Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фонди державного страхування.




Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – некомерційна самоврядна організація, що здійснює захист прав громадян на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг у разі тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім’ї), вагітності та пологів, народження дитини, необхідності догляду за малолітньою дитиною, смерті громадянина або члена його сім’ї.

Гарантом його діяльності є держава.

Джерелами доходів бюджету Фонду є:

- страхові внески роботодавців

- страхові платежі найманих працівників

- страхові внески осіб, які забезпечують себе роботою самостійно

- донараховані внески, пеня, штрафи

- асигнування з Державного бюджету України

- інші надходження

Кошти фонду спрямовуються на виплату застрахованим особам допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, на фінансування санаторно-курортного лікування та ін.

Фонд соціального страхування на випадок безробіття – самостійна фінансова система, яка має створювати відповідні умови для фінансування витрат, пов’язаних із забезпеченням зайнятості населення.

Розмір страхових внесків щорічно за поданням Кабінету Міністрів України встановлюється Верховною Радою України

Кошти Фонду використовуються на виплату допомоги у зв’язку з безробіттям, фінансування витрат на перекваліфікацію робітників і службовців, фінансування витрат на працевлаштування, на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, створення резерву коштів Фонду.

Фонд є некомерційною самоврядною організацією. Кошти фонду не включаються до складу Державного бюджету України і не можуть бути використані на будь-які інші цілі. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків створений з метою проведення профілактичних заходів з охорони праці, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків, відшкодування їм завданої матеріальної і моральної шкоди.

Страхування від нещасного випадку може бути обов’язковим і добровільним.

Обов’язковому страхуванню підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору, учні та студенти, аспіранти, особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових закладах.

Добровільно, за письмовою заявою, можуть застрахуватися священнослужителі, особи, що забезпечують себе роботою самостійно, громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності.

Фінансування Фонду здійснюється за рахунок внесків, прибутку на депозитних рахунках Фонду, штрафних санкцій, добровільних внесків.

Управління коштами здійснює некомерційна самоврядна організація – Фонд соціального страхування від нещасних випадків, який діє під контролем Держави, представників застрахованих осіб і роботодавців.

Фонд захисту інвалідів створено з метою фінансування робіт і державних програм, що стосуються соціального захисту інвалідів.

Бюджет фонду формується за рахунок грошових коштів з державного бюджету, надходжень від підприємств і організацій (що не забезпечують нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів), благодійних внесків.

Використання коштів Фонду захисту інвалідів спрямовано на фінансування заходів, що створюють інвалідам умови й можливості участі в економічній, політичній та соціальній сферах життя суспільства, забезпечують їх соціальний захист.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты