Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охорона об’єктів авторського права




 

Серед об’єктів авторського права найважливішими для інноваційної діяльності є:

- наукові публікації, в тому числі дисертації, монографії, статті, звіти про науково-дослідні та проектно-конструкторські роботи;

- комп’ютерні програми;

- бази даних;

- топології інтегральних мікросхем.

Під комп’ютерною програмою розуміють набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи в будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп’ютером, які приводять його в дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у вихідному чи об’єктному кодах) [З-н про авторські та суміжні права №2627 – III від 11.07.2001 р.]

Авторське право поширюється на будь-які оприлюднені і не оприлюднені програми, подані в об’єктивній формі, незалежно від їх матеріального носія, призначення та якості.

Постійне збільшення кількості програмних продуктів та витрат на їх створення унеобхіднює розв’язання дедалі складніших завдань, пов’язаних з інноваційною, виробничою та комерційною діяльністю сучасних підприємств. Вартість програмного забезпечення значно перевищує вартість власне комп’ютерів, що визначає їх як важливий об’єкт комерційних відносин.

Під базою даних розуміють сукупність творів, даних або будь-якої іншої незалежної інформації в довільній формі, в тому числі електронній, підбір і розташування складових якої та її впорядкування є результатом творчої праці, і частини якої є доступними індивідуально і можуть бути знайдені за допомогою спеціальної пошукової системи на основі електронних засобів (комп’ютера) чи інших засобів.

Авторське право поширюється на будь-які бази даних, подані в об’єктивній формі, незалежно від їх матеріального носія, призначення і достоїнства.

Топологією інтегральних мікросхем називають зафіксоване на матеріальному носієві просторово-геометричне розташування сукупності елементів інтегральної мікросхеми та зв’язків між ними.

Для охорони авторського права не потрібно реєструвати твори або дотримуватися інших формальностей. Авторське право виникає завдяки факту появи твору, комп’ютерних програм, баз даних тощо.

Для повідомлення про свої права на твори у галузі науки, літератури, мистецтва, на комп’ютерні програми та бази даних особа, яка має авторське право, може використати знак охорони – ©, зазначити своє ім’я і рік першої публікації твору на примірниках. Повідомлення про право на топологію інтегральної мікросхеми складається з літери Т у колі, дати початку дії виключного права на використання цієї топології та інформації, яка дає змогу ідентифікувати право власника топології.

Авторське право містить особисті (немайнові) та майнові права. До особистих немайнових прав відносять право на авторство, на ім’я, на оприлюднення творів, на захист репутації автора. Майнові права – це права на використання твору в будь-якій формі і будь-яким способом, тобто автор сам визначає способи використання творів. Автор також має право дозволяти на підставі договору або забороняти використовувати свій твір іншим особам.

За загальним правилом авторське право діє впродовж життя автора та 50 років по його смерті. По завершенні терміну дії твір вважається суспільним надбанням і може вільно використовуватися будь-якою особою без сплати авторської винагороди.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты