Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виробниче освітлення




 

Освітлення робочого місця може бути природним і штучним. Нормується освітлення на робчому місці згідно ДБН В.2.5–28–2006 [34].

Відповідно до [34], природне освітлення нормується коефіцієнтом природного освітлення (КПО) і відношенням природної освітленості всередині приміщення до одночасно виміряного значення зовнішньої природної освітленості, створеної світлом всього небосхилу (Рис. 5.1):

 

 

; (5.1)

 

 

де Евн – внутрішня природна освітленість у приміщенні в місці, що розглядається, лк; Взов – зовнішня природна освітленість дифузним світлом всього небосхилу, замірена одночасно з Ет.

Природне освітлення здійснюється через світлові прорізи, орієнтовані переважно на північ чи північний схід і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО).

Штучне освітлення в приміщеннях з робочими місцями, обладнаними ПК, має здійснюватись системою загального рівномірного освітлення.

.

Таблиця 5.2 – Норми освітленості в приміщеннях

Характеристика зорової роботи Найменший розмір об’єкта розрізнювання Розряд зорової роботи Підрозряд зорової роботи Контраст об’єкта розрізнення з фоном Характеристика фона Освітленість, лк КПО,е%
Штучне освітлення Природнє освітлення Сумісне освітлення
Комбіноване Загальне Верхнє або верхнє і бокове Бокове Верхнє або верхнє бокове Бокове
Високої точності 0.3–0.5 ІІІ r Великий Світлий 1.2

Для забезпечення нормованих значень освітленості у приміщеннях з ПК передбачені такі заходи:

1) Максимальне використання бічного природного освітлення.

2) Систематичне очищення скла від бруду – не рідше двох разів на рік.

Система природного освітлення доповнюється загальним штучним освітленням, що створюється за допомогою люмінесцентних ламп. Для запобігання засвітлення, лінії світильників повинні бути розташовані з достатнім бічним зміщенням відносно рядів робочих місць або зон, а також паралельно до світлових отворів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты