Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи створення і розвитку трудового колективу




Процес створення трудового колективу являє собою послідовну зміну дій керівників вищої і середньої ланки, спрямованих на формуван­ня персоналу підприємства. Процес створення трудового колективу складається з таких етапів:

1) Встановлення конкретних цілей.

2) Складання графіку робіт.

3) Узгодження різних видів робіт (проведення експерименту).

4) Організаційна робота з розподілу повноважень.

5) Обговорення проблем, проведення дискусій.

6) Аналіз ходу і результатів роботи.

7) Забезпечення зворотного зв'язку.

Для успішного створення трудового колективу необ­хідно забезпечити такі умови:

· усі члени колективу повинні чітко уявляти собі цілі спільної роботи;

· вміння кожної людини відомі керівнику та іншим робітникам;

· організаційна побудова колективу повинна відповідати завданням;

· у колективі аналізують методи роботи і намагаються їх удоскона­лювати;

· розвинута самодисципліна, що дозволяє добре використовувати час і ресурси;

· колектив підтримує своїх членів і створює тісні взаємовідносини;

· відносини у колективі є відкритими.

Для створення ефективного трудового колективу його керівник по­винен відповідати таким вимогам:

· наявність навичок керівництва;

· послідовність;

· вміння щодо правильного підбору робітників;

· турбота про членів колективу;

· здатності до створення сприятливого морально-психологічного клі­мату;

· підтримка особистого розвитку робітників, заохочення творчого потенціалу;

· вміння раціонально використовувати робочий час;

· високі вимоги до працівників;

· прагнення до зворотного зв'язку.

Навички керівника по формуванню трудового колективу особли­во важливі у випадках, коли потрібно об'єднати разом велику кількість юдей і навчити їх ефективно працювати на загальну мету в атмосфері співробітництва.

В процесі свого розвитку колективи проходять через ряд послідовних етапів (рис. 1).

 

І етап Формування колективу
II етап Становлення колективу
III етап Зрілість колективу
IV етап Старіння колективу

Рис. 1. Етапи (стадії) розвитку трудового колективу

 

Розглянемо більш детально ці етапи.

1. Формування (зародження) колективу. Для стадії формування трудового колективу є характерними: наяв­ність групи малопов'язаних між собою людей, відсутність соціального контролю, традицій.На даному етапі формуються усі види відносин, норми поведінки, правила регулювання внутриколективних зв'язків, зміцнюються усі види дисципліни, затверджується певний стиль роботи. Формальний характер колективу визначає автократичний стиль керівництва. Для такого колек­тиву є характерною централізація управління в руках керівника, що ста­вить перед підлеглими конкретні задачі, детально регламентує і жорстко контролює їхнє виконання. На даній стадії розвитку трудового колективу переважають організаційно-розпорядницькі методи управління.

2. Становлення колективу. На етапі становлення трудового колективу формується актив, що по­єднує більшість членів колективу, починають складатися традиції, громад­ська думка, яка спрямована на підтримку вимог керівника більшістю робіт­ників. Як наслідок, рішення всі частіше приймаються колегіально, стиль керівника стає більш демократичним. Задача керівника на даному етапі по­лягає в тому, щоб, спираючись на актив колективу, визначити позиції, цілі і мотиви діяльності кожного члена трудового колективу. Це дозволить йому обрати найбільш ефективні методи впливу на мотиви поведінки людей, ак­тивізувати і залучити до участі в управлінні усіх членів колективу.

3. Зрілість колективу. Трудовий колектив на стадії зрілості має усі ознаки і виконує усі функції, які властиві трудовому колективу. Основні регулятори поведінки людей на даному етапі – взаємна вимогливість, соціальний контроль. Для даного етапу є характерними: демократичний стиль керівни­цтва, колегіальне прийняття рішень, переважне застосування соціально-психологічних методів впливу. Даній стадії розвитку трудового колективу притаманні високі еко­номічні показники діяльності підприємства, найбільш повний збіг осо­бистих інтересів з інтересами колективу, сприятливий морально-психо­логічний клімат.

4. Старіння колективу. На стадії старіння колектив перестає розвиватися, втрачає здатність до адаптації, соціальний контроль набуває консервативного характеру і визначає статику колективу. На даному етапі роль керівника полягає у підтримці колективу в стані відкритості, поповненні колективу новими членами, орієнтуванні персоналу на інновації, що забезпечать виживання колективу, його адаптацію до оточення, що змінюється.

Отже, колектив– це складне соціальне явище, яке потребує ефективного управління на засадах партнерства, взаємоповаги, взаєморозуміння.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты