Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розкрийте сутність профорієнтаційної роботи.




Професійна орієнтація населенняце комплексна науково обґрунтована система форм, методів та засобів впливу на особу з метою оптимізації її професійного самовизначення на основі врахування професійно важливих особистісних характеристик кожного індивідуума та потреб ринку праці.

Об'єктом професійної орієнтації населення є молодь, яка навчається, зайняте та незайняте населення, вивільнювані працівники і інваліди.

Профорієнтація необхідна при:

· виборі першої професії або отриманні першої роботи;

· вирішенні проблем, які виникають під час роботи внаслідок особистісної чи професійної невідповідності або незадоволення нею;

· втраті чи зміні роботи.

Головною метою профорієнтаційної роботи є сприяння специфічними для неї методами посиленню конкурентоспроможності працівника на ринку праці і досягнення продуктивної зайнятості населення.

Професія (від лат. professio — офіційно забезпечене заняття, фах) — сталий різновид трудової діяльності, що потребує наяв­ності певної сукупності теоретичних знань і практичних навичок, набутих у результаті навчання та досвіду роботи. Професіяце конкретна діяльність, ремесло, комплекс функцій, рід роботи, який виконує людина, і який є складовою якоїсь трудової діяльності.

Спе­ціальністьце комплекс знань, умінь і навичок, необхідних для певного роду діяльності в рамках тої або іншої професії.

За предметом праці професії поділяються на: «людина — тех­ніка», «людина — природа», «людина — людина», «людина — знакова система», «людина — художній образ».

Під «професійною придатністю»ро­зуміють сукупність психічних і психофізіологічних особливостей людини, необхідних і достатніх для досягнення суспільно прий­нятної ефективності праці в тій або іншій професії.

Професійно-орієнтаційна робота як система має таку структуру:

· професійна просвіта (інформація);

· попередня професійна діагностика;

· професійна консультація;

· професійна активізація;

· професійний відбір;

· соціально-професійна адаптація;

· професійна переорієнтація;

· професійне виховання і розвиток.

Професійна інформаціядокументовані або публічно оголошувані відомості про трудову діяльність та її роль в професійному самовизначенні особи, інформація про стан, потребу і динаміку ринку праці, зміст та перспективи розвитку сучасних професій і вимоги до особи, форми та умови оволодіння ними, можливості професійно-кваліфікаційного зростання і побудови кар'єри, що спрямована на формування професійних інтересів, намірів та мотивації особи щодо вибору або зміни виду трудової діяльності, професії, кваліфікації, роботи.

Професійна просвіта умовно поділяється на профінформацію, профпропаганду і профагітацію.

Професійна консультаціяорганізована взаємодія фахівця з професійної орієнтації та особи, яка отримує послугу, що спрямована на оптимізацію її професійного самовизначення на основі виявлення індивідуально-психологічних характеристик, особливостей життєвих ситуацій, професійних інтересів, нахилів, стану здоров'я та з урахуванням потреби ринку праці.

Професійний відбірнауково обґрунтована система заходів, що створює умови для встановлення професійної придатності особи до провадження конкретних видів професійної діяльності та посад згідно з нормативними вимогами і конкретним робочим місцем.

Основою (джерелом) профінформаційної роботи є професіографіяопис професій та їхніх спеціальностей, які диференцію­ються за вимогами до людини.

Професійна адаптаціянауково обґрунтована система заходів, що забезпечує входження, оволодіння та досягнення особою професійної майстерності у конкретному виді професійної діяльності на конкретному робочому місці.

Професійна переорієнтаціяце об’єктивно зумовлений і особистісно усвідомлений процес переходу від однієї професійно-трудової діяльності до іншої з врахуванням набутого професійного досвіду (знань, умінь, навичок, професійних якос­тей), віку, стану здоров’я, психофізіологічних особливостей, а також соціально-економічних інтересів особи.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты