх відносин з метою забезпечення нормального життя суспільства та його громадян.

У юридичній науці є чимало досліджень з проблем виконавчої вла­ди, ії призначення та функцій, однак жодна з існуючих у науковій літературі ії визначень не може претендувати на вичерпність. Лише повно і всебічно вивчаючи виконавчу владу загалом, можна розкрити її сутнісну характеристику, багатогранність та цільове призначення.

Виконавча влада завжди була і є предметом особливої уваги суспільства як у нашій країні, так і в інших державах, адже в ній зосе­реджуються основні важелі впливуна процеси, що відбуваються в різних сферах суспільного життя. Її матеріальні й фінансові можли­вості, інформаційний ресурс, різнобічність організації, мобільність дають змогу швидко й ефективно впливати не тільки на політичний курс, а й на загальний стан у країні. Пізнаючи природу виконавчої влади, її властивості і особливості, можна зрозуміти як позитиви, так і негативи в управлінні державними справами. Суспільство завжди проявляло інтерес до функцій виконавчої влади, насамперед таких, як забезпечення публічних інтересів, ефективне регулювання суспільними процесами, додержання встановлених правил, підтри­мання громадського порядку, здійснення контролю тощо. Магіст­ральною спрямованістю виконавчої влади є утвердження і забезпе­чення прав і свобод людини, що відповідно до Конституції України є головним обов'язком держави. Від ефективності виконавчої влади багато в чому залежить благополуччя держави, усіх членів суспільства.

Здійснення виконавчої влади в державі органічно пов'язане з управлінням суспільними відносинами,вирішенням численних нагаль­них проблем суспільства, забезпечення його життєдіяльності. Вона посідає виключно вагоме і відповідальне місце з погляду підтриман­ня належного рівня управління, що ставить перед нею високі вимоги у правовому регулюванні, виходячи з її повноважень, системної організації, високотехнологічного функціонування, професійної на сучасному рівні підготовки управлінських кадрів, впровадження в управлінський процес досягнень науки тощо. Адже саме від стану ви­конавчої влади залежить характер і результативність взаємодії держа­ви і суспільства, державних органів і громадян.

Виконавча влада у силу притаманних їй властивостей, зокрема, та­ких як можливість терміново приймати рішення і здійснювати інші оперативні дії, відіграє найбільш активну роль у своєчасному вирішенні завдань, що стоять перед державою, її окремими регіона­ми, у подоланні форс-мажорних обставин, наслідків стихійного лиха, різного роду катастроф, що виникають у країні, а також несподіваних обставин у міждержавних відносинах. Виконавча влада діє повсюдно, на усій території держави, діє постійно, без перерв у її функціонуванні.Специфічною ознакою єуніверсальність її виконавчої діяльності. Оскільки інші гілки влади (законодавча та судова) не мають свого ви­конавчого апарату, органи виконавчої влади беруть на себе, по суті, весь обсяг виконавчо-владних функцій.

Функціонування виконавчої гілки державної влади забезпечується діяльністю системи виконавчих органів, що мають вертикальний зв'язок між супідрядними органами виконавчої влади на підставі роз­поділу компетенції між ними. Правовий статус органів виконавчої влади як суб'єктів адміністративних та інших правовідносин визна­чається відповідними нормативними актами.

Системність є невід'ємною властивістю виконавчої влади та її органів. Вони функціонують у межах закономірностей державної вла­ди і формуються під впливом об'єктивних і суб'єктивних факторів, та­ких як рівень економічного розвитку суспільства, його політичної і правової культури, зовнішньополітичних умов тощо. Елементний склад системи органів виконавчої влади базується на урахуванні ха­рактеру мети, завдань, функцій держави, її територіальної організації. Основою побудови системи органів виконавчої влади є їх структура і функціональна підпорядкованість.

Система органів виконавчої влади, їх правовий статус регулюють­ся Конституцією України (розділ VI), а також законами України, указами Президента України. До системи органів виконавчої влади входять: Кабінет Міністрів України, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади України, Рада міністрів Автономної Рес­публіки Крим та місцеві державні адміністрації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты