Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Штангенінструменти




До штангенінструментів відносяться вимірювальні інструменти з лінійним ноніусом; штангенциркулі (Рис.2.3), штангенглибиноміри (Рис.2.4) і штангенрейсмуси (Рис2.5).

 

Рисунок 2.3 - Штангенциркулі
Рисунок 2.4 - Штангенглибиномір Рисунок 2.5- Штангенрейсмус.

 

Штангенциркуль служить для вимірювання зовнішніх та внутрішніх розмірів гладких виробів, а в деяких випадках для розмітки. На рис.2.6 зображено штангенциркулі, які найбільш часто використовуються

 

 

Рисунок 2.6– Конструкції штангенциркулів

 

Штангенциркулі (рис.2.6) складається з штанги 1, на якій нанесена основна шкала з ціною поділки один міліметр. На правому кінці штанги розташована нерухома вимірювальна поверхня (губка). Вздовж штанги переміщується рамка 2 з рухомою вимірювальною поверхнею (губкою). Фіксація рамки здійснюється гвинтом 3. Для плавного переміщення рамки з рухомою губкою, потрібно закріпити хомутик 6 гвинтом 3 і обертати гайку 7. Для підрахунку дробової частини поділу основної шкали штангенінструменти мають лінійний ноніус (додаткову шкалу 4), яка закріплена до рухомої рамки 2. Відповідно вітчизняним стандартам штангенциркулі виготовляються з величинами відрахунку по ноніусу 0,1; 0,05; 0,02 мм.

Штангенглибиномір (рис.2.7) використовується для вимірювання відстані між площами (наприклад, глибини отвору, уступів т.п.).

Штангенглибиномір відрізняється від штангенциркуля відсутністю нерухомої губки. При вимірюванні глибини основа 1 встановлюється на деталь, а штанга 6 переміщується до контакту її торця з поверхньою яку вимірюємо. Основа 1 переходить у рамку 3, на якій закріплений ноніус 8. Нульовий підрахунок відповідає зміщенню торця штанги 6 з торцем основи 1.

Фіксація рамки і хомутика здійснюється гвинтами 2 та 4, а для плавного переміщення рамки 3 використовується гвинтова пара 7.

 

Рисунок 2.7 – Конструкція штангенглибиноміра Рисунок 2.8 – Конструкція штангенрейсмуса

 

Штангенрейсмус використовується, в основному для розміточних робот та для вимірювання висоти деталі.

В штангенрейсмусі (рис.2.8) є масивна основа 1 з площиною перпендикулярною до лінійки 7. Цією основою штангенрейсмус встановлюється на розміточну плиту. Рухома рамка 4 має державку, для кріплення змінних губок; 2 - при вимірюванні розмірів, 3 - для розміточних робот. Можна кріпити індикаторної вимірювальної головки. Фіксація рамки і хомутика здійснюється гвинтами 9 та 10, а для плавного переміщення рамки з ноніусом 5 використовується гвинтова пара 6.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты