Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Наркотична ситуація в країні




У сучасному світі зловживання алкоголем, наркотиками і іншими психоактивними речовинами прийняло характер епідемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сумарна кількість хворих із захворюваннями, викликаними прийомом різних психоактивних речовин, за винятком курців тютюну, складає більше 500 млн. чоловік. В останнє десятиліття і для України вживання наркотичних і інших психоактивних речовин перетворилося на проблему, що являє серйозну загрозу здоров'ю населення, економіці країни, соціальній сфері і правопорядку.

Системний аналіз показників наркологічної захворюваності підлітків і населення в цілому свідчить про те, що рівень захворюваності наркоманією серед підлітків в 2 рази вищий, ніж серед населення в цілому, а захворюваність токсикоманією — в 8 разів.

Відбувається неухильне "омолоджування" наркоманії. Середній вік початку вживання токсико-наркотичних речовин знизився до 14,2 років серед хлопчиків і 14,6 років серед дівчаток.

За п'ять років (з 1992 по 1997 р.) число дітей, хворих на наркоманію, збільшилося в 19,3 рази; хворих на токсикоманію — в 15,7 рази.

Як випливає з більшості соціологічних досліджень і наукових публікацій, 8 % молоді періодично вживають наркотики. Серед студентства наркоманією охоплено в тій чи іншій мірі 30—40 %, а по окремих регіонах ця цифра значно вища. За існуючими прогнозами, зростання показників, пов'язане з вживанням психоактивних речовин, може продовжуватися аж до 2005-2010 рр.

Окрім зростання числа осіб, які зловживають наркотичними речовинами і хворих на наркоманію, наголошується на збільшенні об'єму негативних медико-соціальних наслідків наркоманії. Це збільшена в 7-11 разів смертності, збільшення в десятки разів числа суїцидальних спроб, а також супутніх наркоманії хвороб, в першу чергу СНІДу (серед хворих на СНІД більше 50 % наркоманів, в Європі — 70 %), інфекційних гепатитів (більше 90 % наркоманів хворіють на гепатити), венеричних хвороб, туберкульозу і інших захворювань. Віл-інфекції зареєстровані не тільки у підлітків і дітей у віці 11—14 років, але й у немовлят, що заразилися від Віл-інфікованих матерів, хворих на наркоманію. За даними міжнародної статистики, коло захворювань, пов'язаних з наркоманіями, дає близько 10 % всіх смертей і 20 % всіх госпіталізацій.

Таким чином, виходячи з вікових особливостей більшості наркозалежних (13—25 років), під загрозою фактично виявилося майбутнє країни.

Наркотики — це смертельно небезпечне зло. Ніколи ні в якому разі не починайте приймати їх. Де наркотики, там завжди біди і нещастя. Перша доза — це відправна крапка до швидкої загибелі. Рішуча відмова від прийому першої дози наркотика є найнадійнішим способом уникнути наркоманії.

Вживати наркотики — це означає вбивати себе заради блага чужих людей, які багатіють на вашому нещасті, при цьому вони самі ніколи не вживають наркотиків. Річний оборот наркотиків у всьому світі оцінюється приблизно в 500 млрд. дол.

У наший країні виробництво, зберігання, розповсюдження, застосування наркотиків заборонене законом. Ніколи не торкайтеся до наркотиків, не беріть їх в руки, не кладіть в кишеню, сумку, не приносьте додому, не ховайте, не передавайте, не пересилайте, не вживайте.

Для боротьби з незаконним оборотом наркотиків створений спеціальний Державний комітет з протидії незаконному обороту наркотиків.

Наркоманія — це небезпечна хвороба, і соціальна, і конкретної людини. Ні жорстка репресивна політика, ні легалізація наркотиків, що вже випробувані в різних країнах світу, цю проблему до кінця не знімають.

Ефективно боротися з незаконним обігом наркотичних засобів можна тільки в комплексі, використовуючи для цього весь арсенал профілактичних, виховних, медичних і правоохоронних заходів.

На запитання соціологічних служб, де можна придбати наркотики? Молодь називає дискотеки, бари, вулицю, парки і, навіть, школу. Підлітки стверджують що за останні 12 місяців на території школи чи на робочому місці або у місцях громадського використання: магазині, пошті, аптеці їм пропонували незаконні наркотики.

Стурбованість викликає неадекватне сприйняття молоддю загрози наркотизації. На їхню думку вживання наркотиків час від часу не може зашкодити здоров´ю людини. Інші вважають, що існує невеликий ризик. Більш критично молодь ставиться до ін´єкційної наркотизації. Але є й такі, які вважають, що випадкові 1-2 рази не шкодять здоров´ю.

Соціальною небезпекою наркоманії є: непрацездатність, матеріальні збитки (нещасні випадки), моральні збитки (правопорушення), розпад родин, злочин проти нащадків, фізична та моральна деградація, джерело розповсюдження, рання смерть, тягар для суспільства.

Сьогодні в Україні наркологічна допомога хворим алкоголізмом і наркоманією здійснюється переважно наркологічними диспансерами, де, крім стаціонарної форми лікування, представлена також і амбулаторна.

При прийнятті рішення про направлення на амбулаторну програму хворого, який звернувся в наркологічну поліклініку хімічно залежної людини, враховуються наступні фактори:

· відсутність яскраво виражених симптомів абстиненції і психічних розладів;

· необхідність співставлення лікування з трудовою діяльністю.

· неможливість оплатити стаціонарне лікування.

Амбулаторне лікування пропонує відвідування пацієнтом наркологічної поліклініки для отримання медпрепаратів, можливої корекції медикаментозних призначень для контролю тверезості.

В наркологічну поліклініку більшість наркологічно залежних людей рідко звертаються за власним бажанням (крім випадків погіршення фізичного стану). Заперечуючи хворобу, вони не мають ніякої мотивації на лікування. Якщо пацієнту не потрібне документальне підтвердження про завершення курсу лікування, він може припинити відвідування клініки, частіше всього продовжуючи вживання психоактивних речовин.

Оскільки існуюча форма амбулаторного лікування алкоголізму і наркоманії недосить ефективна, назріла необхідність до зміни лікування хімічно залежних людей.

 

Коли захворювання викликане застосуванням засобів, не внесених до переліку наркотичних речовин, ставлять діагноз «токсикоманія». Механізм дії таких хімічних препаратів на нервову систему мало вивчений. Відомо, що тривала дія їх пари може спричинити за собою сильні галюцинації. На відміну від наркотиків, препарати побутової хімії не викликають ейфорії. Вони тільки приглушають свідомість на рівні токсичного ефекту. Тут не формується психічна і фізична залежність.

Токсикоманія— це вдихання летючих елементів, зловживання лікарськими (снодійних пігулок, барбітуратів і т.п.) або нелікарськими речовинами різної природи (хімічні, біологічні, рослинні), які викликають явища звикання, але не визнаються Міжнародною конвенцією наркотиками. Мабуть, частина токсикоманії в майбутньому може бути віднесена до наркоманій.

Токсикоманією називається таке систематичне вживання токсичних речовин, яке супроводжується формуванням психологічної залежності, виникненням абстинентного синдрому і різноманітними психічними, соматичними і соціальними порушеннями.

Звикання (прихильність, залежність) може бути двох видів: отримання ефекту ейфорії, комфорту і уникнення поганого самопочуття, дискомфорту, причому в обох випадках для отримання потрібного стану доводиться повторювати прийом речовини.

Токсикоманія виникає внаслідок:

• нераціональної, неправильної терапії, що проводиться лікарем;

• частих прийомів медикаментів при безсонні, різних несприятливих життєвих ситуаціях;

• використовування лікарських препаратів недовірливими людьми, які постійно прагнуть лікуватися;

• впливу групи, наслідування, цікавості (у підлітків).

До речовин, що викликають пристрасть, відносяться снодійні засоби (барбітал, фенобарбітал), транквілізатори (тазепам, хлодепід, мезепам, феназепам), стимулятори ЦНС (сиднокарб, алкалоїди кофеїну — чай, кава), анальгетики (анальгін, амідопірін, фенацетин), антіпаркінсонічні засоби (циклодол), антигістамінні препарати (димедрол, піпольфен), летючі ароматичні речовини (лаки, фарби).

Для отримання одурманюючого ефекту використовуються досяжні і поширені засоби побутової хімії, нітрофарби, розчинники, засоби для виведення плям, синтетичні клеї ("Момент") і ін. На відміну від наркотиків, психотропних і снодійних засобів препарати побутової хімії не дають стану «похмілля», не викликають важких станів, пов'язаних з абстиненцією.

Найбільше поширення токсикоманія набула серед підлітків 10—16 років. Досить популярним способом інгаляції ароматичних речовин є вдихання пари в надітому на голову поліетиленовому мішку, що створює підвищену концентрацію речовини і дозволяє "економно" його витрачати. Нерідко такий спосіб інгаляції приводить до трагічних випадків з летальним результатом в результаті важкого отруєння або асфіксії.

Часто перша інгаляція вказаних засобів супроводжується нудотою, головним болем, запамороченням, сухістю в роті. Число інгаляцій при систематичній наркотизації досягає 5—10 разів на день, а деякі пацієнти починають "нюхати" речовину протягом всього дня, деколи практично безперервно. Для стану інтоксикації, крім відчуття ейфорії, характерний розвиток яскравих, часто керованих зорових галюцинацій. Майже всі пацієнти прагнуть досягти такого ступеня сп'яніння, який дозволяє їм подивитися "мультики", причому нерідко запрограмовані. Крім зорових галюцинацій, можуть з'являтися і слухові, і тоді "перегляд мультфільму" супроводжується озвучуванням. Відомі випадки загибелі людей в результаті надмірного застосування отруйних речовин.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты