Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Будівельний комплекс




 

Будівельний комплекс - це сукупність галузей матеріального вироб­ництва і проектно-пошукових робіт, які забезпечують капітальне будів­ництво. До складу будівельного комплексу входять такі галузі матеріаль­ного виробництва: будівництво, промисловість будівельних матеріалів, виробництво будівельних конструкцій і деталей.

Будівництво охоплює всі регіони країни. Потужні будівельні організа­ції створені у великих містах. Нині виробництво будівельних матеріалів більше ніж наполовину зосереджено в межах будівельної індустрії, тобто в системі підрядних будівельних організацій. Таким чином, будівельна індустрія і промисловість будівельних матеріалів дуже тісно взаємодіють між собою, формуючи специфічні індустріально-будівельні територіаль­ні сполучення.

Будівельний комплекс як одна з найбільш капіталоємних і диферен­ційованих виробничих систем справляє вагомий вплив на визначення темпів, масштабів і розміщення виробництва. Тому при розміщенні ка­пітального будівництва враховується наявність будівельної організації в регіоні. В той же час слабкість будівельної бази стримує промислове бу­дівництво, створення великих комбінатів, галузевих і територіально-ви­робничих комплексів, фондоємної важкої промисловості, які потребують великих обсягів робіт з капітального будівництва.

Промисловість будівельних матеріалів.Необхідність постійного здійснення капітального будівництва визначає велике значення промис­ловості будівельних матеріалів. Найбільш важливими її підгалузями є: виробництво стінових матеріалів, цементна промисловість, видобуток і первісна обробки мінерально-будівельних матеріалів, склоробна промис­ловість, виробництво облицювальних, оздоблювальних матеріалів, вироб­ництво санітарно-технічних виробів. Для більшості підгалузей загальною сировинною базою є нерудні корисні копалини, багато з яких зустрічають­ся повсюдно. За останній час у виробництві будівельних матеріалів все ширше стали використовуватися вторинні ресурси, відходи інших галузей промисловості - доменні шлаки, зола електростанцій та ін. Розміщення промисловості будівельних матеріалів визначається переважно обсягами будівельно-монтажних робіт за економічними районами. І розповсюдженість сировинних ресурсів, дешевизна і вантажомісткість сировини і го­тової продукції, масовість і повсюдність їх використання обумовлюють одночасне тяжіння виробництва і до сировини, і до споживача.

Значення сировинного і споживного факторів для різних галузей, ста­дій технологічного процесу і типів підприємств є неоднаковим. З цієї точки зору можна розрізняти:

галузі переважно сировинної орієнтації- перш за все це первинна обробка природних будівельних матеріалів (граніту, мармуру, бутового каменю та ін.), а також виробництво цементу, цегли, азбоцементних і шиферних виробів, вогнетривких матеріалів, скла, керамічних труб,
гіпсу, вапна та ін.;

галузі з орієнтацією переважно на споживача- виробництво бето­ну, залізобетонних виробів і конструкцій, м'якої покрівлі, санітарно-технічних виробів та ін.

Видобуток будівельних матеріалів, їх транспортування, виробництво будівельних металів і, нарешті, саме будівництво є джерелом забруднен­ня повітря (наприклад, пил і гази при виробництві цементу) і порушення рельєфу землі (відкриті розробки). Тому у великих центрах розміщен­ня галузі (особливо цементної) є потреба у проведенні системи заходів з охорони навколишнього середовища.

Промисловість будівельних матеріалів об'єднує кілька тисяч підпри­ємств, які розташовані в усіх областях України. Найпотужнішими цен­трами промисловості будівельних матеріалів є Київ, Харків, Одеса, Дні­пропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Донецьк, Маріуполь.

Цементна промисловість.Це матеріаломістка галузь, тому цемент­ні заводи розміщуються в районах видобутку сировини. Найбільші цен­три цементного виробництва України - Амвросіївка, Краматорськ, Єнакієво (Донецька обл.). Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ (Дніпропетровська обл.), Балаклея (Харківська обл.), Миколаїв (Львів­ська обл.), Здолбунів (Рівненська обл.), Ямниця (Івано-Франківська обл.), Кам'янець-Подільський (Хмельницька обл.), Бахчисарай (Автономна Республіка Крим), Вільшанка (Миколаївська обл.), Одеса.

Виробництво збірного залізобетону і залізобетонних конструкцій.Виробничі потужності галузі тяжіють до великих промислових центрів і вузлів, а також до населених пунктів зі значним обсягом житлового і ци­вільного будівництва.

В країні діє 25 виробничих об'єднань по виготовленню комплектів збірних залізобетонних конструкцій і деталей, основними з яких є Хар­ківське, Львівське, Криворізьке, Луганське, Сумське. Домобудівні комбі­нати розміщені в усіх областях країни (найбільш потужні комбінати зо­середжені в Києві, Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Одесі).

Виробництво будівельної цегли.Оскільки сировина для її виго­товлення є майже всюди, розміщення цих виробництв орієнтується на споживача. Великі центри виробництва будівельної цегли - Київ, Хар­ків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Чернігів, Івано-Франківськ, Слов'янськ, Бахмут, Багато цегельних заводів споруджено в сільській місцевості.

В будівництві використовується продукція склоробної і фарфоро-фаянсової промисловості. Забезпечує виробництво необхідними матеріала­ми (фарбою, лінолеумом, пластмасою, смолами тощо) хімічна промис­ловість.

Промисловість будівельних матеріалів характеризується дуже низь­ким рівнем механізації та автоматизації технологічних процесів, невели­ким асортиментом продукції, низькою її якістю. Тому підприємства галу­зі потребують модернізації і реконструкції, розширення випуску нових будівельних матеріалів, збірних будівельних конструкцій тощо.

Необхідно нарощувати обсяги виробництва будівельних матеріалів, раціонально розміщувати підприємства, щоб ефективніше забезпечувати потреби будівництва.

У перспективі розвиток галузей промисловості будівельних матеріа­лів пов'язаний з реконструкцією технічної бази, подальшим впроваджен­ням механізації та автоматизації технологічних процесів, розширенням випуску нових будівельних матеріалів, ефективних збірних будівельних елементів, легких та економічних великомірних конструкцій і виробів по­ліпшеної якості. Важливим напрямом є комплексне використання сиро­вини, ширше впровадження матеріалів попутного видобутку, вторинної сировини, неухильне підвищення якості виробів для будівництва. Гео­графія галузі має вдосконалюватися з урахуванням подальшого комплек­сного розвитку економічних районів та областей України, повного забез­печення обсягів будівельно-монтажних робіт.

Особливості розміщення і розвитку будівництвахарактеризують­ся тривалим виробничим циклом, з нерухомими територіально закріпле­ними об'єктами, які зводяться (промислові будинки, житлові будинки; електростанції, трубопроводи тощо), а також високою залежністю вироб­ництва від географічних умов.

У процесі спеціалізації виділились окремі види будівництва - промис­лове, транспортне, житлове, водогосподарське та ін.

При розміщенні об'єктів капітального будівництва слід враховувати наявність будівельної організації, вирішуючи питання доцільності розмі­щення ще на допроектній стадії. Найважливіші фактори, на основі яких обираються райони і пункти будівництва, - це трудовий, сировинний, па­ливно-енергетичний, водний та ін. Значний вплив на будівництво чинять кліматичні особливості різних регіонів. Вони впливають, перш за все, на сезонність відкритих будівельних робіт. При виборі конкретних майдан­чиків для будівництва промислових підприємств, при спорудженні доріг, транспортних і гідротехнічних об'єктів важливе, а нерідко І вирішальне значення набувають такі географічні умови, як рельєф місцевості, грун­ти і грунтові води, карстові явища, сейсмічність, які в тій чи іншій мірі впливають на вартість будівництва і його організацію.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты