Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність міжнародних фінансів.




Виникнення і розвиток міжнародних фінансів зумовлено широким розвитком процесів міжнародної економічної інтеграції, що супроводжуються глобалізацією економічних зв’язків, широкомасштабним переміщенням капіталів, об’єднанням фінансових ресурсів у світовому масштабі.

Міжнародна фінансова інтеграція визначає напрямки й пріоритети сучасного етапу інтернаціоналізації господарського життя, впливає на формування принципів податкової та бюджетної політики і, насамкінець, на стратегічні фінансові інтереси всіх країн і певних регіонів.

Функціонуючі в міжнародній сфері, фінанси впливають на економічні інтереси учасників міжнародних зв’язків, опосередковують міжнародний інтеграційний процес, сприяючі його розвитку і поглибленню.

Міжнародні фінанси – це сукупність перерозподільних відносин, що виникають у зв’язку з формуванням і використанням на світовому або міжнародному рівнях фондів фінансових ресурсів.

Глобальною системою акумулювання вільних фінансових ресурсів та надання їх позичальникам є міжнародний фінансовий ринок.

Міжнародні фінансові відносини являють собою досить складну систему руху грошових потоків. Вони можуть бути згруповані за такими напрямами:

- взаємовідносини між суб’єктами господарювання різних країн,

- взаємовідносини держави з юридичними і фізичними особами інших країн,

- взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними фінансовими організаціями,

- взаємовідносини держави і суб’єктів господарювання з міжнародними фінансовими інституціями.

 

У сфері міжнародних фінансів, крім національних суб’єктів – держави, підприємств і громадян, виділяються наднаціональні суб’єкти – міжнародні організації і міжнародні фінансові інституції.

Фінанси міжнародних організацій, міжнародних фінансових інституцій та міжнародний фінансовий ринок є складовими міжнародних фінансів.

Розглянемо кожну з цих складових більш детально. Діяльність міжнародних фінансових організацій пов’язана з виконанням певних функцій, які визначаються їх статутами.

Фінансове забезпечення виконання цих функцій здійснюється через фонди грошових коштів, що формуються цими організаціями.

Провідними міжнародними організаціями є:

Провідними міжнародними організаціями є:

- Організація Об’єднаних Націй,

- Європейський Союз.

 

Міжнародні фінансові інституції створюються на світовому і регіональному рівнях для сприяння економічному розвиткові країн – засновників цих організацій.

Їх основним завданням є мобілізація коштів і надання допомоги на кредитних засадах для здійснення важливих економічних проектів.

До світових міжнародних фінансових інституцій належать: Міжнародний валютний Фонд (МВФ), група Світового Банку та Банк міжнародних розрахунків.

Регіональні фінансові інституції створюються за континентальною ознакою. До них належать:

- Європейський банк реконструкції та розвитку,

- Азіатський банк розвитку,

- Африканський банк розвитку,

- Американський банк розвитку,

- Лондонський та Паризький клуби кредиторів та ін.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты