Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЛІТЕРАТУРА. Субтельний О. Україна: історія




Субтельний О. Україна: історія. – К., 1991, с. 418-437

Кормич Л., Багацький В. Історія України. Підручник. – К., 2004, с. 291-307

 

Розглядаючи перше питання, слід назвати загарбницькі плани країн Антанти та Троїстого союзу щодо України.

Перша світова війна змусила українських політиків Галичини, Буковини, Наддніпрянської України визначити свою зовнішньополітичну орієнтацію. Східні та західні українці по-різному ставилися до війни, до майбутнього України. Так, для головних українських політичних партій Галичини і Буковини це питання було вирішене ще до початку війни на користь Австро-Угорщини. Це пояснювалося їхньою лояльністю до своєї держави, порівняно кращими умовами життя українства в Австро-Угорщині, ніж в Росії, вірою в легку перемогу Троїстого союзу, надіями на те, що поразка Росії дасть можливість утворити самостійну Українську державу.

Серед українських політиків Наддніпрянщини були різні погляди: від повної підтримки війни до її заборони або нейтралітету. Стосовно майбутнього України їхні думки теж розійшлися: частина соціал-демократів вважала що Україна повинна бути у складі Росії на засадах автономії, інші бачили її самостійною, треті – вважали майбутню Україну невід’ємною частиною Росії.

Таким чином, воєнне протистояння Російської та Австро-Угорської імперій змусило українських політиків визначити своє ставлення до війни і майбутнього України, привело до розколу національно свідомого українства, розвело по різні боки воюючих держав.

Готуючи відповідь на друге питання, треба зосередити свою увагу на те, що Галичина, Буковина та Закарпаття були надзвичайно важливими для Росії. І тому вона з початком війни кинула на Галичину п’ять російських армій, австрійці відповіли наступом, але не змогли утримати тиску з боку російських військ. Розгромлені австрійці зупинили наступ аж на лінії Віслюки. Але на допомогу прийшли німецькі війська.

Компанія 1914 р. не принесла успіху ні державам Антанти, ні Троїстого союзу, перші надзвичайно кровопролитні битви практично вичерпали сили супротивників і обидві сторони перейшли до позиційної війни.

Починаючи розгляд подій 1915 р., треба звернути увагу на те, що знесилена Росія мала зазнати поразки і вийти з війни. І з цією метою 2 травня 1915 р. німецькі війська прорвали фронти і районі Горлиці, російські війська почали відступати по всій лінії фронту аж до середини вересня 1915 р. За цей час вся Галичина, майже вся Буковина були повернуті Австро-Угорщині. Австрійці захопили Луцьк, Дубно. І тільки восени 1915 р. російські війська змогли закріпитися на лінії Кам’янець-Подільський – Тернопіль – Кременець – Дубно.

Навесні 1916 р. Росія, виконуючи свій союзницький обов’язок, почала контрнаступ, який ввійшов в історію під назвою “Брусиловського прориву”. Це була найбільш вдала операція російської армії за часів світової війни. Російські війська захопили Чернівці, Коломию, Броди, Луцьк. Ці події фактично завершили наступальні дії на Поденно-Західному фронті.

Розглядаючи третє питання, слід звернути увагу на те, як Головною Українською Радою було створення в австрійській армії окремої військової частини, яка мала стати основною майбутньої національної армії. Цей український легіон отримав назву “Українські січові стрільці”.

Далі треба розкрити бойовий шлях цього легіону.

 

Питання, які студент повинен самостійно вивчити і висвітлити на співбесіді з викладачем:

1. Проаналізувати становище українців та українських земель напередодні Першої світової війни.

2. Пояснити, чому Україна займала значне місце в планах воюючих держав.

3. Схарактеризувати воєнні кампанії 914-1916 рр. і порівняти їх.

4. Вказати межу утворення Головної Української Ради.

5. Коли, ким і якою метою було створено Спілку визволення України.

6. Навести факти, які б свідчили про переслідування українського національного руху з боку Центральних держав та Росії.

7. Яку позицію займав ТУП щодо війни?

8. Які завдання ставили перед собою українські демократи на початку світової війни?

9. Чи можна стверджувати, що Українські січові стрільці – перша в ХХ ст. українська армія?

10. Чи можна стверджувати, що Перша світова війна активізувала український національний рух, але привела його до розколу?

Скласти таблицю: “Перша світова війна і український національний рух”.

Назва організації Дата Місце утворення Мета діяльності
       

 

Проблемні завдання:

1. Чи можна погодитися з твердженням В. Винниченко, яке він зробив у своєму творі “Відродження націй”, про те, що українці, які жили на території Росії, мали три орієнтації: “на німецький багнет, на російську милість і на себе”.

2. Як ви розумієте вислів, що “українці в Першій світовій війні змушені були воювати один проти одного за чужі їм імперіалістичні інтереси”?

Розкрити зміст таких категорій і понять: світова війна, анексія, експансія, позиційна війна.

 

УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНО-ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦІЯ (1917-1920 рр.)

1. Проголошення ЗУНР. Злука УНР і ЗУНР.

2. Відновлення більшовицького режиму.

3. Продовження політики “воєнного комунізму”.

4. Наступ білогвардійців на Україні літом 1919 року.

5. Розгром Врангеля.

6. Причини поразки української революції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты