Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризуйте соціальну терапію як метод соціальної роботи.




Метою соціальної терапії є досягнення максимально можливого рівня соціального здоров'я.

Соціальна терапіязаснований на оцінці проблемної ситуації клієнта метод «соціального лікування», спрямований на полегшення взаємодії індивіда з соціальним середовищем і надання допомоги йому в сприятливому вирішенні проблеми за допомогою залучення соціальним працівником у цей процес суб'єктів життєвого простору клієнта.

В основі терапевтичного впливу лежить процедура соціальної допомоги, надання клієнту підтримки з боку оточення, ліквідація негативних наслідків взаємин.

Соціальна терапія як певна форма втручання (інтервенції) у світ клієнта може бути розглянута як метод «лікування», що впливає на психічні і соматичні функції організму; як метод впливу, пов'язаний з навчанням і професійною орієнтацією; як інструмент соціального контролю; як засіб комунікації. Об'єктом соціальної терапії можуть бути не тільки сам клієнт із його проблемами і його найближчими людьми, але і робота, житло, сусіди, друзі, знайомі і т.д.

До функцій соціальної терапії можна віднести: соціальне «лікування», соціальний захист, соціальний розвиток.

Основні етапи соціальної терапії.

1. Знайомство фахівця з проблемою, запрошення клієнта до співпраці.

2. Оцінка проблеми, її значущості для клієнта, місця, яке вона займає в його житті.

3. Планування подальшої діяльності та прийняття взаємних зобов'язань.

4. Здійснення запланованих змін.

5. Оцінка отриманих результатів і завершення роботи.

У цілому методи соціальної (психологічної) терапії ґрунтуються на двох формах роботиіндивідуальній і груповій.

Індивідуальна терапія застосовується до тих клієнтів, вирішення проблем яких вимагає конфіденційності (зґвалтування, сімейні проблеми і т.п.), хто не хоче брати участь у колективній терапії чи має потребу в вирішенні таких проблем, як сексуальне життя, суспільно несхвалювана чи принижуюча клієнта поведінка.

Групова терапія у взаємодії з індивідуальної збагачує і доповнює терапевтичний вплив, дозволяє клієнту глянути на себе очима групи, скорегувати поводження, поглибити і ретельно розробити ефективну програму індивідуальної терапії.

Трудова терапія. Вона базується на тонізуючій і активізуючій дії праці, на психофізичну сферу людини. Праця піднімає життєвий тонус. Як метод відновлювального лікування має важливе значення для поступового повернення хворих до звичайного життєвого ритму, підвищує соціальний статус людини.

Терапія самовиховання. Самовихованняце активний процес формування людиною себе як особистості відповідно до поставленої мети на основі соціально обумовлених уявлень про ідеал власного «я».

Методи поведінкової терапії в групі використовуються досить широко і стосуються тренінгу соціальних навичок. До навчання навичкам соціального функціонування відносяться наступні методи:

виконання клієнтом різних функцій у терапевтичному співтоваристві;

організація вільного часу, свого й інших, ініціатива в загальних розважальних заходах;

терапія зайнятістю, самостійність, співробітництво, ініціатива, зацікавленість;

бесіди про професії, розповідь на зборах клієнтів про свою професію, займану посаду, свої прагнення, достоїнства роботи, публічний виступ.

Соціотерапіявплив на соціальне оточення клієнта за допомогою державних і громадських організацій. Наприклад, застосовується у відношенні батьків асоціальної поведінки і т.д.

Музикотерапія — один з найстаріших методів впливу на психіку людини, що може використовуватися й у лікувальних цілях. Разом з тим, можливі тут і негативні моменти, — у клієнтів виникає підвищена тривожність, стомлюваність, дратівливість і т.д.

Ритмотерапія дає можливість клієнтам виконувати різні соціальні ролі і задовольняти потреби в емоційних зв'язках, розвиває естетичні потреби і збагачує новими засобами емоційного вираження.

Арттерапіялікування мистецтвом. Існує кілька варіантів цього методу:

— використання вже існуючих творів мистецтва через їхній аналіз і інтерпретацію клієнтами;

— спонукання клієнтів до самостійної творчості;

— використання творів мистецтва і самостійна творчість клієнтів;

— творчість самого фахівця — ліплення, малювання й ін., спрямоване на взаємодію з клієнтом.

Кольоротерапія.

Відомо, що в кожної людини є більш-менш виразне власне ставлення до того чи іншого кольору і їхніх різних сполучень. Це дозволяє використовувати колірні переваги як діагностичний метод.

Психогімнастикаодна з форм психотерапії, при якій взаємодія ґрунтується на руховій експресії, міміці, пантомімі. Вправи спрямовані на досягнення двох цілей: зменшення напруги і скорочення емоційної дистанції учасників групи, а також вироблення уміння виражати почуття, бажання, — свої й іншої людини.

Епістолярна терапія — використання листування з метою реставрації міжособистісних стосунків у випадку, коли мовний контакт порушено чи він взагалі не існує; форми роботи з епістолярної те­рапії: лист до уявного (реального) друга; лист самому собі; лист до улюбленого героя (літературного, історичного); лист в майбутнє

Натурпсихотерапія, чи лікування природою. Іноді цей метод називають ландшафттерапією. Значення цього методу буде зростати внаслідок урбанізації соціального середовища, погіршення екологічної обстановки, росту відчуженості людини від природи.

Бібліотерапія. У процесі читання книги клієнт веде записи, аналіз яких допомагає об'єктивно оцінити його стан. Список книг психотерапевт підбирає відповідно до проблеми клієнта.

Ігрова терапіявикористання гри з метою звільненню від напруги, психологічних "затисків", стереотипів, стимулювання розвитку енергійності, життєвого оптимізму

Казкотерапія — використання виховного потенціалу казки; форми казкотерапії: аналіз відомих дитячих казок;створення казки «по слову від кожного»; експромтне інсценування казки; вигадування кінця казки чи початку нової казки; створення авторської казки кожним клієнтом, де в завуальованій формі він розповідає про власні проблеми, переживання та очікування.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 221; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты