Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Механізм згубного впливу тютюнопаління на організм людини. Загроза особистій та суспільній життєдіяльності. Методи протидії та способи відлучення




Найпоширенішою і надзвичайно небезпечною звичкою кожного п'ятого жителя планети є тютюнопаління. Багато курців розглядають свою пристрасть до тютюну як "маленьку слабкість", проте вони глибоко помиляються, оскільки куріння підриває здоров'я людини, знижує працездатність, є причиною багатьох хвороб, прискорює в'янення організму, наближає старість і смерть. Курці швидко стомлюються, дратуються, у них порушений сон, вони в два рази частіше потрапляють в автомобільні аварії, ніж некурящі.

Тютюн — багаторічна рослина сімейства пасльонових. Основними світовими виробниками і постачальниками тютюну є Китай, Індія, США, Бразилія, Туреччина, Киргизія. У тютюні налічується величезна кількість хімічних речовин, які роблять шкідливий вплив на здоров'ї людини. Серед них нікотин, анабазис, миш'як, синильна кислота, окис вуглецю, ефірні масла і смола, радіоактивний полоній-210.

Тютюн шкодить тілу, руйнує розум. Вміст шкідливих речовин в тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки (в'ялення, сушки, ферментації ін.), а в готових виробах від сорту, вологості і навіть швидкості їх куріння.

За даними фармакологів, при викурюванні однієї пачки сигарет середньої міцності із загальною масою тютюну 20 г утворюється 0,0012 г синильної кислоти, приблизно стільки ж сірководня, 0,22 г пірідінових основ, 0,18 г нікотину, 0,64 г (0,843 л) аміаку, 0,92 г (0,738 л) оксиду вуглецю і не менше 1 г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, який називають тютюновим дьогтем. В останньому міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема бензпирен, бензатрацен, радіоактивний ізотоп калія, миш'як і ряд ароматичних поліциклічних вуглеводнів-канцерогенів.

Ці та інші речовини згубно діють на організм людини.

Нікотин — ураження нервової системи, органів дихання, травлення, відчуттів, кровоносної системи.

Миш'як, синильна кислота — отруєння всього організму.

Нервово-серцеві отрути — хвороби серця і крові, нервово-психічні захворювання.

Радіоактивний полоний-210 — хвороби крові, ракові захворювання.

Канцерогенні смоли — ракові захворювання, хвороби органів дихання.

Чадний газ — порушення дихання, хвороби серця.

Стирол — порушення діяльності органів чуття.

В процесі горіння тютюну при температурі 600°С утворюється більше 4000 найшкідливіших для людини речовин.

Деякі курці вважають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від частинок, що містяться в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так: передбачувані поглиначі поки не досягають бажаної мети, а найчастіше вживаються фільтри, що виготовляються із спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більш 20 % речовин, що містяться в димі. Таким чином, переважна маса речовин при сухій перегонці тютюну поступає в легені.

У малих дозах нікотин діє збудливо на ЦНС, підсилює секреторну функцію слинних залоз, прискорює дихання і підвищує кров'яний тиск. Великі дози нікотину приводять до пригнічення діяльності нервової системи, навіть до її паралічу і зупинки дихання і серця.

Під впливом нікотину виникають зміни в кровоносних судинах головного мозку. Втрачається їх еластичність, стінки насичуються холестерином і різними солями (вапнування), унаслідок чого погіршується кровопостачання головного мозку.

Руйнується під дією тютюнової отрути вітамін С, а його дефіцит приводить до погіршення пам'яті і підвищення втоми.

При напруженій м'язовій роботі, м'язи і мозок постійно вимагають приливу насиченої киснем артеріальної крові. Ця потреба у робочих-курців задовольняється не повністю, тому в м'язах швидше розвивається втома, координація рухів знижується на 25%.

Постійне куріння, як правило, супроводжується бронхітом, який проявляється кашлем після пробудження і відкашлюванням сіруватої, брудно-коричневої мокроти. Хронічне роздратування слизистої оболонки голосових зв'язок позначається на тембрі голосу: він втрачає звучність і чистоту, що особливо помітно у дівчат і жінок, що зловживають курінням. Ще більш наглядно характеризує курця колір обличчя.

На підставі статистичних даних різних країн можна зробити висновок, що в даний час до 60 % чоловіків і 20 % жінок систематично палять, тобто 40 % дорослого населення всієї планети є курцями. Як не пригадати Карла Ліннея, який на задане йому одного разу питання, яке б місце він визначив в своїй системі людині, відповів: "Тварина двонога, без пір'я і палить".

Є опис загибелі хлопця в результаті викурювання тільки однієї сигарети! А випадки смерті молодих людей від надходження в організм великих доз нікотину не так вже рідкісні. Особливо часто такі випадки бувають при викурюванні сигарет в компанії "на суперечку" або на парі. У США зареєстрований не один такий випадок загибелі людей при курінні сигарет "на конкурс". Подібні спостереження є і в інших країнах. Наприклад, в Ніцці французькі хлопці влаштували змагання на витривалість до тютюну. Молоду людину, яка викурить тютюну більше, ніж інші, чекав спеціальний приз. Але "переможець" не одержав його: після викурювання 60 сигарет він помер. Інші члени компанії були доставлені в госпіталь у важкому стані.

І у нас в архівах судово-медичної експертизи можна знайти протоколи подібних дурних "змагань", в результаті яких постраждав не один здоровий підліток, що намагався перевищити стійкість свого організму до тютюну.

Тютюновий дьоготь — скупчення канцерогенних речовин. Якщо регулярно мастити їм шкіру тварин, то у 95 % з них незабаром утворюються ракові пухлини. Оскільки тютюновий дьоготь потрапляє в дихальні шляхи людини, природно, що у значної частини курців він може викликати злоякісне розростання тканин. І дійсно, як показує статистика, 100 викурених сигарет дорівнюють року роботи з токсичними речовинами, здатними викликати рак, а протягом року в легені завзятого курця потрапляє близько кілограма тютюнового дьогтю.

Гостре отруєння нікотином приводить до наростаючого головного болю, запаморочення, утруднення дихання, порушення діяльності серцево-судинної системи, підвищення слиновиділення і потовиділення, нудоти. У важких випадках відмічаються марення, сильна задишка, судоми, втрата свідомості. Смерть може наступити в результаті паралічу дихання і серцевої діяльності.

Регулярне куріння викликає наркотичну залежність — нікотиноманію, коли нікотин включається в процеси обміну речовин і стає необхідним.

Курці-чоловіки втрачають в середньому 6,7 років життя, а жінки — 5,3 роки. Від хвороб, пов'язаних з курінням, щорічно в світі вмирають майже 5 млн. чол. За прогнозами вчених, до 2030 р. вживання тютюну буде забирати по 10 млн. життів в рік. У XX ст. куріння вбило 100 млн чол., а в XXI ст. від нього помре вже 1 млрд. курців.

 

Американський журналіст Марк Уотерс в статті "Людина, що склала свій власний некролог" дав неперевершену по силі емоційної дії сповідь чоловіка, знищеного тютюном. Автор цієї статті палив багато років, не звертаючи уваги на загрозу найстрашнішої розплати за куріння. Лікар, до якого він вимушений врешті-решт звернутися, встановив діагноз — рак легень. Не допомогла і термінова хірургічна операція. За декілька днів до смерті журналіст написав свою останню статтю, власний некролог, що викриває злісного ворога людства — тютюн. Жахливо читати цей крик, що запізнився, про допомогу!

Спробуйте, відкриваючи нову пачку сигарет, поставити собі питання: "Що я роблю? Навіщо я збираюся отруювати свій організм? Невже я настільки безвольний, щоб явно псувати собі здоров'я?". Можливо, це допоможе кинути палити і запобіжить розвитку серйозних захворювань.

Куріння в юному віці несприятливо відбивається на загальному стані організму, який розвивається. Гальмується процес статевого дозрівання, сповільнюється процес росту, погіршується розвиток грудної клітини і мускулатури, шкіра втрачає еластичність і свіжість, рано з'являються зморшки. Молоді курці відрізняються блідістю не тільки через спазми кровоносних судин, але й внаслідок характерної для нікотиноманії анемії (недокрів'я). У юних курців набагато швидше, ніж у дорослих, розвивається так званий неврозоподібний синдром, який виражається в постійному головному болі, особливо при розумовій праці, в швидкій втомі і пониженій працездатності, в ослабленні пам'яті і концентрації уваги, в розладі сну, втраті апетиту, в порушенні статевої діяльності.

Жінки, що палять, як правило, рано старіють, у них передчасно наступає клімакс, спостерігаються порушення перебігу вагітності і пологів, в 2-3 рази частіше відбуваються мимовільні викидні, мертвонародження, аномалії внутрішньоутробного розвитку плоду. Вплив на плід легко помітити, якщо прослідкувати за його серцебиттям після куріння матері: у дитини спостерігається тахікардія, обумовлена зменшенням плацентарного кровотоку і зниженням надходження кисню. Природно, що подібне відбувається і при курінні у присутності вагітної жінки.

Куріння робить зовнішній вигляд дівчини непривабливим: з'являється жовтизна на зубах і губах, шкіра набуває сіруватого відтінку, волосся тьмяніє, з'являється неприємний специфічний запах з рота, порушується циклічність менструацій, грубіє голос.

Дівчата, що рано почали палити, гірше розвиваються фізично, частіше хворіють на різні інфекційні захворювання, дія на статеву сферу виявляється частими порушеннями менструального циклу.

У дівчат залучення до куріння часто пов'язане з кокетуванням, прагненням до оригінальності, бажанням подобатися хлопцям.

Фізична і психічна залежність від нікотину розвивається значно швидше, ніж від алкоголю. Але, на відміну від алкоголізму і наркоманії, нікотиноманія не призводить до деградації особи. Це робить куріння заразливою хворобою, яка руйнує здоров'я людини.

Головною умовою у відмові від тютюнопаління повинно бути бажання самого курця позбавитися від цієї шкідливої і небезпечної звички. Найважчим періодом "лікування" є перші дні після припинення куріння, коли бажання знову закурити стоїть на першому місці. Поступовий болісний потяг до тютюнового диму слабшає і зникає взагалі. Полегшує процес прощання з сигаретою активна фізична і розумова діяльність, зменшення числа зустрічей з курцями, вживання кислих ягід і фруктів в період гострої потреби до тютюнового диму.

Спочатку після відмови від тютюнопаління у людини можуть з'явитися головний біль, запаморочення, дратівливість, слабкість. Це нормальні реакції, вони пройдуть після звільнення організму від отруйних речовин, які накопичилися в організмі за час куріння. Для прискорення цього процесу потрібно вживати фруктові соки, фрукти, овочі.

Однією з форм куріння є так зване "пасивне куріння". Пасивним курцем є та людина, яка сам не палить, але вимушений дихати тютюновим димом, наприклад, в накуреному приміщенні або салоні автомобіля. Шкода від вдихання повітря, насиченого тютюновим димом, нітрохи не менша, ніж само куріння. Прагніть уникати подібних ситуацій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты