Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3. Организация МИС на предприятии




 

 

Разработать концепцию web-сайта предприятия как бизнес-инструмента: возможности для бизнеса, основные функции, постановка целей и их эволю- ция, этапы разработки сайта как web-приложения, общая структура.

Створення сайту в Інтернеті забезпечує нові можли-

вості по розширенню, інформаційній підтримці і рек- ламі бізнесу підприємства.

 

Професійно створений сайт забезпечує легкість його знаходження по запитах в пошукових системах, оскі- льки цільову аудиторію складають користувачі, які шукають конкретну інформацію в Інтернеті. Постійні контакти з клієнтами і партнерами по бізнесу дозво- ляють оперативно реагувати на зміни ринку і прово- дити своєчасну корекцію бізнес-діяльності. Крім того, витрати на рекламу в Інтернеті значно нижче, ніж в традиційних засобах.

 

Web-сайт сьогодні є не тільки інформаційним засобом або візиткою, а повноцінним маркетинговим інстру- ментом, що привертає нових клієнтів, приносить при- буток.

 

Сайт виконує дві основні функції:


 

інформаційну – надання відвідувачам сайту всієї не- обхідної інформації про діяльність підприємства, то- вари і послуги;

 

маркетингову – розширення ринку збуту товарів і по- слуг, залучення партнерів і формування у відвідувачів позитивного іміджу підприємства.

 

Розгляд процесу створення і підтримки корпоратив- ного web-сайта як стратегічно важливого аспекту біз- нес-діяльності вимагає ретельної і грамотної постано- вки цілей створення сайту і його використання. Всі цілі повинні бути формалізовані і відповідати SMART-критеріям: бути точними, вимірними, досяж- ними, реалістичними і своєчасними, виходити із спе- цифічних потреб бізнесу.

 

Еволюція цілей використання сайту включає етапи від створення іміджевого сайту з однієї web-сторінки з контактною інформацією (мінімум), повнофункціона- льного електронного каталога продукції, електронно- го магазина до створення єдиного інформаційного простору шляхом злиття з КІС (максимум) з метою підвищення ефективності бізнесу і управління ним.

 

Результатом останнього етапу є створена сучасної ко- рпоративної web-системи, яка складається з безлічі взаємозв'язаних компонент, що відрізняються такими


 

параметрами як рівень доступу, функціональність, інтерфейс та ін.

 

Створення корпоративного web-сайта – це складний web-проект, що включає наступні етапи розробки:

 

Етап 1. Ухвалення рішення про створення сайту.

 

Перш ніж створити сайт і онлайн бренд підприємства, необхідно визначити його ідеологію і стратегію про- сування на ринок.

 

Ідеологія сайту – це основна ідея і система цінностей бренду, яка не змінюється впродовж всього життя сайту.

 

Стратегія просування сайту – це спланований ком- плекс заходів для досягнення певного результату (ці- лі).

 

Цілі і завдання сайту можуть мінятися в процесі його функціонування. Залежно від короткострокових цілей може змінюватися і стратегія. Але ідеологія повинна бути незмінною.

 

Сайт орієнтується на певну аудиторію. Тому стратегія просування повинна орієнтуватися на залучення ці- льових відвідувачів.

 

В більшості випадків мета повністю визначається причиною, яка змусила керівництво підприємства звернути свій погляд на Інтернет. Так, наприклад, як-


 

що корпоративний сайт вирішили створити із-за ча- стих питань потенційних клієнтів, то він повинен бу- ти інформаційним. Якщо ж web-страница виступати- ме як маркетингова кампанія, то краще спробувати створити іміджевий проект.

 

Етап 2. Розробка концепції

 

Для розробки концепції необхідно провести невелике дослідження вже існуючих проектів цього ж напряму (сайтів конкурентів) і зрозуміти, хто є майбутніми по- тенційними відвідувачами. На підставі цих даних роз- робляється докладна структура сайту, описується йо- го функціональність, основні вимоги до проекту і то- му подібне. Тобто на даному етапі ухвалюється рі- шення, яка інформація повинна розміщуватися в Інте- рнеті, як вона буде структурована, і що повинен уміти робити сайт. Фактично мова йде про створення техні- чного завдання для розробників проекту.

 

Етап 3. Розробка архітектури

 

Описується апаратна платформа, використовуване програмне забезпечення, структура баз даних і так да- лі.

 

Етап 4. Кодування

 

Під кодуванням зазвичай розуміється створення ди- зайну, написання всіх необхідних скриптів і їх суміс- на відладка.


 

Етап 5. Наповнення інформацією, тобто написання

красивого і повного тексту для сайту, що розробля- ється.

 

Етап 6. Впровадження

 

Під впровадженням зазвичай розуміється цілий ком- плекс дій з розміщення сайту в Інтернеті від реєстра- ції відповідного домена до проведення маркетингової кампанії, необхідної для залучення до нього відвіду- вачів.

 

Етап 7. Розвиток

 

Визначаються напрями розвитку web-проекта і часто- та оновлення інформації на сайті.

 

Розробка структури Web-сайта і його розміщення в

Інтернеті.

 

Розробка сайту – складний і трудомісткий процес, що вимагає залучення різнопрофільних фахівців: програ- містів, дизайнерів, копірайтерів, редакторів, публіка- торів, менеджерів і ін.

 

Його розробка починається з конкурентного аналізу, що проводиться відділом маркетингу. Це не процеси маркетингових досліджень, а вивчення передового досвіду проектування, розробки, підтримки і розвитку web-сайта. Це один з видів бенчмаркинга – підходу до процесу стратегічного планування, заснованого на


 

вивченні всього кращого, передового, з метою впро- вадження в роботу свого підприємства. Об'єктами бе- нчмаркинга є:

 

- «родзинки», «фішки», що додають сайту оригіналь- ність;

 

- способи подачі і структуризації контента;

 

- оригінальні сервіси і функціональності;

 

- вдалі дизайнерські рішення і ін.

 

Саме у них міститься максимальний конкурентний потенціал, що дозволяє привернути і утримати клієн- та на сайті.

 

В ході конкурентного аналізу виявляється ступінь ко- рисності таких рішень для цільових аудиторій і само- го підприємства. Наприклад, відвідувач на сайті меб- левої фірми може «пограти» з конструктором меблів і зробити замовлення меблям індивідуальної конструк- ції (або сайт кав'ярні повинен притягати відвідувачів оригінальністю, романтикою, підкреслювати, що це не будинок, не робота, а кав'ярня, де можна відпочи- ти, розслабитися).

 

Сайт повинен працювати на підприємство, а не на конкурента!


 

Структура сайту – це взаєморозташування і взаємо- зв'язки його частин – розділів. Всі матеріали повинні відноситися до одного з його розділів.

 

При розробці структури сайту необхідно подивитися на своє підприємство очима клієнта – відвідувача.

 

Структура сайту включає карту сайту і систему наві- гації.

 

Карта – це сторінка сайту із структурою web-ресурса в розгорненому вигляді.

 

Система навігації – це система елементів інтерфейсу, що дозволяє пересуватися по сайту (по посиланнях). Вона повинна бути продуманою і реалізуватися шля- хом опрацьовування системи меню.

 

Сайт повинен мати інтерфейс, що дозволяє відвідува- чу легко орієнтуватися в його ресурсах і що не вима- гає спеціального навчання відвідувачів. Візуальне ви- ділення інформаційних блоків, контрастні посилання, інтуїтивне зрозуміле розташування елементів управ- ління і грамотна верстка здатні зробити сайт зручним і інформативним для відвідувачів.

 

Велике значення для відвідувачів має зручність кори- стування сайтом (Usability) і побудова web- интерфейсів сайту, направлених на досягнення основ- ної мети відвідувача (такої, наприклад, як дзвінок ме-


 

неджеру, оформлення замовлення, здійсненя покуп- ки і так далі).

 

Юзабіліті безпосередньо впливає на бренд, оскільки бренд – це унікальний і привабливий для цільової ау- диторії образ торгової марки. Якщо сайт для відвіду- вача зручний, він завжди їм скористається, навіть як- що ціна за товар буде вища, ніж у конкурента.

 

Корпоративний сайт повинен бути повністю гіпертек- стовим середовищем, що складається з безлічі неве- ликих смислових фрагментів, зв'язаних перехресними посиланнями.

 

Інформаційне наповнення – це зміст, контент сайту, основний його матеріал, розміщений на сторінках. Саме ради пошуку актуального, ясного, зручно пред- ставленого контента відвідувачі приходять на сайт. Тому основним принципом при наповненні сайту вмі- стом є клієнтоорієнтованість – адаптація контента під потреби, особливості і цілі відвідувачів, тобто кон- тент повинен бути орієнтований на продажі.

 

Корпоративний сайт складається з ряду структурних елементів. При створенні конкретного сайту ті або інші елементи можуть бути видалені або додані, але зазвичай в структурі сайту присутні приведені нижче розділи.


 

1) Найважливіша сторінка сайту – головна. Вона призначена для орієнтування відвідувача сайту.

 

На головній сторінці сайту необхідно забезпечити до- тримання єдності маркетингового образу підприємст- ва: логотип; добре помітна і зрозуміла фраза, що дає зрозуміти відвідувачеві, куди він потрапив, виражає суть і унікальність бізнесу підприємства з погляду клієнта; основна ілюстрація; посилання на карту сай- ту; контактна інформація; стрічка новин; унікальна торгова пропозиція.

 

2) Розділ «Про підприємство (компанії, фірмі)» обо- в'язковий. Його завдання – надати базову інформацію про бізнес власника web-ресурса. Інформація повинна бути важлива і корисна для аудиторії сайту. Розділ повинен містити маркетинговий контент з елемента- ми рекламування: «Наші переваги», «Чому ми?», «З чого почати». Тут повинен бути приведений список ключових слів для пошуку пошуковими роботами Ін- тернету.

 

3) Розділ «Інформація про продукцію, товари і послу- ги». Цей розділ сайту описує з необхідним ступенем деталізації продукцію, товари, послуги мовою, досту- пною кожній ніші клієнтів, а також прайс-листи.

 

4) Інформаційний розділ (загальна інформація) Міс- тить відомості про загальний стан справ в галузі. Це


 

просто цікава інформація, яка може бути корисна клієнтам.

 

5) Розділ «Рекламна афіша».

 

6) Розділ «Для партнерів».

 

7) Система online-замовлень та їх обробки.

 

8) Розділ «Новини компанії». Новині бажано вислов- лювати стисло, у вигляді анонсів, що мають посилан- ня на документи — повні тексти.

 

9) Розділ «Для спілкування з клієнтами». Залучення клієнтів і просто відвідувачів до участі в житті підп- риємства — зручний інструмент маркетингу. Коли значну кількість людей, що вже купили продукцію пі- дприємства, вдалося залучити в дискусію, нових від- відувачів легше мотивувати до покупки, оскільки во- ни можуть переконатися, що дуже багато людей вже зробили її і задоволені результатом.

 

У складі корпоративного сайту можуть бути присут- німи і такі розділи: конкурси, розіграші призів і рек- ламні акції; база знань; поради; терміни; персонал; вакансії; порт фоліо; кейси проектів; календар подій.

 

Якщо розглядати сайт як провідника всіх вищеописа- них складових, то можна зробити вивід, що на даний момент сайт є не просто частиною будь-якої крупної компанії, а невід'ємною частиною практично кожного


 

підприємства, складовою фірмового стилю його біз- нес-діяльності. І саме розвиток даного напряму бізне- су (інтернет-представництва компаній) дозволять компаніям надалі розвиватися і збільшувати число своїх клієнтів не тільки в даному регіоні, але і по всьому світу.

 

Примеры структур (из предмета Вэб-технологии ;) ):

 

 


 

 

 


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты