Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фізична величина




 

Фі­зична величина визначена як властивість, спільна в якісному співвідношенні для безлічі об'єктів, фізичних систем, їх достатків і процесів, що відбуваються в них, але індивідуальне в кількісному відношенні для кожного з них. Можливість фізичної реалізації одиниці є визначальною ознакою поняття «Фізична величина» і дозволяє визначити її «розмір». Розмір фізичної величини існує об'єктивно, незалежно від того, знаємо ми його або не знаємо.

Значенняфізичної величини- оцінка фізичної величини в прийнятих для виміру даної величини одиницях.

У теорії вимірів вводяться поняття дійсного, і дійсного виміряного значення фізичної величини.

Деталі, однакові на перший погляд, виготовлені в умовах серійного і масового виробництва не завжди мають однакові розміри оброблених поверхонь. Виготовлення деталей з абсолютно однаковими розмірами економічно не виправдане. У зв’язку з цим допускаються відхилення дійсного розміру деталі від номінальної величини, при яких зберігаються експлуатаційні характеристики виробу. Знаходження дійсного значення вимірюваної фізичної величини є центральною проблемою метрології. Стандарт визначає дійсне значення, як значення фізичної величини, яке ідеальним чином відображало б в якісному і кількісному стосунках відповідну властивість об'єкту. Одним з постулатів метрології є положення про те, що дійсне значення фізичної величини існує, проте визначити його шляхом виміру неможливо.

У практиці вимірів оперують поняттям дійсного виміряногозначення фізичної величини, знайденого експериментальним шляхом і що настільки наближається до дійсного, що для даної мети може бути використано замість нього. Під виміряним значенням розуміється значення величини, відлічене по відліковому пристрою засобу виміру.

Вимірювана фізична величина -фізична величина, яка підлягає виміру відповідно до поставленого вимірювального завдання.

Фізична величина, що впливає -фізична величина, що безпосередньо не вимірювана засобом виміру, але що робить вплив на нього або на об'єкт виміру таким чином, що це приводить до викривлення результату виміру

Постійна величина -фізична величина, розмір якої за умовами вимірювального завдання, можна вважати таким, що не змінюється за час, що перевищує тривалість виміру.

Змінна величина -фізична величина, що змінюється по розміру в процесі виміру.

Інформація, яка виникає при взаємодії вимірювального приладу з об’єктом виміру, повинна перетворюватись таким чином, щоб отримати результат виміру як поіменоване число у явному вигляді.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты