Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи підготовки та проведення міжнародних виставок–ярмарків.




Від прийняття фірмою рішення щодо доцільності участі у роботі міжнародних виставок–ярмарків і до оцінки ефективності цього заходу після його завершення проходять такі етапи:
–вибір виставки–ярмарку; –підготовка до участі; –робота під час виставки–ярмарку; – післявиставкова діяльність.

42. міжнародні товарні біржи являють собою постійно діючий оптовий ринок декількох країн, де укладаються угоди купівлі-продажу широкого асортименту сировинних і продовольчих товарів, що відповідають уніфікованій системі стандартних вимог до товарів.

Особливість діяльності міжнародних товарних бірж, які водночас є національними і обслуговують окремі світові товарні ринки, полягає в обов’язковому дотриманні законодавчо-правового, податкового, валютного режимів, що діють у країнах їх розміщення.

Котировки цін на таких біржах являють собою світові ціни на товари, що реалізуються на них. Ознаками міжнародних товарних бірж є:
– обслуговування конкретних світових товарних ринків;
– участь у біржових операціях представників ділових кіл різних країн;
– забезпечення вільного переказу прибутків, що одержуються від біржових операцій;
– проведення арбітражних операцій (спекулятивних угод з метою одержання прибутку на різниці цін, що котируються на біржах різних країн);
– відповідні валютні, торговельні і податкові режими країн розташування бірж.
Міжнародний характер бірж забезпечується саме валютним, торговельним та податковим режимами країн, де вони розташовані. Так, у США міжнародними є всі біржі Чикаго та Нью–Йорку, у Великобританії — біржі Лондона, в Японії — всі біржі, на яких укладаються угоди з товарами, що перебувають в обігу на світових ринках.

Слід зазначити, що основоположним при наданні товарній біржі статусу міжнародної є не рівень обсягів біржового обороту, а виключно заходи державного регулювання тим чи іншим товарним ринком у країні, де знаходиться біржа.

Укладаючи угоди на біржі, їхні учасники можуть переслідувати такі цілі: покупку і і продаж реального товару; здійснення спекулятивних операцій; хеджування (страхування від можливої зміни цін).

ТЕХНІКА БІРЖОВИХ ОПЕРАЦІЙ. Основними учасниками біржових операцій є члени біржі, тобто юридичні чи фізичні особи, що мають свої частки в статутному капіталі біржі, і посередники, брокери, що допомагають укладати угоди в біржовому кільці. Брокер не має права представляти інтереси покупця чи продавця. Його завдання - знайти покупця чи продавця і надати їм допомогу в укладанні контракту. Брокер є постійним співробітником біржі, і за свою роботу він отримує винагороду у вигляді відсотка від укладеного контракту.

ВИДИ БІРЖОВИХ УГОД НА ТОВАРНІЙ БІРЖІ. На товарній біржі розрізняють дві категорії біржових угод: угоди на реальний товар (угоди "спот") і ф'ючерсні угоди. Спочатку розглянемо угоди на фактичний товар. Відмінністю цих угод є те, що продавець справді хоче продати і поставити реальний товар, а покупець - купити і мати його в наявності Угоди на реальний товар у залежності від терміна діляться на угоди "кэш" або "спот" із негайним постачанням і угоди "форвард" із постачанням у майбутньому. У разі негайної поставки товар повинен перебувати на одному із складів біржі, і після підписання контракту він поставляється протягом двох тижнів. Але бувають угоди на товар, що буде поставлений протягом тривалішого періоду (до 3-х місяців).

ХЕДЖУВАННЯ - це ще один досить поширений метод укладення угод на біржі. Ним користуються покупці реального товару. Ця операція полягає в тому, що фірма укладає на біржі реального товару строкову угоду на купівлю або продаж певного товару. І негайно робить страхування цієї угоди на ф'ючерсній біржі на той самий термін і ту саму кількість товару на продаж або купівлю. Ця операція ніякого прибутку фірмі не дає, навпаки, вона зазнає невеликих втрат у вигляді брокерської винагороди. На Лондонській біржі металів шляхом хеджування здійснюються 50-60% обороту капіталу, ф'ючерсних угод - 25-40 %

Термінові (ф'ючерсні) угоди на відміну від угод на реальний товар не передбачають зобов'язання сторін поставити або прийняти реальний товар, а допускають купівлю і продаж прав на товар (паперові угоди). Ф'ючерсний контракт не може бути просто анульований, або ліквідований. Якщо він укладений, то може бути ліквідований шляхом здійснення протилежної угоди з рівною кількістю товару, із постачанням обумовленого товару в термін, передбачений контрактом. Результатом ф’ючерсних угод є не передача реального товару, а сплата або одержання різниці між ціною контракту в день його здійснення і ціною в день виконання.

Існують ще арбітражні угоди,що відбуваються з метою одержання прибутку за рахунок різниці в котуваннях на біржах у різних країнах.

Під опціонами розуміють особливий вид біржових угод з обмеженими в порівнянні зі звичайними ф'ючерсними операціями ризиком. Це договірне зобов'язання купити або продати визначений вид цінностей або фінансових прав по заздалегідь установленій ціні в межах узгодженого періоду. У обмін на одержання такого права покупець опціону сплачує його продавцю визначену суму ( премію ) . На товарних біржах опціони можуть здійснюватися з товарами і ф'ючерсними контрактами.

43. Міжнародні тендер – метод міжнародної торгівлі, сутність якого полягає в конкурентному відборі зарубіжних постачальників і підрядників через організованих товарних ринок шляхом залучення до певної, заздалегідь встановленої дати пропозиції від зарубіжних і національних постачальників та підрядників, проведення конкурсу (порівняння) представлених проектів (умов) та укладання контракту з тим з них, пропозиції якого найповніше задовольняють потреби і вимоги імпортерів-замовників.

Посередником між покупцем і продавцем при цьому методі торгівлі є тендерний комітет, який утворюється імпортером. Основною функцією його є організація надходження замовлень на участь у торгах та робота з ними.

Найпоширенішими об’єктами тендерів у міжнародній торгівлі є:

· підряди на спорудження підприємств, будівель і споруд виробничого і невиробничого призначення, в т.ч. тих, що споруджуються “під ключ”; · виконання комплексів будівельних і монтажних робіт та іх окремих видів; · виконання комплексу пуско-налагоджувальних робіт; · постачання комплектного устаткування; · концесії на розробку корисних копалин; · імпортні закупівлі; · проекти на основі підприємств з іноземними інвестиціями; · надання державних кредитів; · розробка проектів і виконання робіт у сфері природоохоронної діяльності; · залучення експертів і консультантів; · поставки, підряди, закупівля для створення об’єктів національної економіки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты