Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Державна влада, її інститути та поділ влади




1. Влада- один із проявів сутності держави, оскільки вона носить політичний характер, виражає інтереси певних соціальних груп, прошарків, класів, партій. Вона відображає відносини панування і підпорядкування, поділ суспільства на владних і підвладних.

Державна влада, на відміну від інших видів влади, має ряд особливостей. Врна є :

1) публічною. Вона виступає від імені всього народу і має публічну основу для своєї діяльності: узаконене майно, власні доходи і податки з населення;

2) апаратною. Вона має механізм здійснення в особі різних державних органів: законодавчих, виконавчих, судових, правоохоронних і так далі;

3) владою,встановлюється і підтримується законом. У цьому розумінні держава є юридичною формою здійснення влади;

4) суверенною. Вона не залежить ні від якої іншої влади (зовнішньої чи внутрішній, будь та інша держава, чи партія церква);

5) легітимізованою. Вона має узаконений характер, спирається на визнання народу і міжнародного співтовариства.

2) Реалізація владних відносин у державіздійснюється за допомогою владних структур (органів держави) і владних інститутів (політичних установ і процедур). Основними інститутами державної влади є інститути народного представництва, що дозволяють здійснювати владу за допомогою інституту загальних виборів, інституту президентства, парламентаризму і місцевого (муніципального) самоврядування.

Сучасні держави мають розвинуту мережу інститутів управління: уряд, урядові заклади, місцеві адміністрації, "силові" відомства, що управляють діяльністю збройних сил, органів державної безпеки та охорони громадського порядку.

У сфері законодавчої владиможна виділити - інститут парламентаризму та інститут делегованого законодавства; у сфері виконавчої владифункціонують -інститути президентства і президентського правління; у сфері судової владиінститути судової влади і судової відповідальності; у сфері контрольної владиінститути конституційної ради і попереднього контролю.

Державні інститути виконують різні функції та у залежності від рівня розвитку демократії мають різну силу. В одних державах переважають інститути глави держави, управління і "силових" відомств, в інших - на перші місця висуваються інститути народного представництва, місцевого (муніципального) самоврядування, правосуддя, прав і свобод громадян.

3. У залежності від способу організаціїдержавна влада може бути єдиною, прямою або складно структурованою (багаторівневою). При наявності єдиної влади вся її повнота влади належить главі держави, правлячій партії або номенклатурі. Влада може здійснюватися також авторитарними методами і прийомами, аж до фізичного знищення інакомислячих.

При наявності складно структурованої влади має місце поділ влади на законодавчу (парламент, місцеві органи самоврядування), виконавчу (уряд і установи виконавчої влади на місцях) і судову (конституційний суд і судова система). У цих умовах влада здійснюється демократичними методами.

На думку Ш.Монтеск'є, автора теорії поділу влади, запропонована ним тріада веде до розосередження влади, механізм її реалізації створює умови для взаємного стримування і тим самим — до обмеження зловживань та сваволі з боку окремих гілок влади та її представників .

У курсі лекцій з теорії держави і права 1909 р. російський учений Н.М. Коркунов, розглядаючи принцип поділу влад, відзначив, що немає жодного держави, де законодавство, виконавча і судова влада були б абсолютно відособленими.

Історичний досвід свідчить, що взаємне стримування влад може здійснюватися не тільки поділом, але і спільним виконанням однієї і тієї ж функції кількома органами, але різним порядком. У сучасних державах:

- виконавча влада видає нормативні акти і виконує деякі судові функції, створюючи адміністративні суди;

- законодавчі органи видають не тільки закони, але й адміністративні розпорядження, виконують деякі судові функції (при імпічменті президента та обвинувачення в державній зраді вищих посадових осіб).

- Верховний і Конституційні суди, діючи у сфері виконавчої і законодавчої влади, визнають акти Парламенту неконституційними і скасовують їхню дію.

Принцип поділу влад сьогодні реалізований всіма демократичними державами. Найбільш послідовно принцип "трьох влад" реалізується сьогодні в США, причому поділ влади (Конгрес, Президент, Верховний Суд) супроводжується важливими доповненнями до системи взаємних стримувань, противаг і соціальній єдності влади в особі народу.

В Україні, відповідно до Конституції "державна здійснюється на основі поділу на законодавчу, виконавчу і судову" (ст. ). Законодавчу владу здійснює Парламент, виконавчу - Уряд, судову — органи правосуддя, суди, у тому числі Конституційний Суд України. Президент, за Конституцією, "забезпечує погоджене функціонування і взаємодію органів державної влади", забезпечує цілісність державної влади, виступаючи гарантом Конституції.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты