Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи спекулятивної біржової гри




—гра на підвищенні цін, коли біржові контракти купуються з метою їх продажу в майбутньому за більш високою ціною;

—гра на зниженні цін, коли контракти продаються у розрахунку на подальше зниження цін.

Спекулянтів, які грають на ф'ючерсній (строковій) біржі на підвищенні цін, називають "биками", а спекулянтів, які грають на пониженні, -— "ведмедями".

Оригінальним у ф'ючерсній торгівлі є те, що спекулянти можуть ввійти на ринок або шляхом купівлі ф'ючерсного контракту, або шляхом його продажу. Рішення спекулянта стосовно того, купувати чи продавати, залежить від його ринкових очікувань.

Потенційні прибутки спекулянтів залежать від їхнього уміння прогнозувати рівень та динаміку цін. Прибутки і збитки можуть мати спекулянти, які продають (коротка позиція), і спекулянти, які купують (довга позиція), але ніхто з них не виробляє і не постачає реальні товари.

Спекулятивні операції проводяться як з контрактами на реальний товар (форвардні угоди), так і з ф'ючерсними контрактами і опціонами. Але при спекулятивних операціях з ф'ючерсними контрактами безпосередньо між продавцями і покупцями не відбувається ніяких розрахунків, оскільки для кожного з них протилежною стороною угоди є розрахункова палата біржі.

Спекуляція на ф'ючерсних товарних біржах ґрунтується на можливості продавати або купувати контракт в будь-який момент. Ці контракти після їх перевірки розрахунковою палатою біржі перестають бути зобов'язаннями між продавцем і покупцем і перетворюються на зобов'язання покупця і продавця перед біржею. Це дає змогу брати участь у торгах людям, які не мають товару, не збираються його поставляти або купувати, але добре знають ринок і вміють його прогнозувати. Щоб одержати прибуток, біржовий спекулянт (трейдер) повинен купити товар дешевше, продати дорожче, тобто скористатись існуючою на ринку різницею цін на товари (контракти).

В практиці існує кілька способів класифікації спекулянтів:

а) за видом позиції: б) за розмірами позиції:

- коротка (продаж); - традиційні торговці;

- довга (купівля); - громадські спекулянти;

в) за цінами прогнозування:

- фундаментальні спекулятивні аналітики - враховують чинники попиту та пропозиції;

- технічні спекулятивні аналітики - використовують табличний метод складання динаміки цін, зміни обсягів продажу та руху процентів у поточному та минулих роках;

- джоббери - професіями;

- трейдери;

г) за торговельними методами:

- позиційні трейдери - вкладають гроші в спекулятивні операції (торгують за свій рахунок) на порівняно тривалий період (кілька днів, тижнів або навіть місяців), сприяючи перебігу капіталів з одного ринку на інший;

- одноденні трейдери - утримують ринкові позиції тільки протягом торгової сесії (фінансовий період офіційної торгівлі на біржі) і рідко залишають позицію до початку наступного робочого дня;

- "скальпери" - техніка торгівлі "скальперів" у торгівлі на мінімальних коливаннях, отримання невеликого прибутку чи збитку на великих обсягах торгівлі.

д) за видом різниці в цінах:

- арбітражисти ( географи-ціновики);

- спредери.

Арбітражисти використовують географічну різницю в цінах. Арбітраж — це одночасна купівля і продаж товару (контракту) на різних ринках (біржах). Арбітражисти використовують, наприклад, різницю в цінах на сільськогосподарську продукцію на біржах окремих регіонів і країн. При цьому вони враховують витрати на транспортування, зберігання, втрати в дорозі, зниження якості продукції тощо.

Спредери використовують тимчасову різницю в цінах на товар, вивчаючи закономірності і взаємозв'язок цін на нього в різні періоди року і прогнозуючи їх на майбутній період (на живу тварину ціни нижчі восени, зерно коштує дешевше в період збирання, ніж через кілька місяців, тому що в ціні відбиваються витрати на зберігання).

Біржові спекулянти враховують не тільки вказані взаємозалежності і взаємозв'язки цін, а й зв'язок між цінами на різні, але якимось чином пов'язані між собою товари (наприклад, ціни на зерно і на свинину, на свинину і яловичину і т. ін.).

Роль біржових спекулятивних угод і спекулянтів полягає в тому, що спекулянт оцінює майбутній ринок, регулює, нормалізує біржові ціни (одне з початкових значень слова "спекуляція" — передбачення, а "спекулятор" —- ділова людина). Спекулянт купує контракт, якщо очікує підвищення цін, і протягом дня або кількох днів (коли відбувається підвищення цін) продає його ("бик") або, навпаки, передбачаючи зниження цін, продає контракти, а потім скуповує їх за більш низькими цінами ("ведмідь").

Отже, біржові спекулянти відіграють регулюючу роль у змінах цін на ф'ючерсних і форвардних та опціонних торгах. Спекулянти утримують у розумних "нормах" ціни, сприяють стабілізації та розвиткові біржового ринку сільськогосподарської продукції та інших видів біржових товарів.

Досвід здійснення спекулятивних операцій на ф'ючерсних ринках відпрацював деякі правила успішної спекуляції.

Правило І. Спекулювати можна тільки такими грошовими засобами, які гравець може собі дозволити.

Правило 2. Перед початком кожної операції слід встановлювати рівень ризику і очікуваний рівень прибутку.

Стосовно прибутків можна використати два підходи:

- встановити мінімальний рівень прибутку і закрити позицію до того, як він буде досягнутий, якщо якісь нові тенденції змінюють оцінку ринкової ситуації;

- можна не встановлювати ліміти прибутку, а поступово піднімати рівень ціни вслід за зміною ринкової ситуації.

Правило 3. Метою операцій повинно бути отримання великих прибутків і малих збитків. Великі прибутки є правильними тільки, якщо вони отримуються досить часто для того, щоб збалансувати багаточисельні невеликі збитки.

Правило 4. На кожній позиції можна ризикувати не більше, ніж на 5% спекулятивного капіталу. Обмеженість розмірів ризику спекулятивним капіталом пояснюється ймовірністю невдач на кожній операції. Досвід показує, що дуже вдалі спекулянти не можуть отримати прибуток більше 10% випадків частіше, ніж це є за теорією ймовірності.

Правило 5. Обов'язково треба переконатись, що середній прибуток принаймні в 10-15 разів більший від витрат за кожною операцією. Витрати на операції включають комісійні брокерам та ціновий спред пропозиції на купівлю та продаж. Прибуткова спекуляція залежить у значній мірі від можливості звести до мінімуму вплив цих постійних витрат.

Правило 6. Не захоплюватись збільшенням відкритих пропозицій, не закриваючи попередні.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты