Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Середня гармонічна, особливості її використання та обчислення




 

Середня гармонійна звичайно застосовується у випадках, коли усереднюванню підлягають не самі варіанти, а зворотні їм числа або коли є дані про загальний обсяг явища й індивідуальні значення ознаки, але немає відомостей про кількість одиниць даного явища (частотах).

НАПРИКЛАД: є зведення про врожайність і валовий збір зерна, але немає даних про площу зернових (або є відомості про виручку і ціну одиниці товару, але немає кількості реалізованих товарів). Проста середня гармонійна (незважена) визначається:

 

1 Знаходять середню арифметичну зі зворотних величин:

.

 

3 Величина, зворотна отриманій середній арифметичній і буде середньою гармонійною:

.

 

Слід зазначити, що в теорії статистики немає більш заплутаного і по-різному трактованого питання, ніж питання про середню гармонійну.

Багато авторів вважають, що це не самостійний вид середньої, а спосіб скороченого підрахунку середньої арифметичної. Разом з тим у всіх відомих підручниках середня гармонійна розглядається як різновид середньої і на це треба зважати.

Отже, середня гармонійна зважена є не що інше як перетворена середня арифметична.

Формула для її розрахунку має такий вигляд:

 

, де .

 

У багатьох підручниках кочує стандартний приклад розрахунку середньою гармонійної зваженої:

– є середня врожайність зернових по господарствах району і валовий збір зерна , тобто , але немає відомостей про площу під зернові, тобто немає частот.

В цьому випадку пропонується обчислювати середню врожайність по району за допомогою середньої гармонійної зваженої.

ПРИКЛАД: Нехай є 3 господарства, які висіяли цукрові буряки.

 

Господарства Урожайність, ц/га Валовий збір, ц
I II III
Всього  

 

 

Валовий збір

 

ц/га

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты