Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аналіз даних основних хімічних показників мінеральних вод Вінницької області




Мінеральні води характеризуються фізичними показниками та вмістом хімічних речовин. Використовуючи різні методики хімічного аналізу води, а саме визначення катіонів та аніонів, можемо судити про кількісний склад компонентів мінеральної води. Отже, нами для аналізу були взяті такі мінеральні води: Барчанка, Регіна, Льодовиковий період, Караван. Всі води належать до сильногазованих. Аналіз проводили за показниками на наявність вмісту: калію, натрію, хлоридів, кальцію, магнію, сульфатів, гідрокарбонати.

Для кращого аналізу даних уся зібрана інформація про хімічний склад певних мінеральних вод Вінницької області, була зібрана в одному місці – файл MS Excel. Загальний вигляд такого файлу наведено на рисунку 3.1.

 

Рисунок 3.1 – Приклад даних хімічного складу мінеральних вод Вінницької області

 

Для кращого аналізу даних засобами MS Excel було використано інструмент – Гистограми. На рисунку 3.2 наведено його роздратування.

Рисунок 3.2 – Використання функції гистограмма в MS Excel

 

В меню гистограмма, є можливість вибору різних видів гістограм таких як: обьемная, цилиндрическая, коническая, пирамидальная. Ось, наприклад, на рис. 3.3 наведено, як можна вибирати вид гистограми.

 

 

Рисунок 3.3 – Результат вибору гистограм в MS Excel

 

За допомогою діаграм створюємо порівняльну характеристику вмісту натрію, калію, магнію, кальцію, хлоридів, гідрокарбонатів та сульфатів в наведених вище мінеральних водах.

 

Рисунок 3.4 – Порівняльна характеристика вмісту катіонів та аніонів в мінеральних водах

 

На даній діаграмі ми бачимо, що вміст натрію найбільший у мінеральній воді Регіна та Караван, що стосується остальних вод вміст натрію залишається низьким.

 

Рисунок 3.5 – Характеристика вмісту натрію в мінеральних водах

 

На цій діаграмі вміст калію високий тільки в одній мінеральній воді Караван, в в усіх інших водах калій взагалі відсутній.

 

Рисунок 3.6 – Характеристика вмісту мігнію в мінеральних водах

 

Що, стосується магнію, то він відсутній тільки в мінеральній воді Льодовиковийвий період, в остальних мінеральних водах він присутній у великій кількості.

 

Рисунок 3.7 – Характеристика вмісту кальцію в мінеральних водах

 

На даній діаграмі видно, що найбільша кількість кальцію присутня в воді Регіна, що допомагає назвати її лікувальною, адже кальцій сприяє покращенню циркуляції крові, стабілізую роботу нирок, в інших водах вміст кальцію залишається в нормі.

 

 

Рисунок 3.8 – Характеристика вмісту хлоридів в мінеральних водах

 

Наявність у мінеральних водах хлоридів сприяє високому лікувальному ефекту при захворюваннях органів травлення.Також, вона виводить з організму радіонукліди, та зменшує запальні процеси в травному тракті. На даній діаграмі найменше хлоридів у мінеральній воді Барчанка в порівнянні з іншими.

 

Рисунок 3.9 – Характеристика вмісту гідрокарбонатів в мінеральних водах

 

Вважається, що гідрокарбонатні води мають універсальний вплив на організм людини. Вони, викликають нейтралізацію підвищеної кислотності шлунка, що за глибиною олужнення прирівнюється до дії 1% розчину питної соди, однак нейтральне середовище в шлунку підтримується набагато довше, ніж після прийому розчину питної соди. Це сприяє своєчасній евакуації зі шлунка, покращенню процесу травлення, і таким чином, знімає печію, тяжкість, здуття.

 

Рисунок 3.5 – Характеристика вмісту сульфатів в мінеральних водах

 

Вміст сульфатів у мінеральних водах гальмують процеси всмоктування в кишечнику. Після нормалізації роботи кишечника поліпшується функціональний стан печінки, тому що сульфати гальмують кислотоутворення у шлунку це дає можливість застосовувати їх у пацієнтів з патологіями печінки і супутніми захворюваннями шлунка, що протікають з підвищеною кислотністю. Що стосується даної діаграми то сільфати присутні у всіх водах що представлені на рисунку3.5 [7].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты