Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Управління джерелами фінансування діяльності підприємствА




 

Завдання 1

Статутний капітал акціонерного товариства (АТ), сформований за рахунок простих акцій, становить 1 млн. грн. Визначити мінімальний розмір наступної емісії акцій, якщо при цьому товариство планує випустити привілейовані акції на суму 0,3 млн. грн., а згодом здійснити емісію облігацій у розмірі 1 млн. грн.

Завдання 2

Протягом року АТ отримало прибуток у розмірі 500 тис. грн. 25% прибутку сплачено акціонерам у вигляді дивідендів, а 75 % залишились нерозподіленими. На скільки змінився протягом року акціонерний і власний капітал АТ?

Завдання 3

Яку мінімальну суму коштів треба внести в оплату акцій до дня скликання установчих зборів при проведенні першої емісії, якщо емісія оголошена в розмірі 1 млн. грн.?

Завдання 4

Яким буде баланс акціонерного товариства в результаті проведення першої емісії при зареєстрованому статутному капіталі розміром 1 млн. грн., якщо в оплату акцій надійшли основні засоби на суму 0,3 млн. грн., нематеріальні активи – на 0,1 млн. грн., грошові кошти — в розмірі 0,5 млн. грн.?

Завдання 5

Визначити акціонерний, власний капітал і зобов'язання підприємства на початок і кінець року, якщо протягом року були додатково емітовані акції на суму 1,5 млн. грн., облігації (1 млн. грн.), конвертовані в акції, отримано прибуток у розмірі 0,7 млн. грн. (залишився нерозподіленим). На початок року пасиви АТ становили, млн. грн.: статутний капітал – 5; резервний капітал – 0,1; конвертовані облігації – 1; кредит банку – 0,9.

Завдання 6

При створенні АТ було зареєстровано статутний капітал у розмірі 1 млн. грн. Протягом року з моменту реєстрації АТ провело другу емісію акцій у розмірі 0,5 млн. грн. і отримало прибуток в розмірі 0,1 млн. грн., який залишився нерозподіленим. Визначити акціонерний і власний капітал АТ на момент реєстрації і через рік.

Завдання 7

При створенні АТ було зареєстровано статутний капітал у розмірі 1 млн. грн. У процесі емісії половину акцій було розміщено на ринку за ціною, що в 1,5 рази перевищувала їх номінальну вартість. Половину акцій було розміщено серед засновників за номінальною вартістю, причому в оплату акцій надійшло тільки 70 % коштів. Визначити складові власного капіталу АТ.

Завдання 8

На початок року власний капітал АТ становив 800 тис. грн. (зареєстрований статутний капітал – 1000 тис. грн., несплачений капітал – 200 тис. грн.). Протягом року товариство отримало прибуток у розмірі 200 тис. грн. 25 % прибутку було сплачено акціонерам у вигляді дивідендів, 25 – спрямовано на формування резервного капіталу, 50 % – залишилось нерозподіленими. Крім того, акціонери повністю погасили заборгованість за оплатою акцій. Визначити складові власного капіталу на початок та кінець року.

Завдання 9

Визначити загальну потребу в капіталі для започаткування нового підприємства, якщо середньогалузева капіталоємність продукції складає 5 тис. грн., річний обсяг виробництва за планом – 300 тис. шт., передстартові витрати та інші одночасні затрати капіталу, що пов'язані із започаткуванням підприємства, – 2 млн.. грн.

Механізм здійснення лізингових операцій та розрахунок лізингових платежів

Завдання 10

Лізингодавець передає обладнання підприємству-лізингоотримувачу терміном на 4 роки на умовах фінансового лізингу. Вартість обладнання становить 100 тис. грн. Для фінансування угоди лізингодавець залучає банківський кредит на 4 роки у сумі 100 тис. грн. під 20% річних із щорічним погашенням відсотків та основної суми боргу (при цьому відсотки нараховуються на непогашену суму боргу). Лізингові платежі згідно з чинним законодавством України не оподатковуються ПДВ. Річна норма амортизації – 25%, розмір щорічної маржі лізингодавця – 4%, щорічного страхового платежу – 2%. Періодичність виплати лізингових платежів – щорічна. Визначте склад лізингових платежів.

Завдання 11

Вартість лізингових основних фондів становить 100 тис. грн. Термін лізингу – 8 років, процентна ставка (з урахуванням комісійних – 10%). Розрахувати суму лізингових платежів.

Визначення вартості банківського кредиту та управління банківською позикою.

Завдання 12

Підприємство на придбання обладнання звертається до уповноваженого банку із клопотанням про надання кредиту на суму 2200 тис. грн. під 16% річних на 5 років з пільговим періодом кредитування 1 рік (відстрочка погашення основної суми боргу). На основі прогнозу прибутку та прогнозу руху грошових потоків підприємства розраховувати коефіцієнт обслуговування боргу (Кб). Дані наведено в таблиці:

Показник (тис. грн.) 1-й рік (6 міс.) 2-й рік 3-й рік 4-й рік 5-й рік
Валова виручка від реалізації
ПДВ
Усього операційних витрат
Амортизація

Завдання 13

Підприємство одержало 02.01.2008 р. в „Інвестбанку” кредит у сумі 500 тис. грн. терміном на 5 років під 9% річних. Не6обхідно визначити балансову вартість залишку основного боргу та витрати по відсотках за кредит на кінець кожного року впродовж терміну кредитування при ануїтетній схемі повернення коштів.

Завдання 14

Обчисліть суму витрат на комерційний кредит у кожному з наведених варіантів:

Знижка, % Термін дії знижки, днів Повний строк сплати кредиту, днів

 

Завдання 15

Річний баланс виробничого підприємства "В" наведено в таблиці:

Активи Сума тис. грн. Пасиви Сума тис. грн.
Необоротні активи   Власний капітал  
Основні засоби Статутний капітал
Оборотні активи   Резервний капітал
Запаси:   Довгострокові зобов'язання
виробничі запаси    
незавершене виробництво Поточні зобов'язання  
готова продукція Короткострокові кредити банків
Дебіторська заборгованість Кредиторська заборгованість
Грошові кошти та їх еквіваленти    
Короткострокові (поточні) фінансові інвестиції    
Інші оборотні активи    
Баланс Баланс

1. Розрахувати власні оборотні кошти.

2. Розрахувати поточні фінансові потреби.

3. Визначити потенційний і реальний надлишок /дефіцит коштів.

4. Розрахувати суму необхідного короткострокового кредиту, якщо буде виявлено дефіцит коштів.

Завдання 16

Підприємство звернулось до банку з проханням надати йому кредит у розмірі 6000 тис. грн. на 1 рік. Які витрати підприємства по кожному з варіантів, якщо банк запропонував такі варіанти:

а) надається кредит під 13% річних з нарахуванням простих процентів;

б) надається кредит під 11% річних з нарахуванням простих процентів, вимагається мати на рахунку компенсаційний залишок у розмірі 15% від суми кредиту;

в) надається кредит під 10% річних при умові дисконтування кредиту, компенсаційний залишок - 10% від суми кредиту;

г) надається кредит під 11% річних з нарахуванням методом складних процентів.

Завдання 17

Компанія "Славутич" вирішила придбати новий вантажний автомобіль. Можливі два варіанти здійснення плану: 1) можна отримати кредит і за рахунок нього фінансувати покупку; 2) можна взяти автомобіль в оренду за лізинговим контрактом. Лізинговий контракт укладається на 4 роки, щорічні лізингові платежі складають 10 тис. гр. од., платежі здійснюються на початку кожного року. Орендодавець здійснює матеріально-технічне обслуговування автомобіля.

Завдання 18

Сума кредиту складає 40 тис. гр. од., термін кредиту – 4 роки, щорічна процентна ставка – 10% річних, виплати будуть здійснюватись наприкінці кожного року. Матеріально-технічне обслуговування автомобіля здійснюється компанією самотужки, витрати на нього складають 1 тис. гр. од. щороку, платежі припадають на кінець року. Строк амортизації – 4 роки. Ліквідаційна вартість дорівнює 10 тис. гр. од. після 4 років експлуатації. Податкова ставка 40%. Для автомобіля встановлена норма амортизації на роки експлуатації – 0,33; 0,45; 0,15; 0,07. Розрахуйте теперішню вартість витрат по лізингу, вартість позики. Якому типу фінансування слід віддати перевагу?

Завдання 19

Умови угоди: 5/20, net40; датування – 1 червня. Визначте останню дату сплати клієнтом для отримання знижки.

Завдання 20

Компанія має кредитну лінію в 180 тис. грн. Компенсаційний залишок потрібний на наступному рівні: на непогашені позички – 15%, на невикористаний граничний розмір кредиту – 10%. Компанія позичила 150 тис. грн. під 20%. Визначте: необхідний компенсаційний залишок; ефективну процентну ставку.

Завдання 21

Баланс фірми "Квадро" приведений в таблиці. Визначте чистий оборотний капітал фірми.

Активи, тис. грн. Пасиви, тис. грн.
Позаобігові активи 810.0 Статутний капітал 470.0
Товарно-матеріальні запаси 100.0 Нерозподілений прибуток 160.0
Дебіторська заборгованість 60.0 Довгострокові кредити 260.0
Грошові засоби 30.0 Кредиторська зобов’язання 30.0
    Заборгованість з зарплати 20.0
    Податки, що підлягають сплаті до бюджету 60.0
БАЛАНС 1000.0 БАЛАНС 1000.0

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 208; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты