Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Модульна організація навчального матеріалу




Навчальним матеріалом для теоретичного курсу, наприклад «Суб’єктно-образна система фольклору» (34 год.), є зразки класичних жанрів народної словесності, а також невербальні тексти обрядової народної культури, що складає синкретичну цілісність фольклорного феномену. Дослідження українського фольклору як цілісної суб’єктно-образної системи з її онтологічним статусом у загальнонаціональному культурному просторі є актуальною складовою сучасного пізнання, частиною комунікативної компетенції; воно визначає механізми, прийоми і стратегії систематизації методів різних наук, інтегрування їх в єдиний універсальний фольклорно-теоретичний комплекс. Мета навчального курсу – інтерпретація суб’єктно-образної системи та теоретичне обґрунтування онтологічних категорій фольклору, а також підготовка слухачів першого року навчання в магістеріумі до здійснення фахового аналізу фольклорного тексту з урахуванням новітніх наукових методик та написання магістерської наукової праці.

Викладання курсу «Суб’єктно-образна система фольклору» забезпечує врахування сучасних фахових вимог до майбутнього філолога-фольклориста та пізнавальних запитів студентів. Він допоможе магістрам структурувати наукові пошуки в царині фольклористики, усвідомити інтеграцію класичних народознавчих студій попередніх періодів у коло нових течій, напрямів, шкіл, які суттєво позначилися на еволюції національної науки про фольклор.

Зміст курсу структуровано з урахуванням збільшення частки самостійності в опануванні навчальною інформацією. Модульно-рейтингова організація навчання підходить для реалізації такого підходу якнайкраще. Навчальний матеріал зведено в модулі, які забезпечують різні види робіт на етапах навчально-пізнавальної діяльності студентів. Тематична єдність модуля реалізується у двох групах питань і завдань, спрямованих на різні вектори засвоєння. Запитання блоку А орієнтовано на поновлення в пам’яті навчальної інформації лекційного курсу. Завдання блоку Бпередбачають самостійне опрацювання студентами наукової літератури і творче втілення засвоєного матеріалу. Тому вони містять завдання: написати твір-роздум, провести дискусію або гру-театралізацію, довести чи спростувати тезу, обговорити проблему тощо. Кожний модуль вивчається на базі запропонованих наукових джерел, збірників народнопоетичних текстів із залученням особистих записів польових досліджень. Питання блоку А та блоку Б можуть пропонуватися студентам як домашня робота. Викладачі мають змогу скористатися запропонованою рейтинговою шкалою.

Методичні рекомендації навчального посібника стануть в нагоді викладачам, які прагнуть якнайбільшої диференціації рівнів знань у навчанні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты