Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мікрометричні інструменти




Мікрометр служить для вимірювання зовнішніх розмірів виробу (рис. 2.9).

Рисунок 2.9 – Мікрометр з інтервалом вимірювальних розмірів 0…25 мм.

 

Гладкий мікрометр (рис.2.10) складається із скоби 1 в яку запресовані п'ята 2 і стебло 3 - втулка з отворами для мікрометричного гвинта 5. Торець п'яти 2 є нерухомою мірильною поверхнею, а торець мікрометричного гвинта 5 - рухомою мірильною поверхнею. Мікрометричний гвинт 5 завертається у мікрометричну гайку правої частини втулки 3, а циліндричною поверхнею спрямовується в точний отвір лівої частині цієї ж втулки. Обертання мікрометричного гвинта 5 здійснюється за корпус таріровочного механізму 7 (барабан), який має різьбове з’єднання з втулкою 6. Втулка 6 вільно обертається і переміщується вздовж стебла 3.

 

  Рисунок 2.10 – Конструкція мікрометрів

На зовнішній поверхні стебла нанесені дві шкали (рис.2.11) розділені горизонтальною рискою на нижню, яка відраховує міліметри, і верхню, яка відраховує половину міліметра.

За один оберт барабана 1 (рис.2.11) здійснюється лінійне переміщення рухомої вимірювальної поверхні і втулки 6 на 0,5 мм., що відповідає кроку мікрометричного гвинта. Ціна поділки основної шкали мікрометра також дорівнює 0,5 мм.

На конусній частині втулки 6, по периметру, нанесено 50 поділок кругової шкали (прототип ноніусної шкали).

Точність відліку мікрометричного інструмента підраховується з відношення ціни поділки основної шкали до кількості поділок

кругової шкали ( ) і дорівнює 0,01 мм.

Для забезпечення постійного вимірювального зусилля (500...900 гс. з коливанням 100 гс.) використовується таріровочний пристрій 8 (тріщотка).

Для фіксації мікрометричного гвинта в потрібному положенні служить стопор. Існують декілька конструкцій стопорних пристроїв: ексцентрик з рукояткою 4 (рис.2.10), гайка з розрізною втулкою, або стопорний гвинт.

Відлік виміряного розміру складається з показників трьох шкал.

При обертанні барабана лівий торець втулки 1 (рис.2.11) переміщується вздовж стебла 4 і відраховує міліметри за нижньою шкалою і пів міліметра за верхньою шкалою ( за умови, що поділок пів міліметрової шкали, розташований після відрахованої поділки основної шкали, відкрито).

Третя шкала кругова, складається з 50 поділок і надає можливість підраховувати і додавати тисячні долі міліметрів що містить розмір.

На рис.11; по нижній шкалі відраховано 14 мм., по верхній шкалі – 0,5 мм. і по круговій шкалі – 12 поділок = 0,12 мм.

Виміряний розмір складає,

14 + 0,5 + 0,12 = 14,62 мм.

з повздовжнім штрихом на стеблі і у випадку неспівпадання встановити систематичну помилку мікрометричного гвинта.

Перед вимірюванням мікрометром слід перевірити правильність його установки на нуль, тобто визначити систематичну помилку мікрометра.

Для цього обертом барабана за тріщотку, (при відпущеному стопорі) довести до контакту мірильні площини. закріпити мікрометричний гвинт стопором і перевірити співпадання нульового штриха кругової шкали барабана з горизонтальною рискою. Систематичну помилку мікрометричного інструмента можна виправити таким чином:  
1-кругова шкала, 2-мікрометричний гвинт, 3-різьбова втулка, 4-стебло.   Рисунок 2.11 – Відлік розміру на мікрометрі

 

  • обертом барабана за тріщотку довести до контакту мірильні площини;
  • закріпити мікрометричний гвинт стопором;
  • пальцями лівої руки утримувати барабан 6, а пальцями правої руки корпус таріровочного механізму 7 (рис.2.10);
  • обертаючи барабан 6 і корпус 7 в протилежні напрямки роз’єднати барабан 6 і мікрометричний гвинт 5;
  • повернути барабан до співпадання нульового штриха кругової шкали барабана з повздовжнім штрихом на стеблі;
  • обертаючи корпус таріровочного механізму 7 зафіксувати положення мікрометричного гвинта 5 відносно барабана 6;
  • перевірити співпадання нульового штриха кругової шкали барабана з повздовжнім штрихом на стеблі.

 

Границі вимірювання мікрометра залежать від розмірів скоби та вимірювального переміщення мікро гвинта (рис.2.12).

Мікрометри для вимірювання розмірів до 300 мм. виготовляються з границями вимірювання 0-25, 25-50, 50-75, і т.д., 275-300 мм, але діапазон вимірювальних розмірів дорівнює вимірювальному переміщенню мікро гвинта - 25 мм.

Рисунок 2.12 – Конструкції мікрометрів в залежності від діапазону вимірювальних розмірів.

 

У мікрометрів для вимірювання розмірів більше 300 мм. діапазон вимірювання складає 50 - 100 мм.

Для перевірки систематичної помилки у мікрометрів з границями вимірювання більше 25 мм, між мірильними площинами повинні встановлюватися кінцеві міри або спеціальні еталони.

 

Мікрометричний глибиномір (рис.2.13) служить для виміру глибини в отворах і пазах, має широку (нерухому) вимірювальну поверхню основи 1 до якої запресована мікрометрична головка 2 з отвором у мікрометричному гвинті. У цей отвір ставиться вимірювальний стержень 4, торець якого є рухомою вимірювальною поверхнею. Мікрометричні глибиноміри випускаються з чотирма змінними вимірювальними стержнями, що забезпечує границі вимірювання від 0 до 100 мм. Вимірювальний стержень підбирається в залежності від глибини отвору.

 

1- 0снованіє. 2- Мікрометрична головка. 3- Стопор. 4 - Змінні вимірювальні стержні.5 - Еталон.

Рисунок 2.13 - Мікрометричний глибиномір

 

Для перевірки систематичної помилки встановити потрібну еталонну втулку 5 на контрольну плиту (рис.2.14), мікрометричний глибиномір поверхню основи 1 встановити на еталонну втулку і обертанням мікрометричного гвинта, за допомогою тріщотки, довести торець вимірювального стержня 4 до дотику з контрольною плитою. Закріпити мікрометричний гвинт стопором 3 і в цьому положенні перевірити зміщення нульової риски на барабані з осьовою рискою на стеблі.
  Рисунок 2.14 - Перевірка систематичної помилки мікрометричного глибиноміра

 

Конструкція мікрометричної головки глибиноміра така ж як у мікрометра (ціна поділки 0,01мм), але при обертанні мікрогвинта по годинниковій стрільці показання не зменшуються, як у мікрометра, а зростають (рис.2.15).

 

   
0,5 + 0,22 = 0,72 17 + 0,5 + 0,34 = 17,84

Рисунок 2.15 – Визначення показників виміру на мікрометричному глибиномірі.

 

Мікрометричний нутромір (рис.2.16) служить для вимірювання внутрішніх розмірів. Прилад складається з мікрометричної головки 2, наконечника 1 та змінних подовжувачів 3. Комбінація подовжувачів у поєднанні з мікрометричною головкою і наконечником дає можливість змінювати границі вимірювання від 75 до 175 мм.

Конструкція мікрометричної головки нутроміра така ж як у мікрометра з ціною поділки 0,01мм.

 

  1- Наконечник. 2 - Мікрометрична головка. Комплектуючі мікрометричного нутроміра 3 - Подовжувачі. 4 - Скоба.

 

Рисунок 2.16 - Мікрометричний нутромір

 

 

 
1- Скоба. 2 - Мікрометрична головка. 3 - Наконечник. 4 - футляр.   Рисунок 2.17 – Перевірка систематичної помилки нутроміра   Рисунок 2.18 Вимірювання мікрометричним нутроміром

Для перевірки систематичної помилки слід використовувати еталонну скобу 1 розміром 75мм., як показано на (рис.2.17).

При вимірюванні розміру між паралельними площинами слід витримувати перпендикулярність мікрометричного нутроміра до вимірювальних поверхонь.

При вимірюванні циліндричних отворів (рис.2.18) лінія виміру повинна бути найменшим розміром в площині, що проходить через вісь і найбільшим розміром в площині, перпендикулярної до осі отвору.

Мікрометрична головка нутроміра не має таріровочного пристрою і достовірність результатів виміру буде залежить від майстерності контролера.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 242; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты