Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дослідна стадія контрольно-ревізійного процесу та її характеристика




Дослідницький процес в проведенні контролю та ревізії складається з послідовного виконання контрольно-ревізійних дій дослідження діяльності підприємства у відповідності з програмою ревізії (перевірки) та індивідуальними планами роботи перевіряючих. Контрольно-ревізійні дії можуть здійснюватись паралельним або послідовним способом. При паралельному їх провадженні певні ділянки контролю закріплюються за конкретним перевіряючим. Послідовний спосіб реалізації контрольних дій передбачає покрокове вивчення ділянок контролю з розподілом робіт між членами ревізійної комісії (групи). Координація спільних дій членів ревізійної комісії (групи) знаходиться в компетенції голови (керівника) ревізійної комісії (групи).

Першочерговими діями на об’єкті контролю є представлення ревізійною бригадою керівнику підприємства повноважень, що засвідчують особистість членів бригади та їх права на проведення ревізії. Одночасно для ревізійної бригади виділяють окреме приміщення і створюють необхідні умови для роботи.

Дослідження об’єкта контролю починається з вивчення розташування в місцях зберігання та експлуатації активів, забезпечення їх збереження. Одночасно вивчають організаційно-розпорядчі документи, видані за ревізійний період, виконання рішень за результатами попередніх перевірок, а також з усунення недоліків, виявлених на підприємстві іншими перевірками. Готуються джерела інформації, підбираються законодавчі акти, інструкції, положення, методичні вказівки, норми, нормативи, а також первинні документи, пояснювальні записки, облікові регістри, звітність підприємства.

Виходячи із результатів проведення контрольних дій, керівник ревізійної бригади здійснює:

- коригування програми ревізії-конкретизує об’єкти суцільного і вибіркового контролю, періоди їх перевірки тощо;

- уточнення плану-графіка ревізії – перерозподіл ревізорів для виконання контрольно-ревізійних процедур, змінює тривалість перевірки об’єктів;

- розробляється календарний робочий план ревізора – уточнюються індивідуальні плани з кожним ревізором.

Дослідний процес – це безпосереднє виконання ревізором контрольно-ревізійних процедур в процесі дослідження діяльності підприємства відповідно до програми ревізії, планів-графіків і календарних планів.

Дослідна стадія складається з двох етапів – переддослідного і дослідного.

Переддослідний етап включає низку процедур організаційного характеру, спрямованих на створення необхідних умов для якісного проведення ревізії в установлені строки.

Дослідний етап – це виконання контрольно-ревізійних процедур з перевірки виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємства.

Залежно від чисельності ревізійної бригади виконання процедур може здійснюватись паралельним або послідовним способом (рис. 5.2).

 
 

 


Рис. 5.2. Класифікація дослідної стадії за способами

 

Незалежно від того паралельно чи послідовно організовано дослідження, всі об’єкти контролю вивчають у взаємозв’язку, оскільки господарські операції у діяльності підприємства взаємопов’язані і взаємообумовлені. Координація виконання контрольно-ревізійних процедур здійснюються керівниками ревізійних бригад.

Господарські операції ревізори досліджують за допомогою методичних прийомів, які реалізуються виконанням відповідних контрольно-ревізійних процедур.

У процесі дослідження використовують загальнонаукові і власні методичні прийоми внутрішньогосподарського контролю операцій і процесів господарської діяльності.

Дослідження господарських операцій у процесі контролю включає перевірку достовірності їх фактичними і документальними методичними прийомами, правомірність їх чинному законодавству і нормативним актам, виявлення відхилень від них і прийняття за цими відхиленнями відповідних рішень.

Особливістю документального контролю є ретельне вивчення перевіряючими первинних документів, облікових регістрів та звітності. Таке вивчення може відбуватись двома шляхами: від первинних документів до регістрів аналітичного та синтетичного обліку й від регістрів до балансу та звітності; або ж навпаки – від звітності й балансу до регістрів аналітичного та синтетичного обліку, від останніх – до первинних документів.

Серед прийомів і методів фактичного контролю особливе місце посідає інвентаризація. За допомогою останньої встановлюються недостачі та надлишки, пересортиця цінностей, збережуваність і стан активів, заборгованості та зобов’язань підприємства.

В процесі дослідження використовуються також загально-наукові прийоми і методи такі як аналіз, дедукція, порівняння, співставлення, економіко-статистичні методи. Лише загальне дослідження із застосуванням різних методичних прийомів в процесі контролю дозволяє уникнути помилок та сформувати правильний висновок.

Ревізія може досліджувати всі господарські операції за ревізійний період суцільним (операції з коштами) або вибірковим способом (розрахунки з постачальниками, покупцями тощо).

Тільки всебічне дослідження в процесі ревізії господарських операцій із застосуванням різних прийомів дає змогу правильно оцінити об’єкт контролю і уникнути помилок.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты