Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Будова ПАБ




Бусоль складається з таких основних частин:

1. Вертикальної вісі-шестерні (основної шестерні) з кульовою пятою;

2. Основи з корпусом, установчого черв'яка й орієнтир-бусоллю;

3. Черв'ячного колеса з внутрішньою трубчастою віссю;

4. Верхньої частини.

1. Вертикальна вісь-шестерня (основна шестерня ) із кульовою п’ятою.

На вертикальній вісі-шестерні зібрані всі механізми бусолі. До нижньої частини вісі прикріплена кульова п'ята для установки і закріплення бусолі в чашці на тринозі.

На стовщеній частині осі нарізане черв'ячне колесо.

Вертикальна вісь-шестерня з кульовою пятою, корпус настановного черв'яка з основною шестернею й орієнтир-бусоль складають нижню частину бусолі, що після орієнтування приладу залишається нерухомою.

 

2. Основи з корпусом установчого черв'яка й орієнтир-бусолі

Основа об'єднує частини, що під час роботи повинні бути орієнтовані по магнітному меридіані.

Основа бусолі надягнута навісь-шестерню, з черв'яком сполучено з черв'ячним колесом вісі-шестерні. При обертанні круглої ручки черв'яка останній обкатується по зубцях колеса і змушує основу повільно обертатися. При натисканні на підйомну ручку черв'як розчіплюється з черв'ячним колесом, після чого основу можна вільно повернути на будь-який кут.

Основа має прилив у виді коробки, на якому поверх нанесені букви, що відповідають північному і південному полюсам магнітної стрілки. До приливу знизу кріпиться орієнтир-бусоль .

Орієнтир-бусоль призначена для орієнтування перископічної бусолі по магнітній стрілці, являє собою довгасту коробку, приєднану знизу до приливу корпуса установчого черв'яка. У середині коробки на вістряк шпиля, укріпленого в центрі, на агатовому підп'ятнику встановлена магнітна стрілка, На кінцях коробки (усередині) укріплені пластини з ризками (індекси), із якими сполучаються кінці стрілки при орієнтуванні бусолі.

Магнітна стрілка агатовим підп'ятником спирається на гвинт-голку, встановлену в середній частині дна орієнтира-бусолі. На південному плечі магнітної стрілки є спеціальний грузик для зрівноважування її в горизонтальній площині в залежності від географічної широти місця застосування приладу.

Орієнтир-бусоль складається: корпус із шпилем, магнітна стрілка з агаповим підп'ятником, платівки з установчими ризками, пластинчаста пружина, гвинт гальма з захисним важелем.

3. Черв'ячне колесо з внутрішньою трубчастою віссю

Черв'ячне колесо мєе форму стакана з внутрішньою трубчастою віссю і зубцями, розташованими по верхньому зовнішньому краї, закріплено чотирма гвинтами поверх на підставі.

На нижній частині черв'ячного колеса закріплена стопорними гвинтами бусольна шкала (груба) і вільно надягнута кутомірна шкала (груба). Кутомірна шкала утримується від повороту гальмуючим кільцем, що виключається підоймною ручкою.

Окружності бусольної і кутомірної шкал (грубих) розділені кожна на розподіли. Парні розподіли оцифровані. На бусольній шкалі оцифровка розподілів зростає в напрямку прямування годинної стрілки, якщо дивитися поверх; на кутомірній – в оберненому напрямку. Розподіли на шкалах відраховуються проти покажчиків, закріплених на верхній частині бусолі .

Покажчик для бусольної шкали відзначений буквою «Б», для кутомірної - буквою «У».

На кутомірній шкалі нанесені точки для визначення синусів кутів.

Штрихи і цифри заповнені на бусольній шкалі чорною фарбою, на кутомірній - червоною.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты