Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Верхня частина.




На верхній частині розташовані:

1. Корпус відлікового черв'яка з механізмом горизонтальних кутів;

2. Монокуляр;

3. Кульовий рівень;

4. Потрон осушки;

5. Механізм наводки монокуляра у вертикальній площині.

Корпус відлікового черв'яка з монокуляром складає верхню частину бусолі, що обертається при роботі щодо нижньої частини на трубчастій вісі основної шестерні.

Верхня частина надягнута поверх на черв'ячне колесо і сполучена з ним черв'яком.

Механізм горизонтальних кутів складається:

Черв'як, пружина, ексцентриковий чіп, підйомна ручка, кругла ручка з бусольною шкалою, кругла ручка з конусом, барабан із кутомірними шкалами, кнопкою і пружиною.

Черв'як обертається в ексцентрику, сполученому з підоймною ручкою. Під зусиллям пружини, що діє на ексцентрик, черв'як щільно зчеплений із черв'ячним колесом. Натискування (до себе) на підйомну ручку викликає поворот ексцентрика і як слід цього - розчіплювання черв'яка з колесом, після чого можна вільно від руки повернути верхню частину бусолі на будь-який кут. На правому кінці черв'яка (якщо дивитися з боку окуляра) укріплена кругла ручка, на якій трьома гвинтами закріплена бусольна шкала.

На лівому кінці черв'яка насаджений кутомірний барабан. Барабан не має жорсткого зв'язку з черв'яком, але обертається з ним одночасно внаслідок тертя, що виникає від дії пружини «С».

Кутомірний барабан можна повернути незалежно від черв'яка (для цього варто натиснути на кнопку, що виключить конус ) і встановити на будь-який розподіл по вказівці ризику «У», нанесеної на ексцентрику.

Щоб встановити нульовий відлік, треба, натиснувши кнопку, обертати барабан до суміщення штрихів, після чого відпустити кнопку.

Шкала і барабан розділені по окружності на розподіли. Напрямок і колір оцифровки шкали і барабана узгоджені з відповідними бусольної і кутомірної (грубими) шкалами.

Механізм наведення монокуляра у вертикальній площині.

Складається: кругла ручка з точною шкалою,черв'як,черв'ячне колесо, пружина.

Для наводки монокуляра у вертикальній площині служить механізм, що складається з черв'ячного колеса і зчепленого з ним черв'яка вертикальної наводки.

Вертикальні кути відраховують по шкалі (грубій), закріпленій на корпусі монокуляра, і шкалі (точній). На шкалі нанесені розподіли ціною -1-00 по трьох розподілах нагору й униз від нульового положення.

Штрихи розподілів і цифри шкал вертикальної наводки пофарбовані в червоний і чорний колбори. Розподіли, пофарбовані в червоний колір, служать для відліку позитивних кутів місця, а розподіли, пофарбовані в чорний цвіт — для відліку негативних кутів місця .

Кути нахилу, що вимірюються за допомогою монокуляра відраховуються по шкалі відлікової шайби закріпленої з правої сторони монокуляра і барабану вертикальної наводки. На відліковій шайбі нанесені розподіли з ценои 1-00 по трьох розподілах нагору й униз від нульового положення.

Монокуляр - є зорова трубка вісьмикратного збільшення


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты