Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості англійського та німецького абсолютизму




Для Англії був характерний так званий незавершений абсолютизм.

Особливості:

- відсутність серйозних суперечностей між дворянством і буржуазією через близькість інтересів

- різке посилення коро­лівської влади в правління династії Тюдорів (кінець XV — XVI ст.), не набуло розвитку, як у Франції

- зберігався і діяв орган станового представ­ництва — парламент (палата лордів, палата общин)

- збереглося місцеве самоврядування при відсутності такої централізації і бю­рократизації державного апарату

 

Центральними органами влади і управління в період абсолютної монархії в Англії були король, таємна рада і парламент.

Реальна влада зосереджувалася в руках короля. Він здійснював через численні, тільки йому підпорядковані органи законодавчі, ви­конавчі і судові повноваження.

Парламент у 1534 році прийняв поста­нову про відділення Англіканської Церкви від Риму і визнав короля главою церкви. Монарх мав світську і церковну владу, що значно посилювало авторитет корони.

Вищим органом управління періоду абсолютизму була Таємна рада, до якої входили представники і феодальної знаті, і нового дво­рянства, і буржуазії

Таємна рада мала досить широку компетенцію: вона управляла заморськими колоніями, регулювала зовнішню тор­гівлю, за її участю видавалися ордонанси, вона розглядала деякі су­дові справи як суд першої інстанції і в апеляційному порядку.

Вищим церковним органом країни стала Висока комісія. До її складу поряд з духовними особами входили члени Таємної ради та інші посадові осо­би. Компетенція комісії була досить широкою. Вона розслідувала спра­ви, які були пов'язані з порушеннями законів про зверхність королів­ської влади у церковних справах, про боротьбу з єретиками і т.д.

1589 року статутом парламентом було оформлене Верховенство корони, який прирівняв укази «короля в Раді» до законів, що приймаються парламентом.

Постійної армії у Тюдорів не було. Король задоволь­нявся своєю лейб-гвардією і невеликими загонами найманців. ополчення в межах графства лорд-лейтенант, який призначався королівською вла­дою.

Розширена королівська юрисдикція. Суд королівської лави, Суд загальних позовів і Суд канцлера були найважливішими судовими інстанціями. Остаточно оформилася струк­тура таких центральних Вестмінстерських судів, як Суд справедли­востііВищий суд адміралтейства. Серед заново утворених установ слід передусім згадати надзвичайний судовий орган - Зоряну пала­ту, яка у вигляді спеціального відділення Таємної ради стала знаряддям у боротьбі з ворогами королівської влади, свого роду політичним трибуналом. Судочинство тут мало інквізиційний характер, широко застосовувалися тортури.

Найбільшою адміністративною одиницею залишалося графство. Усі питання місце­вого управління зосереджуються в руках мирових суддів. Рада давала їм найрізноманітніші завдання, ставила перед ними різні запитання.

Нижча адміністративна одиниця - церковний приход, який став основою і церковного управління, і ланкою місцевого самоврядування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты