Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація синтетичного і аналітичного обліку.




 

Важливою проблемою для підприємства є правильна організація синтетичного та аналітичного обліку на рахунках і в регістрах.

В принципі для фінансового обліку вирішальне значення має синтетичний облік, який дає узагальнену інформацію на рахунках бухгалтерського обліку, але для складання звітності та для розкриття інформації в примітках до звітності необхідно мати аналітичні дані.

Дані аналітичного обліку використовуються, переважно, в системі менеджменту, а його інформація необхідна управлінцям різних рівнів.

Фінансовий облік відіграє важливу роль в оцінюванні фінансо­вої діяльності підприємства на основі балансу й форм звітності. Він дозволяє прогнозувати ефективність підприємства.

В умовах ринкової економіки облік орієнтується на задоволення запитів, як мінімум, чотирьох груп користувачів:

^ державних органів і громадських організацій;

^ юридичних осіб, які мають стосунки з даним підприємством;

^ фізичних осіб (акціонерів);

^ зарубіжних партнерів та інвесторів.

Усі групи користувачів інформації зацікавлені в отриманні точної, достовірної інформації про діяльність підприємства (динаміка його зростання, ефективність господарювання, що проявляється у показниках прибутку та рентабельності, платоспроможності, ділової активності та ін.) з метою прийняття обгрунтованих рішень щодо інвестування своїх обмежених ресурсів у даний бізнес та надійне їх повернення через деякий час.

Отже, підприємство повинно розкрити свою діяльність у формах звітності про фінансовий та майновий стан й узагальнити у балансі всі активи, пасиви і капітал на певну дату за єдиними правилами, які роблять інформацію зрозумілою для користувачів.

Фінансовий облік має свої специфічні завдання, що дозволяє виділити його в окрему підсистему із загальної системи обліку. До основних завдань фінансового обліку відносяться:

^ збір даних про господарські факти та їх фіксування в первинних документах;

^ інтерпретація фактів (групування, оцінка, відображення методом подвійного запису на рахунках бухгалтерського обліку);

^ нагромадження даних про окремі об'єкти в регістрах бухгалтерсь­кого обліку;

^ складання звітних форм про стан і структуру активів, пасивів, капіталу, грошових потоків.

Фінансовий облік орієнтується, в основному, на дві мети - 1) контроль за змінами в об'єктах обліку та 2) інформування користувачів про стан активів, пасивів і капіталу компанії.

У зв'язку з цим для фінансового обліку важливим моментом є визначення таких об'єктів обліку, які повинні бути розкриті у ба­лансі та інших формах звітності і правилах оцінки окремих статей.

Забезпечення єдиного підходу до формування фінансової звітності можна досягти при дотриманні концептуальних основ та методології обліку з використанням стандартів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты