Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Разработать концепцию создания Базы Моде-




лей в МИС: суть концепции, назначение совокуп- ности моделей в БМ, создание системы поддержки принятия маркетинговых решений, роль пользо- вателей.

 

 

Концепция создания базы моделей в МИС:

База моделей є сукупністю моделей і алгоритмів мар- кетингового аналізу, що дозволяють оцінити кількісно маркетингову діяльність, спрогнозувати вплив змін окремих чинників на результати бізнес - діяльності, здійснити підтримку ухвалення оптимальних марке- тингових рішень.

 

 

Суть концепции:

Створення бази моделей в МІС означає перехід від концепції управління даними до концепції управління

моделями, які стають джерелами тверджень і виснов-

ків як основи для розуміння суті інформаційних від- носин між показниками маркетингової діяльності. Концепція управління моделями реалізується за до- помогою створення бази моделей і системи управлін- ня базою моделей (СУБМ). Функції СУБМ аналогічні функціям СУБД. СУБМ – це програмне забезпечення, яке забезпечує для користувача доступ до бази моде- лей, можливості її оновлення і зміни.

 

 

Назначение совокупности моделей в БМ:


 

Моделі мають математичну природу, вони реалізу- ють алгоритми типу: порівняти, оцінити, зміряти, спрогнозувати.

Для ухвалення ефективних маркетингових рішень по- трібні математичні моделі різних економічних і мар- кетингових ситуацій на ринку – економіко- математичні моделі (ЕММ). За допомогою ЕММ пе- ревіряється і вимірюється рівень ефективності схва- люваних маркетингових рішень. Рішення стають об- ґрунтованими за допомогою виконаних розрахунків, а їх результати – корисними для бізнесу.

Статистичні моделі, що містять повний діапазон можливих статистичних функцій таких, як обчислен- ня середніх, медіан, відхилень, графіків розсіювання. За допомогою програмних засобів, що реалізовують дані моделі, можна аналізувати ряд даних і проекту- вати майбутні результати. Програмні засоби статис- тичного моделювання застосовуються для визначення таких взаємозв'язків, як зв'язок продажів виробу з ві- дмінностями у віці, доходів або іншими чинниками відносно груп споживачів.

Моделі оптимізації, що використовують лінійне про- грамування, дозволяють визначити відповідну номен- клатуру продукції в межах конкретного ринку, яка за-

безпечує максимізацію прибутку.

Моделі довгострокового прогнозуваннявикористо- вуються для прогнозу об'ємів майбутніх продажів на підставі сукупності історичних даних.

Найширше використовуються моделі аналізу чутли- вості, в рамках


 

яких неодноразово задається питання «що – якщо?», внаслідок чого

визначається вплив змін одного або кількох чинників на кінцеві

результати. Такий аналіз дозволяє користувачу пере-

віряти результати,

щоб краще передбачити наслідки від зміни значень деяких умов –

змінних моделі.

Создание системы принятия маркетинговых ре- шений:

Для маркетингового аналізу використовуються такі моделі:

-оптимізація продуктового ряду;

-оптимізація асортиментної стратегії;

-адаптивний алгоритм регулювання попиту в умовах зміни ринкового

середовища;

-евристичний алгоритм автоматичної класифікації безлічі товарів з

метою вибору каналів збуту;

-моделювання поведінки покупця, засноване на мар- кових моделях

вибору торгової марки;

-моделювання профілю клієнта та ін.

У базі моделей користувач може конструювати, аналі- зувати, інтерпретувати одну або декілька моделей. Розроблена база моделей може стати компонентом системи підтримки ухвалення маркетингових рішень (СППМР).


 

СППМР об'єднує дані, аналітичні інструменти, мо- делі, програмні засоби для підтримки і ухвалення сла- бо структурованих і неструктурованих рішень. Наприклад, така система може бути застосована для управління взаєминами з клієнтами та використовува- ти дані, зібрані з WEB-джерел.

За допомогою СППМР можна отримати відповіді на питання: Що купують

клієнти? Яка реклама викликає найбільший трафік? Отримані результати

допоможуть підприємству ефективно проводити про- грами маркетингу,

перепроектувати WEB-сайт з метою оптимізації тра-

фіку та ін. СППМР

можуть використовуватися для ухвалення рішень про ціни, для

збереження частки ринку, для утримання клієнтів

 

Роль Пользователей:

База моделей МІС формується спільно фахівцями- маркетологами і

фахівцями в області програмного забезпечення. Кори- стувачі використовують СППМР для отримання раці- онального рішення.


 

 

6. Разработать концепцию создания в МИС Хранилища Данных: определение, цель, техноло- гии накопления и организации данных, предмет- ная ориентация, инструменты анализа данных, создание ОLАР- кубов и работа пользователей с ними, получаемые результаты бизнес- анализа.

 

Определение:

Сховище даних – це база даних, в якій зберігаються поточні і історичні дані, витягнуті з різних модулів і об'єднані в цілях проведення бізнес-аналізу і ухвален- ня обґрунтованих маркетингових рішень.

 

 

Цель:

Забезпечення збереження маркетингової інформації і інформації про продажі, сформованої внутрішніми

модулями в МІС, модулями системи управління збу-

том і зовнішніми джерелами.

 

 

Технологии накопления и организации данных:При організації сховища використовується єдиний форматзберігання даних, зібраних з оперативних баз даних різних модулів ісистем. Дані в сховищі не підлягають змінам і систематизовані вхронологічному порядку.

СУБД+OLAP

 

 

Предметная ориентация:


 

Сховище даних має предметну орієнтацію, тобто

дані в сховищі організовані відповідно до основних напрямів маркетинговій діяльності (клієнти, продажі, сегменти ринку і т. п.). У цьому відмінність сховища даних від оперативної БД, в якій дані представлені ві- дповідно до бізнес- процесів (відвантаження товарів, замовлення товарів, оплата товарів і т. п.). Предметна організація даних в сховищі спрощує аналіз і значно прискорює проведення аналітичних розрахунків. Та- ким чином, сховище орієнтоване на бізнес-поняття, а не на бізнес-процеси.

 

 

Инструменты анализа данных:

аналітичні інструменти OLAP, графічні засоби фор- мування звітів, засоби для виконання аналітичної об-

робки і витягання даних.

 

 

Создание ОLАР- кубов и работа пользователей с ними:

Для створення сховища даних і аналізу даних викори-

стовується технологія OLAP (On-Line Analytical Processing), яка реалізує аналітичну обробку даних в різних зрізах. Інструменти OLAP дозволяють побуду- вати багатовимірну модель даних у вигляді OLAP- куба. Створення і настройка OLAP-кубів вимагає пер- винної постановки задачі, в якій необхідно вказати перелік напрямів аналізу за допомогоюінструментів OLAP. Наприклад, за допомогою OLAP можна вико- нати аналіз об'ємів продажів в розрізі регіонів, това- рів, клієнтів або каналів збуту. Також можна виконати порівняльний аналіз параметрів угод: середній час


 

оплати, середній час постачання товарів. Окрім цьо- го, можна порівняти результати продажів за задані періоди часу, для заданої групи товарів. Після визна- чення напрямів аналізу створюються і настроюються OLAP-куби. На гранях OLAP-кубу представлені кон- кретні параметри – товар, регіон, період часу, об'єми реальних продажів, об'єми прогнозованих продажів. При побудові куба враховується, що значення його граней можуть мати різний рівень деталізації. В ре- зультаті можна отримати більше різних зрізів для по- рівняння і аналізу. У постановці необхідно вказати аналізовані значення (фактичні, прогнозовані), вимі- рювання куба і види куба. Вимірювання – це «розрі- зи», в яких будуть підсумовуватися аналізовані зна- чення. Вимірювання є рядками і колонками динаміч- ної таблиці куба. Аналізовані значення розташову- ються на перетині вимірювань. Робота користувачів з інформацією OLAP-кубу зводиться до витягання да- них з метою виявлення причинно-наслідкових відно- син між параметрами куба.

 

 

Получаемые результаты бизнес- анализа:Наприклад, комплексне використання поточної і істо- ричної інформації про продажі в розрізі клієнтів в процесі аналітичної обробки дозволяє витягувати ін- формацію, яка допомагає більш глибоко проникнути в суть взаємин підприємства з кожним клієнтом, зрозу- міти їх переваги і в результаті збільшити об'єми про- дажів шляхом співставлення асортименту товарів із побажаннями клієнтів.


 

 

7. Разработать концепцию создания электрон- ного магазина как ИС: понятие, цель, назначение, составные части, интеграция с операционными- - бизнес-процессами предприятия, технология реа- лизации принципа персонализации покупателя.

 

Понятие:

З технічної точки зору інтернет-магазиномє сукуп- ність Web- вітрини і торгової системи – фронт-офісу і бек-офису.

 

 

інтернет-магазинабо електронний магазин(англ. online-shop або e-shop) – це сукупністьпрограм, що працюють на Web-сайті, які дозволяють покупцюдис- танційно вибрати товар з каталогу і оформити його замовлення.

 

 

Цель:

Цель интернет магазина, как и любого коммерческого проекта, - это получение наибольшей прибыли. Уве- личение прибыли напрямую связано с увеличением количества посетителей вашего магазина, (то есть Web сайта).

 

Назначение:

Основні функції інтернет-магазина – це інформаційне обслуговування покупця, обробка замовлень, прове-


 

дення платежів, а також збір і аналіз різної статис-

тичної інформації. Програмний комплекс управління інтернет-магазином повинен формувати інтерфейс з покупцем і забезпечувати функціональні можливості інтернет-магазина, виходячи з потреб підприємства, тобто підтримувати роботу торгової системи в он- лайн режимі.

 

 

Составные части:

Web-вітрина – це фронт-офіс, який надає інтерфейс до бази даних товарів, що продаються, у вигляді елек- тронного каталоги, прайс-листів, працює з віртуаль- ним торговим візком (корзиною), оформляє замов- лення і реєструє покупця, надає допомогу покупцю в он-лайн режимі, передає інформацію в торгову систе- му і забезпечує безпеку особистої інформації покуп- ця. Торгова система – це бек-офіс, який здійснює ав- томатичну обробку замовлень, що поступають: резер- вує товар на складі, контролює оплату і доставку то- вару.

front-office– це багатофункціональна інтернет- вітрина, що реалізовує бізнес-процеси взаємодії з по- купцями на основі web- интерфейса покупця: перег-

ляд і пошук товарів в каталозі; реєстрація покупця;

формування замовлення; вибір способу оплати; отри- мання онлайнової допомоги і ін.

back-office– це торгова частина системи, що реалізо- вує бізнес- процеси, пов'язані з обробкою прийнятих замовлень на основі web- інтерфейса менеджера: пе-

ревірка наявності замовлених товарів на складі; ініці-

ація запиту до електронної платіжної системи; моні-


 

торинг виконання замовлення і його доставки; облік

операцій оформлення замовлень, їх оплати, доставки.

 

 

Интеграция соперационными- - бизнес-процессами предприятия:

У досягненні реальної ефективності системи в цілому ключову роль грає інтеграція бізнес-процесів елект- ронного магазина з системою автоматизації операцій-

них бізнес-процесів підприємства – з модулями ERP-

системи, що реалізовують процеси постачань, вироб- ництва, складського обліку, збуту.


 

Інтеграція бізнес-процесів електронного магази- на з системою автоматизації операційних бізнес- процесів

Електронна комерція вимагає від ІС підприємства бу- ти «відкритішою» і «закритою» одночасно. Щоб ви-

користовувати всі переваги електронної комерції, те- хнологій інших електронних бізнес-процесів, підпри-

ємство повинне зробити розділи своєї інформаційної

системи відкритими для зовнішніх користувачів. Це стосується і системи електронного магазина, що взає- модіє з

ERP-системой, обліковою системою і іншими. Нова інформаційна інфраструктура «електронний магазин – Інтернет – ІС підприємства» вимагає введення нової політики безпеки, що дозволяє підприємству досягти певного рівня безпечної відкритості своїх ресурсів. Для цих цілей використовується брандмауер (Firewall) – система безпеки із спеціалізованим про- грамним забезпеченням, яке перешкоджає несанкціо- нованому підключенню користувачів Інтернету до локальної мережі підприємства.

Брандмауер – апаратне і програмне забезпечення, що розміщується між внутрішньою локальною мережею і глобальною мережею Інтернет. Брандмауер управляє

доступом до локальної мережі підприємства, визна-

чаючи права користувача, перш ніж відкрити йому доступ. Це обґрунтовується тим, щоб забезпечити співробітникам підприємства можливість викорис- тання бездротових мобільних пристроїв для віддале- ного доступу до локальної мережі підприємства через Інтернет. Брандмауер перевіряє відповідність запитів


 

користувачів правилам, запрограмованим адмініст-

ратором мережі, і запобігає несанкціонованим підк- люченням. У брандмауері реалізовані внутрішні пра- вила, в яких детально описані користувачі, додатки або адреси,доступ до яких дозволений або забороне- ний. Брандмауерза програмований на перевірку хара- ктеристик повідомлень, що проходять між двома ме- режами. Уразі невідповідності їх правилам, блоку- ються неавторизовані повідомлення і несанкціоновані спроби доступу.

 

 

Технология реализации принципа персонализации покупателя:

У системі торгівлі в інтернет-магазинах, як правило, застосовується принцип персоналізації. Це означає, що покупець, що зайшов на сторінку, повинен вважа- тися унікальним, з конкретними потребами, з викори- станням певного браузера, мови і кодування. Принцип персоналізації базується на технологіях профайлинга

– регулярного збору і аналізу статистичної інформації про покупців. Персональна інформація про покупців і їх переваги накопичується в базі даних. Використо-

вуючи інформацію бази даних, віртуальний торговець

гарантує облік купівельних переваг. Покупцю пропо- нується орієнтований на нього пакет послуг і набір товарів, накопичувальні бонуси і тому подібне.


 

Проанализировать технологии выполнения биз- нес-процессов фронт- офиса и бек-офиса, которые реализуют все этапы коммерческой транзакции в системе «Электронный магазин».

front-office – це багатофункціональна інтернет- вітрина, що реалізовує бізнес-процеси взаємодії з по-

купцями на основі web-интерфейса покупця: перегляд

і пошук товарів в каталозі; реєстрація покупця; фор- мування замовлення; вибір способу оплати; отриман- ня онлайнової допомоги і ін.

 

 

back-office– це торгова частина системи, що реалізо- вує бізнес- процеси, пов'язані з обробкою прийнятих замовлень на основі web- інтерфейса менеджера: пе- ревірка наявності замовлених товарів на складі; ініці- ація запиту до електронної платіжної системи; моні- торинг виконання замовлення і його доставки; облік операцій оформлення замовлень, їх оплати, доставки.

 

 

Інтернет-магазин реалізує в електронному вигляді всі етапи комерційної транзакції:

реклама, каталог;

замовлення, рахунок;

акцепт, оплата;

виконання замовлення, доставка.

Електронний каталог товарів. Повнота розміщеної в каталозі інформації, його зручна структура і швидкий пошук багато в чому визначають успіх електронного магазина. Адже саме тут розташовується вся доступна потенційному клієнту інформація про товар, яка по-


 

винна повністю компенсувати відсутність реальних

зразків і продавця-консультанта. Наявність на сайті найповнішої інформації – це ще не все. Покупцю пот- рібно легко і швидко знайти потрібну інформацію або, керуючись структурою каталога, або використо- вуючи систему пошуку. У першому випадку зазвичай потрібне швидке завантаження потрібних сторінок для отримання первинної інформації про товари, а пі- сля цього, при необхідності, здійснюється перехід до докладнішого опису. У другому випадку, крім пошуку по назві і основним характеристикам, потрібна мож- ливість здійснення пошуку по контексту.

 

 

Інформаційна підтримка покупця. Потенційний клі- єнт повинен мати можливість у будь-який момент отримати відповідь на будь-яке питання щодо покуп- ки. Це питання про умови післяпродажного серві- су,консультації по особливостях схем оплати і багато іншого.

 

 

Віртуальна торгова корзина (візок) покупця – це спе- ціальний блок, що розміщений в дизайні інтернет- магазина та відповідає за тимчасове зберігання това- рів, які вибирає покупець для подальшого оформлен- ня замовлення. Перед відправкою замовлення поку- пець може редагувати список вибраних товарів: вида- ляти, додавати, відкладати об'єкти,змінювати кіль- кість, перераховувати вартість і так далі.

 

 

Технологія «Корзина покупця» дозволяє:

- додати в корзину необмежене число товарів;


 

- додати в корзину одночасні декілька товарів з ка- талогу і розрахувати вартість і комплектацію товар- них позицій індивідуальними конфігураторами або приступити до оформлення замовлення;

- визначити і представити для покупця значення влас- тивостей товару в замовленні, наприклад: вага, колір товару, розмір упаковки та інші;

- перенести з корзини в замовлення значення власти-

востей;

- реалізувати можливість вибору властивостей товару безпосередньо в корзині;

- управляти кількістю одиниць товару в замовленні;

- відкласти товар (залишити в корзині) для оформлен- ня в подальших

замовленнях;

- видалити товар з корзини;

- змінити стандартний функціонал роботи корзини ві- дповідно до цілей і завдань магазина.

Важливою перевагою віртуальної корзини покупця є те, що,здійснюючи покупки в інтернет-магазині, на відміну від звичайного магазина, клієнт може відсте-

жувати стан своєї корзини у будь-який момент часу.

Покупець може контролювати загальну суму замов- лення, а також вартість конкретних товарів. Це гаран- тує, що він не перевищить свій бюджет.

Технологія «Корзина покупця» дозволяє покупцеві здійснювати замовлення декількох одиниць товару за один раз. Віртуальна корзина реалізується у вигляді персональної області пам'яті, що виділяється покуп- цеві в базі даних магазина. Це дає наступні переваги:


 

а) ідентифікація персональної корзини до конкрет- ного покупця відбувається на основі технології cookies, що дозволяє здійснити

однозначну ідентифікацію своєї корзини покупцем;

б) у випадку, якщо на стороні клієнта cookies відклю- чені, то ідентифікація корзини відбувається на підста- ві IP адреси покупця. Для уникнення змішування кор-

зин у покупців, що використовують один і тойже

Proxy Server, вводиться додатковий критерій – іден- тифікація браузером. Це дозволяє майже з 95% упев- неністю ідентифікувати корзину для будь-якого поку- пця. А якщо врахувати, наскільки мала вірогідність здійснення покупок декількома користувачами через один і той же Proxy Server, то можна сказати, що іден- тифікація корзини відбувається з 100% вірогідністю;

в) сукупність цих двох методів дає 100% надійність використання

корзини покупок для оформлення замовлення.

 

 

Оформлення замовлення. Вибравши необхідні товари або послуги,покупець зазвичай має можливість тут же на сайті вибрати спосіб оплати і доставки. Сукупність відібраних товарів, способу оплати і доставки є закін- ченим замовленням, яке оформляється на сайті разом з повідомленням мінімально необхідної інформації про покупця. Інформація про покупця може зберігатися в базі даних магазина, якщо бізнес-модель магазина ро- зрахована на повторні покупки, або ж відправлятися разово.


 

Реєстрація покупця. Реєстрація може відбуватися до

або після вибору товарів. У першому випадку ство- рюється реєстраційний вхід,яким можуть скористати- ся постійні клієнти магазина. Для них реалізується спеціальна система обслуговування і схема оплати. Можливість реєстрації після вибору товару дозволяє покупцю зберегти анонімність і економить час, якщо покупець не ухвалив рішення що-небудь купити в цьому електронному магазині. Під час реєстрації сис- тема забезпечує безпеку особистої інформації покуп- ця, користуючись при передачі даних захищеними ка- налами, наприклад, протоколами SSLабо SET.

 

 

Оплата замовлення. Здійснення будь-якої операції в бізнес і закінчується грошовими розрахунками по цій операції. Розрахунки є системою організації і регулю- вання платежів по грошових вимогах і зобов'язаннях. Платіж може проводитися як готівкою, так і безготів- ковим шляхом (безготівкові розрахунки).

 

 

Доставка замовлення. Після відправки замовлення з покупцем зв'язується продавець і уточнює місце і час, в який слід доставити замовлення і коли. Доставка здійснюється або власною кур'єрською службою, або компанією, що надає послуги доставки, або поштою

—посилкою або бандероллю.

 

 

Обробка замовлення. Процес обробки замовлення по- чинається з перевірки наявності товару і резервування його на складі. За відсутності частини замовлення си- стема інформує покупця про можливу затримку. По-


 

тім при оплаті в онлайновому режимі ініціюється

запит до вибраної платіжної системи і, при підтвер- дженні оплати, відбувається оформленнязамовлення на доставку товару. Покупець зі свого боку може в онлайновому режимі отримувати інформацію про проходження замовлення.

 

 

Збір маркетингової інформації. Власник віртуального магазина має можливість отримувати повну інформа- цію про відвідувачів web-сайта і будувати відповідно до неї систему маркетингу. ПЗ інтернет-магазина до- зволяє не тільки зібрати для аналізу максимум статис- тичної інформації, але і оперативно її використовува- ти. Отримані результати дозволяють, наприклад, ви- явити місця магазина, оптимальні длярозміщення ре- кламної інформації, а системи управління web- контентом дозволяють автоматизувати хід рекламної кампанії. Зазвичай публікація додаткової інформації реалізується за допомогою окремого сервера додатків, що керує областю публікацій, і відповідної бази да- них.

 

 

В рамках бек-офіса автоматизуються такі бізнес- процеси:

Управління деревом каталога товарів. Каталог мо- же бути представлений декількома рівнями вкладено- сті. Менеджери мають можливість здійснювати на-

ступні дії з управління структурою катало-

гу:додавання, редагування, видалення категорій това- рів;активація/деактивація категорії і ін.


 

Управління товарами. Управління товарами при- пускає можливість здійснення наступних дій з управ- ління товарними позиціями:

додавання, редагування, видалення позицій товарів; призначення статусу вибраним полям опису товару для прив'язки

до системи пошуку;

реалізація механізму захисту від дублювання товар- них позицій;

переміщення товару за ієрархією категорій;

виставлення на продаж / знімання з продажу товарні позиції;

зв'язок товарів з іншими позиціями: для кожної пози- ції або категорії

надається можливість створити необмежену кількість суміжних посилань,

які відображатимуться при зверненні до даної позиції, у визначеному

дизайном місці.

 

 

Обслуговування замовлень. В рамках даної функції реалізовані

наступні можливості:

ручне редагування даних в замовленні (зміна інфор- мації про

покупця, зміна складу замовлення і тому подібне);

пошук замовлення по будь-якому полю даних клієнта або товарної

позиції в замовленні;

отримання звіту про закупівлі, що генерується авто- матично за наслідками обробки замовлення, з вказів-


 

кою товару, його кількості, місцязакупівлі і комен- тарями менеджера;

пакетний друк вихідних документів по поточному за- мовленню.

 

 

Управління платіжними системами. У системі за- безпечується:

активація/деактивація вибраної платіжної системи або варіанту

оплати;

додавання, видалення платіжних систем.

Моніторинг. Дана функція реалізує задачі, пов'язані з обліком і

статистикою.

Формування документів прийнятої форми на кож- ному етапі

роботи. У інтернет-магазині як інформаційній систе-

мі передбачена

можливість формування і друку наступних докумен- тів встановленої форми:

оборотна відомість за заданий період роботи;

касовий звіт за заданий період роботи;

акти списання товарів; акти переоцінки товарів; товарні чеки;

товарні звіти.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты