Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практичне завдання №1-2




 

Тема. Програми та підручники з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів

 

Мета: ознайомити студентів із провідними положеннями «Пояснювальної записки» до чинної програми з української мови для різних типів навчальних закладів, змістом і структурою розділів програми, шкільними підручниками з мови, а також з методичною літературою; розвивати фахові вміння і навички роботи з навчально-методичними джерелами.

 

Опорні поняття: програми з української мови, Концепція мовної освіти, державний стандарт мовної освіти, підручник з мови, методичний посібник, пріоритети мовної освіти, технології навчання, змістова лінія.

 

План

 

1. Роль і місце рідної мови в системі шкільних курсів. Основні положення Концепції мовної освіти.

2. Чинна програма з української мови для 5-12 класів: зміст, структура, принципи побудови. Характеристика основних, альтернативних, варіативних програм і підручників.

3. Сучасний підручник з української мови, аналіз чинних підручників та посібників.

4. Структурні компоненти, характер вправ, завдань електронного підручника.

5. Мікромодульний контроль теоретичного матеріалу.

 

Практичні завдання

 

1. Законспектувати пояснювальну записку до програми.

2. Виписати приклади наповнення чотирьох змістових ліній.

3. Уміти аналізувати підручник з української мови для 5-11 класів (кожен студент аналізує один підручник; розподілити всі підручники для 5-11 класів між студентами).

 

Рекомендована література

а) Основна

Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 5 класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. – К.: Освіта України, 2004.

Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 6 класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. – К.: Пед.преса, 2006.

Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Зодіак-ЕКО, 2007.

Глазова О., Кузнєцов Ю. Рідна мова: Підручник для 8 класів загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Зодіак-ЕКО, 2008.

Державний стандарт загальної середньої освіти в Україні. Словесність. Частина І. – К., 1997.

Єрмоленко С., Сичова В. Рідна мова: Підручник для 5-го класу. – К.: Грамота, 2005.

Заболотний О., Заболотний В. Рідна мова: Підручник для 5-го класу. – К.: Навчальна книга, 2005.

Кобцев Д. Принципи україноцентризму в контексті міжпредметної соціокультурної інтеграції на уроках української мови // Українська мова і література в школі. – 2007. – №7-8.

Концепція мовної освіти 12-річної школи // Дивослово. – 2008. – №8. – с. 59-65.

Програми з філологічних та суспільно-гуманітарних дисциплін для вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів: 6-12 класи. – К.:Пед.преса., 2006.

Рідна мова: 5-11 класи Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / За ред.. Л.В. Скуратівського. – К.: Шк.світ, 2001.

Рідна мова: 5-11 класи Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / Автор І.П. Ющук. – К.: Освіта, 2003.

Українська мова. 5-12 класи: Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / За ред.. Л.В. Скуратівського. – К.: Ірпінь, 2005.

Українська мова: 6-12 класи: Програми для вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів / Автори Л.В. Скуратівський, Г.Т. Шелехова, В.Л. Федоренко та ін. – К.: Пед.преса, 2006.

Шабельник Т. Рідна мова. 6 клас: Плани-конспекти уроків. – Харків: Веста, 2008.

 

б) додаткова

Караман С., Тихома В. Технологічні підходи до створення посібників і підручників з української мови для гімназії // Дивослово. – 2000. – №4.

Мацько Л. Сучасні підходи до створення підручників з української мови: місце лінгвостилістики // Дивослово. – 1999. – №8.

Огієнко І. Рідна мова в українській школі. – К., 1917.

Підручник-2000: учити думати // Українська мова і література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 1999. – №2.

Семенів Н. Електронний підручник з рідної (української) мови як засіб реалізації особистісно орієнтованого навчання // Українська мова і література в школі. – 2005. – №5.

Скуратівський П. Інформаційні технології як засіб мовленнєвого розвитку учнів у процесі навчання української мови в основній школі // Українська мова і література в школі. – 2005. – №4.

Сухомлинський В. Слово рідної мови // Українська мова і література в школі. – 1987. – №7.

Шелехова Г. Підручники з рідної мови мають будуватися на комунікативній основі // Українська мова і література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 1998. – №2.

Шелехова Г. Сучасні підходи до навчання рідної мови загальноосвітній середній школі // Українська мова і література в школі. – 1998. – №1.

 

Методичні настанови

 

2. Виділити і законспектувати з програм найголовніше, що повинен знати майбутній учитель: основні підходи навчання мови, мета, завдання шкільного курсу, допрофільне і профільне навчання, наповнення чотирьох змістових ліній, основні принципи побудови програм і підручників.

3. Аналізувати шкільні підручники потрібно за такою схемою:

· автори, назва навчальної книги;

· дотримання санітарно-гігієнічних вимог до складання підручника;

· головні компоненти змісту підручника з мови: інформативність, репродуктивність, творчість, емоційно-ціннісна складова;

· побудова параграфа підручника: виклад теоретичного матеріалу, лінгвістична термінологія, ключові поняття, правила та інше;

· апарат організації засвоєння матеріалу: запитання, завдання, пам’ятки, інструкції, таблиці, вправи;

· ілюстративний матеріал: схеми, ілюстрації, інструкції, методики та інше;

· апарат орієнтування: рубрики, сигнали-символи, бібліографія, колонтитул та ін.;

· система вправ і завдань. Є такі види вправ з підручником (навести приклади):

а) підготовчі (пропедевтичні), які спрямовані на ліквідацію прогалин у знаннях дітей, підготовки їх до вивчення нової теми;

б) діагностуючі – для визначення рівня знань, умінь і навичок;

в) навчальні, які формують прийоми роботи з підручником;

г) творчі, спрямовані на створення учнями власних вправ і завдань;

д) рефлексивні, які спрямовані на осмислення діяльності для засвоєння матеріалів підручника;

е) праксіологічні, які вчать застосовувати знання та прийоми роботи з підручником;

ж) контрольні, які спрямовані на перевірку знань;

· реалізація внутрішньопредметних і міжпредметних зв’язків.

4. Програми, підручники, посібники мати з собою.

5. Особливу увагу приділити питанням специфіки використання електронних підручників з рідної мови. Для цього укласти матеріали на основі статей Л. Скуратівського та Н. Семенів (Українська мова і література в школі. – 2005. – №4,5).

6. Підготуйте огляд методичних посібників з української мови за останні п’ять років, згрупувавши їх за розділами (вивчення фонетики, лексики, морфології і т. ін., позакласна робота з мови).

 

Затрата часу для підготовки до заняття – 3 години.

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 138; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты