Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розкрийте зміст технології залучення людських ресурсів до волонтерської діяльності.




Волонтерстводіяльність, спрямована на допомогу іншим, яка здійснюється не заради грошової компенсації, матеріальної користі й не ґрунтується на примусі.

Волонтерце людина, яка добровільно, не маючи корисливих цілей, займається діяльністю на користь суспільства, не отримуючи за це грошової винагороди.

Відповідно віку, соціальної ролі та соціального статусу можна виокремити такі групи добровільних помічників: Діти та підлітки. Волонтери, які приходять за власним бажанням. Спеціалісти. Чиновники. Клієнти. Члени організації. Студенти. Батьки. Спонсори.

Волонтери можуть допомогти в різних соціальних інститутах, які мають свої особливості: психологічні служби; соціальні служби;культура; екологічна сфера; правозахисні програми організації.

Різні види соціальної роботи за участі волонтерів можуть бути реалізовані шляхом використання різноманітних форм роботи:

· організація і проведення тематичних семінарів, конференцій;

· поширення інформації з юридичних питань серед молоді;

· публікації інформаційних матеріалів з правових відносин;

· участь у виїзних акціях;

· проведення КВК та вікторин з правових питань;

· організація курсів за різноманітною тематикою (усвідомлене зачаття, здорова вагітність — м'які пологи, заняття з немовлятами, родинна педагогіка);

· участь в Новорічному святі, підготовка та показ малятам лялькової вистави;

· проведення «Свят сім'ї»;

· проведення різноманітних конкурсів для сімейних пар;

· проведення семінару «Інтернаціональна програма розвитку дітей від народ­ження до 3 років»;

· тренінг для молодих сімей;

· систематична психологічна та психокорекційна робота з молодими інвалідами за місцем проживання;

· ознайомлення молодих інвалідів та членів їх сімей з нормативними документа­ми, які гарантують соціальний захист цієї категорії молодих людей;

· допомога дітям-інвалідам через пункти обміну речей і мед техніки;

· підготовка матеріалів для молодіжної передачі на радіо, присвяченій пробле­мам молодих інвалідів.

Найбільш розповсюджений варіант пошуку волонтерівзалучення студентів відповідних спеціальностей (соціальних робітників, психологів, юристів, медиків) до соціальної роботи через волонтерські групи.

Існує три основні способи набору волонтерів:

1. Безпосередній набір — використовуються особисті контакти і взаємини для набору потенційних добровольців. Це може здійснюватися в ситуації один-на-один, з другом, знайомим, іншою людиною, що дає можливість спільного розгляду ідей і сумнівів, або в груповий ситуації.

2. Непрямий набір — використовує всі засоби однобічного зв'язку — газети, радіо, плакати і т.д.

3. Цільовий набір — коли робота по набору виконується різними групами і організаціями, орієнтованими на надання послуг у Добровольчество, наприклад добровольчими центрами, допоміжними службами, релігійними групами або клубами обслуговування.

Процес під­готовки волонтерів складається з кількох етапів:

1. Проведення агітації, залучення громадян до волон­терської роботи (рекретування).

2. Проведення співбесіди, інтерв'ю з кандидатом.

3. Підготовка до волонтерської роботи.

4. Організація волонтерських груп, реалізація волонтерсь­кої роботи.

5. У разі припинення роботи волонтерської програми — припинення участі волонтерів у добровільній допомозі чи їх переведення в інші програми.

Волонтерське інтерв'юце складний процес вивчення особи, з якою проводять інтерв'ю, намагання з'ясувати ситуацію стосовно роботи, яка 6 задовольнила і волонтера й організацію.

Провідною метою інтерв'ювання є визначення придатності кандидата для організації, його стилю та місії. «Придатність» — це визначення збігу інтересів та потреб волонтера з інтересами та потребами організації.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты