Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація перевірки виконання прийнятих рішень за результатами контролю




 

Завдання з контролю виконання рішень за матеріалами ревізій і перевірок покладається, в першу чергу, на керівництво та Ревізійну комісію підприємства. Рішення повинно доводитись до відома причетних спеціалістів, керівників виробничими підрозділами та матеріально-відповідальних осіб.

В обов’язковому порядку перевіряють ужиття заходів щодо усунення причин незадовільного зберігання та експлуатації активів підприємства, звертають увагу на відшкодування заборгованості за завданими підприємству збитками, задоволення пред’явлених претензій.

У випадках відмови матеріально-відповідальних, посадових осіб підприємства чи підприємств-боржників від добровільного відшкодування завданих збитків пред’являють цивільні позови про відшкодування збитків відповідно правоохоронним органам та органам судового арбітража.

Зокрема, якщо не отримано відповіді на претензію у передбачений законом строк, або отримано відповідь про її визнання, але не отримано оплати (інших видів компенсації в рахунок погашення заборгованості) у визначений у претензії строк, слід впродовж наступних 90 днів звернутись до суду із заявою про стягнення заборгованості або порушення справи про банкрутство боржника.

Позовна заява складається на підставі первинних документів, що підтверджують матеріальну відповідальність конкретних осіб чи підприємств та розмір спричиненого збитку. Підприємство повинно вжити необхідних заходів для задоволення позовних вимог в судових та арбітражних органах.

Рекомендована література за розділом 5

1. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю та аудиту. – К.: ПП “Влад і Влада”, 1996. – 320 с.

2. Бурцев В.В. Основные аспекты организации внутрихозяйственного контроля в акционерном обществе // Аудитор. – 2002. - № 4, с. 38-41

3. Бутинець Ф.Ф., Бардаш С.В., Малюга Н.М., Петренко Н.І. Контроль і ревізія – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 512 с.

4. Выговская Н.Г. Основные элементы системы внутрихозяйственного контроля / Очерки по бухгалтерскому учету и контролю. Результаты диссертационных исследований проблем бухгалтерского учета и контроля Житомирской бухгалтерской научной школы. Монография / под ред. проф. Ф.Ф. Бутынца. – Житомир: Чп “Рута”, 2005. – с. 364 – 398.

5. Все про бухгалтерський облік. Спецвипуск №92 – 2010р. 63 с.

6. Все про бухгалтерський облік. №119 – 2011р.

7. Дрозд І.К., Фоміна Т.В. Покращення внутрішнього контролю підприємств олійно-жирової галузі шляхом ефективної організації документообігу // Облік і фінанси АПК. – 2005. - № 11, с. 120-127

8. Інструкція № 69 – Інструкція з бухгалтерського обліку необоротний активів бюджетних установ, затверджена наказом Держказначейства України від 17.07.2010 р. .

9. Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів, розрахунків та інших статей балансу затверджена наказом МФУ № 90 від 30.10.1998 р.

10. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII // Відомості Верховної Ради УРСР від 17.12.1971 - 1971 р., - Додаток до N 50 .

11. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III // Офіційний вісник України - 2001 р.- № 21 – ст..920

12. Кримінально-процесуальний кодекс України від від 28.12.1960 № 1001-05 // Відомості Верховної Ради УРСР від 12.01.1961 1961 р., № 2, стаття 15

13. Нападовська Л.В. Внутрішньогосподарський контроль в ринковій економіці: Монографія. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – 224 с.

14. Національний стандарт №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 р. N 1440 (1440-2003-п) // Офіційний вісник України, 2003 р., N 37, ст. 1995.

15. Постанова №1253 КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оцінки майна» від 07.12.2011 // Офіційний вісник України офіційне видання від 16.12.2011 2011 р., № 95, стор. 97, стаття 3462,

16. Постанова № 116 КМУ «Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей» від 22.01.1996

17. Суйц В.П. Внутрипроизводственный контроль. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 127 с.

18. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-IV // Офіційний вісник України. – 2003.– № 11.– Ст. 461.

 

Питання для обговорення та самоперевірки

1. Зміст та значення контрольно-ревізійного процесу.

2. Організаційна стадія контрольно-ревізійної процесу.

3. Характеристика дослідної стадії контрольно-ревізійного процесу.

4. Класифікація дослідної стадії контрольно-ревізійного процесу за способами.

5. Умови матеріальної відповідальності працівника.

6. Дії при виявленні крадіжки на підприємстві.

7. Шляхи відшкодування шкоди (збитків).

8. Характеристика та прийоми завершальної стадії контрольно-ревізійного процесу.

9. Послідовність викладення підсумків ревізії (перевірки).

10. Висновки і пропозиції ревізорів.

11. Прийняття рішень за результатами ревізій і перевірок.

12. Організація перевірки виконання прийнятих рішень за результатами контролю.

 

Тести для перевірки знань

 

1. Контрольно-ревізійний робота – це…

а) сукупність трудових і матеріальних елементів, пов’язаних з виконанням контрольно-ревізійного процесу, а також створення необхідних умов для його здійснення;

б) службова особа, уповноважена власником (органом управління) виконувати контрольні функції з перевірки господарської діяльності підприємств незалежно від форм власності;

в) сукупність способів на прийомі процедур здійснюваних під час ревізії або перевірки за допомогою переліку контрольно-ревізійних дій;

г) орган, який контролює ефективність управлінської практики виконавчого органу підприємства.

 

2. Яка зі стадій не відноситься до контрольно-ревізійного процесу?

а) завершальна; б) організаційна;

в) аналітична; г) технологічна.

 

3. Контрольно-ревізійний процес – це…..

а) сукупність трудових і матеріальних елементів, пов’язаних з виконанням контрольно-ревізійного процесу, а також створення необхідних умов для його здійснення;

б) службова особа, уповноважена власником (органом управління) виконувати контрольні функції з перевірки господарської діяльності підприємств незалежно від форм власності;

в) сукупність способів на прийомі процедур здійснюваних під час ревізії або перевірки за допомогою переліку контрольно-ревізійних дій;

г) орган, який контролює ефективність управлінської практики виконавчого органу підприємства.

 

4. На які етапи поділяється Дослідна стадія?

а) переддослідний, дослідний;

б) дослідний, післядослідний;

в) переддослідний, дослідний, післядослідний;

г) жодної правильної відповіді.

 

5. Доосновних чинників при визначенні розміру шкоди відносяться:

а) характер шкоди та конкретні обставини її спричинення;

б) вид матеріальної відповідальності, що буде застосовуватися у конкретному випадку;

в) розмір прямої дійсної шкоди, заподіяної працівником підприємству;

г) всі відповіді вірні.

 

6. При визначенні розміру збитків від розкрадання, нестачі або знищення матеріальних цінностей на підприємстві бухгалтери застосовують:

а) Закон №219;

б) Порядок № 118;

в) Порядок № 116;

г) КУпАП - Кодекс України про адміністративні правопорушення;

д) ЦПК – Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Завдання для закріплення матеріалу

Завдання 1.

Навести основні стадії, з яких складається процес ревізії та розташувати в логічній послідовності процедури проведення ревізії.

Дані для виконання:

Важливими елементами ревізії є: оцінка та попереднє ознайомлення: системою обліку, узагальнення результатів ревізії та складання акту ревізії, вивчення характеру діяльності об'єкта перевірки, перевірка операцій та правильності складання документів, призначення відповідальних осіб, підготовка до проведення перевірки, попередній огляд.

 

Завдання 2.

Оцінити ситуацію, вказати суть порушень та дати рекомендації з їх виправлення, скласти фрагмент висновку ревізійної комісії.

За результатами проведеної на підприємстві інвентаризації бланків суворої звітності виявлено недостачу бланків трудових книжок у кількості 3 шт. Первісна вартість однієї книжки 5 грн., номінальна ціна не вказана. Винна особа встановлена.

Завдання 3.

Оцінити ситуацію, вказати суть порушення та дати рекомендації з їх виправлення, скласти фрагмент висновку ревізійної комісії.

На підприємстві станом на 10.12 поточного року була проведена інвентаризація основних засобів в експлуатації (попередня інвентаризація проводилась за станом на 20.12 минулого року), в результаті якої було встановлено відсутність причепа ГКБ 8350 та надлишок вентилятора. Причеп перебуває на балансі підприємства з 05.06.1999 р. його первісна вартість — 8120 грн, нарахований знос — 5020 грн. Винна особа встановлена, з якою було укладено письмовий Договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Справедлива ринкова ціна вентилятора 750 грн.

Завдання 4.

Кваліфікувати ситуацію та дати рекомендації з її виправлення, скласти фрагмент висновку ревізійної комісії.

На овочеву базу на 1 квітня надійшло 30 т капусти білокачанної та 45 т картоплі пізньої. Фактичний залишок на цю дату за результатами інвентаризації становив 3,5 т капусти та 2 т картоплі пізньої. При закритті партій на 1 травня наявних фактичних залишків капусти не було, залишок картоплі пізньої склав 50 кг, тоді як згідно записів у Книзі обліку залишок капусти становив 260 кг, картоплі — 142 кг. Таким чином при закритті партій установлено недостачу зазначеної продукції. Визначте результати та відобразіть їх у бухгалтерському обліку.

Завдання 5.

Розробити проект Положення про ревізійну комісію підприємства (див. Додаток 6) за обраним варіантом підприємства.

Варіанти підприємства:

а) Публічного акціонерного товариства (ПАТ);

б) Закритого акціонерного товариства (ЗАТ);

в) Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ);

г) Сільськогосподарського виробничого кооперативу (СВК).

Завдання 6.

Підготуйте проект Протоколу засідання Ревізійної комісії обраного варіанту підприємства (див. форму). Посади та прізвища відповідальних за фінансово-господарську діяльність підприємства осіб, посади та прізвища голови та членів ревізійної комісії вказати самостійно (Додаток 7).

 

Завдання 7.

Розробіть загальний план річної внутрішньогосподарської ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства за нижченаведеною формою. При цьому слід керуватись витягом зі Статуту підприємства та даними річної фінансової звітності підприємства – бази дослідження. Результати слід оформити у вигляді таблиці:

Загальний план ревізії

Назва підприємства _________________________________________________

Період ревізії______________________________________________________

Термін проведення ревізії ____________________________________________

Кількість людино-годин на перевірку__________________________________

Керівник ревізійної групи ____________________________________________

 

 

№ пор Заплановані етапи перевірки Виконавці Терміни виконання Примітки
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Грошові кошти Фінансові інвестиції Розрахунки Основні засоби Нематеріальні активи Запаси Доходи витрати Фінансові результати Статутна діяльність Власний капітал      

 

Голова Ревізійної комісії ____________________________________________

 

Завдання8.

Розробіть індивідуальний робочий план ревізора для одного з членів Ревізійної комісії (за вибором студента), вказавши усі етапи перевірки, перелік контрольних процедур, що плануються до виконання за відповідними розділами контролю, час проведення контролю та перелік робочих документів ревізора для оформлення результатів перевірок. Слід оформити план як робочий документ за такою формою:

Індивідуальний робочий план ревізора

Ревізор – виконавець перевірки _______________________________________

Період ревізії ______________________________________________________

Кількість людино-годин на перевірку_______________________________________

 

№ пор. Перелік процедур контролю, що виконуються Час проведення Назва робочих документів ревізора Примітки
       

 

Керівник ревізійної групи _________________________________________

Голова Ревізійної комісії __________________________________________

Завдання 9.

Сформуйте структуру Акта комплексної документальної ревізії виробничої та фінансово-господарської діяльності для оформлення висновків Ревізійної комісії за обраним варіантом підприємства (див. форму Додаток 8).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты