Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні рекомендації до задач практичного заняття 4




До основних показників, що характеризують ефективність дивідендної політики, відносять:

1. Коефіцієнт виплати, або дивідендний вихід:

або , де

Кв — коефіцієнт виплати дивідендів;

Да — поточний дивіденд на одну акцію, виплачений грошима;

ЧПа — чистий прибуток акціонерного товариства в розрахун­ку на одну акцію після погашення фіксованих зобов'язань;

ФВД — фонд виплати дивідендів за вирахуванням фіксованих зобов'язань (або інакше називається "масою" дивідендів);

ЧП — чистий прибуток AT після погашення фіксованих зобов'язань.

2. Рівень дохідності акцій , де

РДа — рівень дохідності акцій; РЦа — ринкова ціна (курс) акції.

3. Ставка доходу на оплачений капітал , де

СД — ставка доходу на оплачений капітал; АК0 — оплачений акціонерний капітал.

4.Коефіцієнт співвідношення ціни та доходу на акцію (Кц/Д)=РЦаа.

 

Завдання 1

Щомісячна заробітна плата кожного з десяти працівників, які займаються виробництвом продукції, - 800 грн. Заробітна плата кожного з трьох осіб управлінського апарату – 1500 грн. Нехай відрахування підприємства на соціальні заходи та медичне страхування працівників становлять 37% від фонду оплати праці, прибутковий податок з фізичних осіб – 13% від суми нарахованої заробітної плати, внески на обов’язкове пенсійне страхування – 1%. Визначити:

а) який дохід після сплати податків та внесків на обов’язкове пенсійне страхування отримає кожний працівник?

б) на скільки гривень зросте виробнича собівартість продукції та операційні витрати підприємства, якщо заробітна плата кожного з працюючих збільшиться на 30%?

 

 

Завдання 2

Витрати підприємства на проведення презентацій у звітному періоді становили 10000 грн. Прибуток до оподаткування за попередній звітний період – 50000 грн. Вигода від збільшення обсягів реалізації в результаті проведених презентацій становить 15 000 грн. Ставка податку на прибуток підприємства – 25 %. Чи доцільними були витрати на презентації?

Завдання 3

Підприємство, що займається пошиттям одягу, орендує приміщення. Орендна плата — 1800 грн. на місяць. У власності підприємства є п'ять швейних машин. П'ять працівників підприємства (щомісячна заробітна плата кожного становить 900 грн.) займаються пошиттям жіночих суконь 25 днів на місяць. При цьому щодня кожен з працівників шиє дві сукні. Один працівник займається розкроєм тканини і отримує заробітну плату — 1500 грн. на місяць. На пошиття однієї сукні витрачається 2 м тканини вартістю 31 грн. за 1 м, а також фурнітура на суму 10 грн. Сукні реалізують за ціною 168 грн., причому всі пошиті протягом місяця сукні реалізують у цьому ж місяці. Щомісячна плата за електроенергію, комунальні та інші послуги становить 1200 грн. Амортизаційні відрахування — 100 грн. на місяць. Визначити:

а) податок на додану вартість, який підлягає сплаті;

б) прибуток, отриманий підприємством за місяць;

в) податок на прибуток;

г) точку беззбитковості.

Завдання 4

Визначити обсяг беззбиткової діяльності двох підприємств А і Б (в кількісному та вартісному вимірі), а також фінансовий результат діяльності обох підприємств, якщо обсяг реалізації для обох підприємств складе по 120 штук. Дані: оптова ціна реалізації одиниці продукції - 1200 грн.; середні змінні витрати на одиницю продукції підприємства А – 720 грн., підприємства Б – 650 грн.; загальні постійні витрати підприємства А – 18 тис. грн., підприємства Б – 25 тис. грн.

Завдання 5

Визначити максимальну ціну експериментального зразка продукції методом включення всіх витрат та мінімальну ціну методом калькуляції лише змінних витрат підприємства на основі таких даних: матеріали і комплектуючі – 3200 грн.; заробітна плата робітників – 2650 грн.; паливо і електроенергія – 1600 грн.; виробничі накладні витрати – 1240 грн.; адміністративні витрати – 1150 грн.; прибуток – 2000 грн.

Завдання 6

Визначити суму змінних витрат підприємства та обсяг беззбиткової діяльності підприємства. Валовий дохід підприємства – 500 тис. грн.; постійні витрати – 80 тис. грн.; прибуток до сплати – 50 тис. грн.

Завдання 7

Розрахуйте вплив зміни ціни та змінних витрат на обсяг беззбиткової реалізації продукції. Дані для розрахунку наведено в таблиці:

Показники Дані
Ціна реалізації товару у базовому році, грн.
Збільшення ціни реалізації у звітному році, %
Постійні витати підприємства, тис. грн. 2,5
Змінні витрати на одиницю продукції у базовому році, грн.
Збільшення змінних витрат на одиницю продукції у звітному році, %

Завдання 8

Визначити обсяг реалізації продукції, що забезпечить отримання збільшення прибутку на 10 %, порівняно із звітним роком. Дані для розрахунку наведено в таблиці:

Показники Дані
Обсяг реалізації продукції у звітному році, тис. од.
Ціна реалізації продукції, грн.
Загальні постійні витрати, тис. грн.
Змінні витрати на одиницю продукції, грн.

Завдання 9

За вихідними даними, наведеними в табл., обґрунтувати доцільність нарахування дивідендів шляхом встановлення коефіцієнта виплат дивідендів на рівні 60,4 %. Обґрунтувати доцільність дивідендної політики у випадку, якщо встановлюється ставка доходу на оплачений капітал нарівні 20,4 %.

Обґрунтувати доцільність методу постійної і змінної частини дивідендів за вихідними даними табл. 2.3. Ставка доходу на оплачений капітал — 20,4 %, додатковий дивіденд в 3-му році — 13,9 тис. грн.

Вихідні дані для обґрунтування методів нарахування дивідендів:

Показники Роки
    1-й 2-й 3-й
Статутний фонд
Додатковий капітал 45,8 83,8 128,8
Неоплачений капітал 31,2 - 56,2
Акціонерний оплачений капітал, всього 276,6 345,8 494,6
Чистий прибуток поточного року (після погашення фіксованих зобов'язань) 95,2 79,2 165,2

Завдання 10

Як зміниться структура власного капіталу підприємства, якщо ринкова ціна його звичайних акцій становить 35 грн., а виплата дивідендів акціями здійснюється в обсязі 10 %?

Зміни у складі власного капіталу при виплаті дивідендів акціями, тис. грн.

Показники До виплати дивідендів акціями Після виплати дивідендів акціями
Кількість звичайних акцій номіналом 20 грн./шт. 20 000 22 000
Статутний фонд, у тому числі    
— привілейовані акції — прості акції 65 400 65 440
Додатковий капітал (емісійний дохід)
Нерозподілений прибуток
Всього власного капіталу

Завдання 11

Визначити суму та рівень фінансової надійності підприємства. Обсяг реалізації продукції – 40 тис. од.; ціна реалізації продукції – 320 грн.; загальні постійні витрати – 520 тис. грн.; змінні витрати на одиницю продукції – 240 грн.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты