Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАСОБИ ВИМІРЮВАНЬ




Засобами вимірівназивають технічні пристрої, які мають нормовані метрологічні характеристики і беруть участь у вимірах. По конструктивному виконанню і формі представлення вимірювальної інформації засоби вимірів розділяються на міри, вимірювальні прилади, вимірювальні установки, вимірювальні системи, вимірювальні перетворювачі.

Міразасіб вимірів, призначений для відтворення одного або декількох фіксованих значень фізичної величини.

Вимірювальний приладзасіб вимірів, призначений для вироблення сигналу вимірювальної інформації у формі, доступній для безпосереднього сприйняття спостерігачем. Залежно від форми представлення інформації розрізняють аналогові і цифрові прилади. Ана­логовим називають вимірювальний прилад, свідчення якого є безперервною функцією вимірюваної величини. У цифровому приладі здійснюється перетворення аналогового сигналу вимірювальної інформації в цифровий код, і результат виміру відбивається на цифровому табло.

Вимірювальна установка— сукупність функціонально об’єднаних засобів вимірів і допоміжних пристроїв, розташованих в одному місці і призначених для вироблення сигналу вимірювальної інформації у формі, зручній для безпосереднього сприйняття спостерігачем.

Вимірювальна системасукупність засобів вимірів і допоміжних пристроїв, сполучених між собою каналами зв'язку, призначена для вироблення сигналів вимірювальної інформації у формі, зручній для автоматичної обробки, передачі і (або) використання в системах управління, контролю, діагностування і тому подібне.

Вимірювальний перетворювачзасіб вимірів, призначений для перетворення сигналів вимірювальної інформації у форму, доцільну для передачі, обробки або зберігання. Вимірювальна інформація на виході вимірювального перетворювача, як правило, недоступна для безпосереднього сприйняття спостерігачем. Вимірювальні перетворювачі дуже всілякі, проте, всі вони мають нормовані метрологічні характеристики. Приклади вимірювальних перетворювачів; термопари, вимірювальні трансформатори струму і напруги, вимірювальні підсилювачі і ін.

Вимірювальні міри, інструменти і прилади по конструктивним ознакам підрозділяються на такі основні групи:

· штрихові - масштабна лінійка;

· ноніусні - штангенциркуль, штангенрейсмус, штангенглибиномір;

· мікрометричні - мікрометричний глибиномір, мікрометр, мікрометричний нутромір (штихмас);

· механічно-шкальні - мініметр, мікрокатор;

· важільно-оптичні - довжиномір, оптиметр;

· пневматичні;

· електричні;

· інші групи приладів.

Вимірювальні засоби характеризуються такими метрологічними показниками:

· границі вимірювання приладу - найбільші та найменші значення величини, котрі можуть бути виміряні даним приладом;

· точність підрахунку - точність досягнута при виконанні підрахунку на даному приладі (дорівнює ціні поділки або її дробової частини);

· ціна поділки шкали приладу - величина відповідна найменшому поділу шкали;

· похибка показання приладу - різниця між показанням приладу і дійсним значенням вимірюваної величини;

· варіація приладу (нестабільність показів) - найбільша різниця між результатами окремих вимірів, при незмінних умовах.

Ціна поділки основної шкалиштангенінструментів дорівнює 1мм, а точність вимірювання розмірів підвищується завдяки використанню шкали ноніусу. Ціна поділки ноніусу підраховується із відношення ціни поділки основної шкали приладу до кількості поділок шкали ноніусу (на рис.2.1а дорівнює 0,1мм). При вимірюванні ціле число міліметрів, яке містить розмір деталі, визначається цілим числом інтервалів основної шкали відрахованим нульовою поділкою шкали ноніуса. Дробова доля міліметра підраховується по порядковому номеру поділки шкали ноніуса, яка співпадає з яким - то штрихом основної шкали, помноженому на ціну поділки шкалиноніусу. Розмір деталі на рис.2.1а - 0,5мм, рис.2.1б - 6,9мм, рис.2.1в - 34,3мм.

 

Рисунок 2.1 - Склад ноніуса


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты