Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи вимірюваннь




 

За способом знаходження дійсного виміряного значення вимірювальної величини розрізняють прямі, непрямі, спільні і сукупні виміри.

Прямий вимір -при якому виміряне значення величини знаходять безпосередньо за свідченнями засобів виміру.

Непрямий вимір -при якому іскоме значення величини знаходять розрахунком на підставі відомої залежності між іскомою величиною і величинами, функціонально пов'язаними з нею і визначеними за допомогою вимірів. Іншими словами, іскоме значення фізичної величини розраховують по формулі, а значення величин, що входять у формулу, отримують вимірами.

Спільні виміри -одночасні виміри двох або декількох різнорідних величин для встановлення залежності між ними.

Сукупні виміри —одночасні виміри декількох однойменних величин, при яких іскомі значення величин знаходять вирішенням системи рівнянь, що отримуються при прямих вимірах різних поєднань цих величин.

Прості виміри -отримані за допомогою однократного відліку свідчень.

Статистичні виміри -отримані за допомогою багатократного відліку свідчень з подальшою статистичною обробкою їх результатів.

При вимірюванні методом порівняння з мірою вимірювану величину порівнюють з величиною, відтвореною мірою. При вимірі іскоме значення фізичної величини знаходиться за допомогою зіставлення її з мірою, що матеріалізує одиницю цієї величини. Відмінною рисою методів порівняння є безпосередня участь міри в процедурі виміру або наявність пристрою порівняння. Залежно від способу вживання міри розрізняють методи безпосередньої оцінки і методи порівняння.

При вимірюванні методом безпосередньої оцінки іскоме значення величини визначають безпосередньо по відліковому пристрою засобу виміру, який проградуйований у відповідних одиницях.

Метод порівняння з мірою має декілька різновидів: нульовий метод, диференціальний метод, метод заміщення і метод збігів.

Нульовий метод -метод порівняння з мірою, в якому результуючий ефект дії вимірювальної величини і зустрічної дії міри на пристрій порівняння зводять до нуля.

Диференціальний метод -різниця між вимірюваною величиною і величиною, відтворений мірою, відлічується за шкалою приладу.

Метод заміщення -метод порівняння з мірою, в якому вимірювальну величину заміщають відомою величиною, відтворною мірою.

Метод збігів -різниця між вимірюваною величиною і величиною відтвореною мірою. При вимірюванні використовують збіги відміток шкал або періодичних сигналів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты