Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність та структура інноваційного процесу




Трансфер технологій. Форми передавання об’єктів інтелектуальної власності.

3.5. Фінансування інноваційного процесу.

 

Після вивчення теми студенти мають

знати: сутність та зміст інноваційного процесу; структуру інноваційного процесу; моделі інноваційного процесу; сутність та об’єкти інтелектуальної власності; види трансферу технологій; складові, принципи та завдання системи фінансового забезпечення інноваційної діяльності; джерела фінансування інноваційної діяльності; механізм венчурного фінансування;

уміти: характеризувати зміст основних етапів інноваційного процесу, їх мету та результати; аналізувати особливості організаційних відносин і зв’язків, які притаманні інноваційним процесам і відображені у відповідних моделях; характеризувати види правового захисту об’єктів інтелектуальної власності, отриманих в інноваційному процесі; класифікувати види ліцензій на передавання прав інтелектуальної власності; визначати форми передавання об’єктів інтелектуальної власності; приймати рішення щодо джерел фінансування за етапами інноваційного процесу; відрізняти особливості венчурного фінансування від інших видів фінансування інноваційного процесу.

 

Сутність та структура інноваційного процесу

Інноваційний процес як об’єкт інноваційного менеджменту є однією з найважливіших категорій при розгляді теоретичних засад інноваційного менеджменту.

Інноваційний процес визначають як послідовний ланцюг подій, результатом яких є перетворення нового знання на інновацію – продукцію, технологію або послугу – яка розповсюджується за практичного використання.

На розвиток інноваційного процесу впливають такі чинники [5]:

§ стан зовнішнього середовища (тип ринку, характер конкурентної боротьби, практика державного регулювання, рівень освіти, розвиток організаційних форм взаємодії науки і виробництва тощо);

§ стан внутрішнього середовища господарюючої системи, де він відбувається (наявність і якість матеріально-технічних, фінансових, людських, інформаційних ресурсів тощо);

§ специфіка самого інноваційного процесу як об’єкта управління.

Інноваційний процес розглядається дослідниками з різних позицій та з різним рівнем деталізації [4;6], зокрема:

§ як паралельно-послідовне здійснення науково-дослідної, дослідно-конструкторської, інноваційної, виробничої та маркетингової діяльності;

§ як часові етапи життєвого циклу інновації;

§ як процес фінансування й інвестування розроблення та розповсюдження нового виду продукції або послуги (інноваційний проект).

Потреба в інноваційному процесі виникає внаслідок суперечності між реальною та бажаною ситуацією в розвитку суспільства, а витоком інноваційного процесу є бажання змінити й удосконалити ситуацію. Таким чином інноваційний процес можна вважати засобом задоволення суспільних потреб на основі впровадження досягнень науки та техніки. Ефективність інноваційного процесу можна визначити лише після впровадження інновації як міру задоволення наявних потреб.

Інноваційний процес пов’язаний із науково-технічним прогресом – безперервним процесом відкриття та застосування нових знань у суспільному виробництві, що дає змогу за найменших витрат поєднати наявні ресурси для випуску високоякісних кінцевих продуктів. Проте на відміну від науково-технічного прогресу інноваційний процес не завершується доведенням до проектної потужності нової технології або першою появою нового продукту/послуги. Внаслідок розповсюдження (дифузії) триває вдосконалення інновації, вона набуває нових споживчих властивостей, стає ефективнішою. Це дає змогу використовувати новинку в інших галузях, на інших ринках.

Інноваційний процес має циклічний характер, здійснюється у просторі й часі, а основними етапами інноваційного процесу є науковий, технічний (технологічний), експлуатаційний. Результати, які отримують під час здійснення кожного з етапів, наведено на рис. 3.1. Дослідження та роботи, що проводяться на кожному з етапів, мають різну сукупність цілей [7].

Метою фундаментальних досліджень (ФД) є набуття нових наукових знань, пізнання закономірностей розвитку природи та суспільства, виявлення можливостей їх використання. Фундаментальні дослідження поділяють на теоретичні та пошукові. Результатом теоретичних досліджень є наукові відкриття, обґрунтування нових понять, створення нових теорій.

Пошукові дослідження спрямовані на виявлення нових принципів створення продуктів та технологій, нових, невідомих раніше властивостей матеріалів та їх сполук, методів аналізу та синтезу тощо. Під час пошукових досліджень дістають підтвердження або відкидаються чи переглядаються висунуті гіпотези, ідеї.

Фундаментальна наука має пріоритетне значення в розвитку інноваційних процесів, вона виступає генератором нових ідей, відкриває нові галузі знань. Проте ймовірність позитивного виходу фундаментальних досліджень світовою наукою оцінюється в межах 5%. За умов ринкової економіки ФД фінансуються лише державою за рахунок бюджетних коштів.

Прикладні дослідження (ПД) спрямовані на виявлення шляхів практичного застосування відкритих раніше явищ та процесів. Вони спираються на фундаментальні дослідження, позаяк постійно потребують додаткових абстрактних знань. Метою науково-дослідних робіт прикладного характеру є розв’язання технічних проблем, уточнення теоретичних положень, отримання конкретних результатів, які потім можна використовувати як підґрунтя дослідно-конструкторських розроблень.


 

Рис. 3.1. Основні етапи інноваційного процесу і життєвого циклу інноваційного продукту (технології)

 

 


Основними стадіями науково-дослідних робіт у загальному випадку є:

Ø розроблення технічного завдання на проведення НДР;

Ø розроблення технічної пропозиції;

Ø проведення теоретичних та експериментальних досліджень;

Ø оформлення результатів НДР;

Ø прийом результатів НДР.

Види робіт, що виконуються на цих стадіях НДР наведено в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты