Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Урок як основна форма вивчення мови та літератури в школі.




Зміст уроку іноземної мови визначається кількісним і якісним добором навчального матеріалу, вправ, прийомів, форм і методів навчання, що відповідають поставленим завданням. Як зазначається в «Методиці викладання іноземних мов у середніх загальноосвітніх навчальних закладах», зміст уроку складають навчальний матеріал і дії з ним, спрямовані на виконання запланованих завдань. Методичний зміст уроку – це положення, що зумовлюють його особливості, структуру, види і прийоми роботи. Відповідно, визначення змісту уроку – це пошук відповіді на запитання: «Що

вивчати на уроці?». На перший погляд, у цьому немає жодної проблеми. Для її розв’язання існує календарний план учителя, навчальна програма, підручник, методична література, де пропонуються різні варіанти розкриття змісту уроку, нарешті, досвід і знання педагога дають змогу порівняно легко збагнути, що саме учні мають вивчати. Учитель як організатор має власне бачення у який спосіб конструювати змісту уроку. Крім того, він повинен ураховувати, що учні, використовуючи сучасні засоби телекомунікацій (телебачення, кіно, радіо, Інтернет тощо), уже мають певну інформацію, яка стосується теми вивчення. З огляду на це перед педагогом постає проблема здійснення такого структурування змісту, яке буде для певного класу та умов навчання найефективнішим і найсприятливішим для досягнення цілей навчання. Відомо, що якість не проявляється раптово. Її необхідно планувати. Навіть дуже добре підготовлені і проведені окремі уроки не дають можливості досягти суттєвих результатів. Гарантувати якість навчання може лише система уроків. Це зумовлюється специфікою уроку іноземної мови. Його відносна несамостійність як одиниці навчального процесу визначається характером іншомовної мовленнєвої діяльності. Якщо знання, що їх учні здобувають під час уроків з інших предметів, часто мають самостійне значення і можуть використовуватися без зв’язку з іншими знаннями з предмета, то окремі навички і вміння іншомовного спілкування не можуть бути використані самостійно, оскільки мовленнєва діяльність – це система умінь і навичок, а доведення навіть невеликої кількості мовленнєвого матеріалу до рівня вміння, тобто вільного його використання в іншомовному спілкуванні, вимагає циклу уроків. Планування змістового наповнення всієї теми дає можливість чітко визначити освітні, розвивальні, виховні й практичні цілі кожного окремого уроку. Змістовність і структурна цілісність є одними з основних вимог до уроку іноземної мови. Вони тісно взаємопов’язані між собою. Як неможливо визначити ефективну структуру уроку без його змісту, так і неможливо повністю реалізувати зміст без дидактично і методично доцільно узгоджених елементів його структури.

У методиці навчання іноземних мов елементами структури уроку є його етапи. Етап уроку визначається як відносно самостійна частина, що має проміжну мету (завдання) відповідно до загальної уроку; практична реалізація під час уроку того чи іншого методу навчання. Завданням етапу уроку може бути введення або попереднє тренування нового лексичного матеріалу; формування рецептивних або продуктивних граматичних навичок;

розвиток умінь в одному з видів мовленнєвої діяльності (аудіюванні, читанні, говорінні, письмі) тощо. Традиційно в методиці навчання іноземних мов розглядаються такі етапи уроку: організаційний момент, введення нового матеріалу, тренування, формування мовних навичок і їх контроль, розвиток відповідних мовленнєвих умінь, формулювання домашнього завдання.

Утім це не обмежує права вчителя вибудовувати зміст уроку на свій розсуд, тобто варіювати елементи уроку і самостійно визначати їх послідовність, яка залежить переважно від моделі побудови змісту, котру вчитель визначає залежно від того, які методи і підходи до навчання іноземної мови він використовує.

Ефективність конструювання змісту уроку залежить і від адекватності запропонованих у підручнику завдань і вправ, які дають можливість забезпечити різні форми роботи на уроці (завдання для індивідуальної, групової, фронтальної, парної, самостійної роботи).

Відповідно до вимог програми з іноземних мов для старшої школи майже не передбачено вивчення нового мовного матеріалу. Здебільшого систематизується й узагальнюється навчальний матеріал, який був засвоєний в основній школі.

У старшій школі вчителями активно проводяться так звані нестандартні уроки. Нетрадиційні форми уроку іноземної мови реалізуються, як правило, після вивчення однієї чи кількох тем, виконуючи функції навчального контролю. Їх зміст конструюється вчителем відповідно до умов навчання під час уроку Такі уроки проходять у незвичній, нетрадиційній атмосфері. Вона створює відчуття невимушеності під час підведення підсумків виконаної роботи, знімає психологічне напруження, що виникає в умовах традиційних уроків через страх зробити помилку. Зазвичай, такі уроки виконують кілька функцій:

• забезпечують контроль знань, навичок і вмінь учнів за певною темою;

• сприяють утворенню ділової, творчої робочої атмосфери, інтенсифікації процесу навчання, відповідального ставлення учнів до уроку;

• активізують самостійну пізнавальну і творчу діяльність учнів;

• передбачають мінімальну частку участі вчителя на уроці, що сприяє формуванню навичок самооцінювання й аналізу власної діяльності.

Проблема нестандартних уроків не є новою. Вона давно досліджується як дидактами, так і методистами іноземної мови. Здійснений нами аналіз наукової літератури дав змогу узагальнити їх види. Особливість нестандартних уроків полягає в такому структуруванні їх змісту й доборі методів і форм організації навчальної діяльності, що викликають інтерес учнів, сприяють їхньому оптимальному розвиткові й вихованню. До таких уроків належать:

1) уроки змістовної спрямованості (уроки-семінари, уроки-конференції, уроки-лекції);

2) уроки на інтегративній основі, міжпредметні (уроки-комплекси, уроки панорами).

Їм властиве блочне викладання матеріалу кількох тем, розгляд об’єктів, явищ в їх цілісності і єдності. Поєднують різні предмети: наприклад, історію, музику, географію, зарубіжну ітературу й іноземну мову тощо;

3) уроки-змагання (уроки-КВК, уроки-турніри, уроки-вікторини, уроки-конкурси);

4) уроки огляду знань (уроки-творчі звіти, уроки-заліки, уроки-експромт-іспити, уроки-консультації, уроки-взаємонавчання, уроки-консиліуми). Особливості цих уроків полягають в опрацюванні найскладніших розділів навчальної програми. Вони спонукають до активної самостійної пізнавальної діяльності, вивчення додаткової літератури. Проводять їх наприкінці чверті, семестру, року;

5) уроки комунікативної спрямованості (уроки-журнали, уроки-діалоги, уроки-роздуми, уроки-диспути, уроки-прес-конференції, уроки-репортажі, уроки-панорами).

Передбачають використання максимально різноманітних мовних засобів, самостійне опрацювання матеріалу, підготовку доповідей, виступи перед аудиторією, обговорення, критику або доповнення опонентів. Сприяють розвиткові комунікативних умінь, навичок самостійної роботи. Підготовка доповідей розвиває мислення, пробуджує інтерес, перетворює нецікаве повторення на захоплююче зіставлення поглядів;

6) уроки театралізовані (уроки-вистави, уроки-концерти, кіноуроки);

7) уроки-подорожі, уроки-дослідження (уроки-пошуки, уроки-розвідки, уроки-наукові дослідження). Зацікавлюють учнів, чиї інтереси мають різноманітну професійну спрямованість;

8) уроки-ділові ігри, уроки-рольові ігри (уроки-суди, уроки-захисти, уроки –

«Слідство ведуть знавці», уроки-імпровізації, уроки-імітації). Передбачають виконання ролей за певним сценарієм, імітацію різнопланової діяльності, життєвих явищ. Особливо цінною є навчальна рольова гра для школярів профільних класів;

9) уроки драматизації. Спрямовані на розвиток співпраці і одностайності у навчальній групі, її цілісності. Драматизація є засобом надання навчальному матеріалу і процесу навчання емоційності. Забезпечує міжпредметні зв’язки з літератури, історії, предметів естетичного й гуманітарного циклу тощо.

Висновки. Як свідчить аналіз педагогічної літератури, нині не існує єдиної теорії уроку. Проте, яка б теорія не була, вона не може обійти того очевидного факту, що кожен урок має свою стратегію і свій зміст, який залежить передусім від змісту підручника, що є сновним засобом навчання. Кожен автор вибудовує зміст свого підручника відповідно до власної концепції, керуючись у процесі його конструювання основними підходами як до навчання, так і до змісту навчальної літератури. У різних авторів ці підходи не завжди є однаковими, тому і процедура конструювання змісту уроків вчителем, відповідно, матиме свої особливості і розбіжності.


6. Стисла характеристика основних методів викладання польської мови та літератури: лекції, бесіди, самостійної роботи.

Цілеспрямований процес передачі і засвоєння знань, умінь і навичок передбачає використання певних прийомів, способів, які у своїй сукупності утворюють метод навчання.

Метод навчання - спосіб упорядкованої, взаємопов'язаної діяльності вчителів та учнів, спрямованої на вирішення завдань освіти, виховання і розвитку в процесі навчання.

Складовим елементом методу навчання є прийом навчання. Прийом навчання -деталь методу, часткове поняття щодо загального поняття "метод".

Наприклад, розповідь є методом навчання, але в лекції вона може бути прийомом активізації уваги учнів. Педагогічна майстерність учителя потребує не лише знання ним свого предмета, а й володіння методами і прийомами навчання. Ефективність навчання в сучасній школі залежить від уміння вчителя обрати метод, прийом навчання в конкретних умовах для кожного уроку.

Методи організації навчально-пізнавальної діяльності спрямовані на передачу і засвоєння учнями знань, формування умінь і навичок. До них належать словесні, наочні й практичні методи навчання. Головними елементами цих методів є слово, усна розповідь учителя. До них належать пояснення, інструктаж, розповідь, лекція, бесіда, самостійна робота з підручником.

Лекція - усний виклад великого за обсягом, складного за логічною побудовою навчального матеріалу. Її практикують у старших класах. Лекції читають на визначені теми. Навчальні лекції за своїм дидактичним призначенням можуть бути вступними, тематичними, оглядовими, заключними.

Вступна лекція покликана дати загальне уявлення про завдання і зміст навчальної дисципліни, розкрити її структуру і логіку, взаємозв'язок з іншими дисциплінами, викликати в учнів інтерес до навчального предмета. Тематична лекція присвячена певній темі курсу. Оглядову лекцію читають учням перед іспитами. У заключній лекції підбивають підсумки вивченого матеріалу з навчального предмета, виокремлюючи вузлові питання і зосереджуючи увагу на практичному значенні здобутих знань для подальшого навчання.

Найпоширенішою є інформаційна лекція, яка передбачає передавання учням інформації з певної навчальної дисципліни шляхом послідовного розкриття наукових фактів, явищ, процесів. При цьому учні є простими споживачами готової навчальної інформації.

Гуманізація освітньої системи, тенденція до реалізації творчих здібностей кожного індивіда зумовили появу нових видів лекції:

- проблемна лекція передбачає засвоєння нової інформації шляхом її "відкриття". Завдання лектора полягає у створенні проблемної ситуації, спонуканні учнів до пошуків вирішення проблеми. Для цього новий теоретичний матеріал подають у формі проблемного завдання, в умовах якого окреслюються суперечності, що вимагають вирішення. У процесі їх вирішення учні, співпрацюючи з учителем, здобувають нові знання. Такі лекції розвивають теоретичне мислення, пізнавальний інтерес до предмета;

- лекція-візуалізація виникла у процесі пошуку нових можливостей для реалізації принципу наочності. Вона передбачає повідомлення інформації у візуальній формі. Викладач при цьому використовує демонстраційні матеріали, наочність, які не тільки доповнюють словесну інформацію, а й самі є змістовими повідомленнями. Читання такої лекції зводиться до вільного, розгорнутого коментування підготовлених матеріалів. При цьому важливо визначити візуальну логіку, ритм викладання матеріалу, його дозування, стиль спілкування з учнями;

- лекція вдвох передбачає проблемний виклад навчального матеріалу в діалозі двох учителів, що спонукає учнів порівнювати різні точки зору, осмислювати між-предметні зв'язки, глибше усвідомлювати навчальний матеріал.

Метод лекції передбачає ознайомлення учнів з її планом, що допомагає їм стежити за думкою вчителя, послідовністю розкриття теми. Важливо навчити школярів тезисно занотовувати зміст лекції, виділяти в ній головне. Доцільно хоча б вибірково перевіряти конспекти лекцій, знайомити учнів з допустимими скороченнями слів.

Успішне читання лекції залежить від підготовки до неї вчителя, передусім від складання плану, добору матеріалу, який розкриває зміст теми, добору наочності. Важливо під час лекції володіти увагою учнів. Цього досягають різними прийомами: незвичний початок лекції (короткий факт, що має стосунок до змісту лекції, деталь з біографії людини, про яку розповідатимуть). Увага учнів активізується, коли до них звертаються з пропозиціями на зразок "уявіть собі...", коли вони нібито стають співучасниками подій, про які йдеться на лекції. Підтримують увагу слухачів цікаві приклади-ілюстрації теоретичних положень, наочність, технічні засоби навчання, проблемний виклад матеріалу. Вчитель може вдатися і до риторичних запитань, зміни інтонації розповіді, паузи та ін.

Методи пояснення, розповіді й лекції використовують здебільшого при повідомленні нових знань і меншою мірою в процесі закріплення. їх перевага полягає в тому, що учням за порівняно короткий час може бути повідомлено значний обсяг знань. Проте ці методи не дають змоги визначити активність учнів, їх участь у роботі, вчителеві важко виявити, як в учнів з його слів формуються уявлення про об'єкти, що є предметом вивчення. Тому існує небезпека, що засвоєні учнями знання будуть формальними.

Бесіда - метод навчання, що передбачає запитання-відповіді.

За призначенням у навчальному процесі розрізняють бесіду вступну, бесіду-повідомлення, бесіду-повторення, контрольну. Вступну бесіду проводять з учнями як підготовку до лабораторних занять, екскурсій, до вивчення нового матеріалу. Бесіда-повідомлення ґрунтується переважно на спостереженнях, організованих учителем на уроці за допомогою наочних посібників, записів на дошці, таблиць, малюнків, а також на матеріалі текстів літературних творів, документів. Бесіду-повторення використовують для закріплення навчального матеріалу. Контрольну бесіду - для перевірки засвоєних знань.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты