Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


До семінарського заняття № 1




2. 1. Чи правильна теза про те, що лише через право матеріалізу­ється потенціал духовних, моральних цінностей, покликаних і здатних оберегти та захистити людину від негативного впливу природи і суспільства? Проаналізуйте різні концепції праворозуміння в аспекті ча­сового проміжку їх виникнення.

3. У чому, на Вашу думку, полягають глибинні джерела похо­дження кожної з концепцій розуміння сутності права?

4. Видатний російський мислитель, представник ліберального державно-правового напряму П. І. Новгородцев зазначав, що право як таке не може здійснити позитивні зміни у суспільстві, оскільки воно є підлеглою частиною, що входить до ширшого складу моральних сил.

Проаналізуйте підхід П. І. Новгородцева до права і спробуйте надати такому підходу об'єктивну оцінку, використовуючи при цьому найкращі надбання світової та вітчизняної політико-правової думки.

5. Академік Всеукраїнської Академії наук, відомий фахівець у галузі держави і права М. І. Палієнко розглядав право як суспільне явище, в основу якого покладена ідея справедливості, критерій оцінки будь-чого, принцип належного; таким належним, на його думку, в житті кожної людської спільноти є моральні засади; ідеалом права, його завданням є встановлення миру і порядку між людьми і сприяння їх добробуту.

Проаналізуйте підхід М. І. Палієнка до права і спробуйте ви­значити, проявом якої концепції праворозуміння він є за своїм змістом.

6. Г. Кельзен, представник нормативістської концепції права, висував тезу проти природно-правової теорії на підставі того, що в останній відбувається змішування суттєвих відмінностей між науково загальновизнаними законами природи та правилами етики і юриспруденції. Урешті-решт, на його думку, тяжіння до природно-правової доктрини походить від психологічної потреби виправдати суб'єктивні рішення і спробувати видати їх за такі, що засновані на об'єктивних принципах, на істині, справедливості тощо.

У чому, на Вашу думку, полягає наукова обмеженість та нау­кова невиваженість міркувань Г. Кельзена? Обґрунтуйте свою відповідь, вказавши на її хибні риси.

До семінарського заняття № 2

1. Порівняйте правові презумпції й аксіоми та розкрийте їх сутнісні особливості.

Інтерпретуючи на свій кшталт погляди на право ідеологіч­них попередників (К. Маркса, Ф. Енгельса, В. І. Леніна), посилаючись на історичні умови, Й. В. Сталін і апарат очолюваної ним комуністичної партії заперечували можливість існування теорії природного права, закликали відмовитися від старого «буржуаз­ного права» і створювати «нове соціалістичне право», яке базу­валося б на марксистській методології та відповідало б завданням диктатури пролетаріату.

Спробуйте проаналізувати та порівняти зміст функцій і прин­ципів права за тоталітарного державного режиму та за демокра­тичного державно-правового режиму.

ЦГ~Оі Завдання для перевірки знань і^_ Питання для самоконтролю Tf До семінарського заняття № 1

1. У чому полягає цінність і значимість права для сус­пільства?

2. Чи згодні Ви з тезою про те, що нормативістський підхід до розуміння правових явищ визначає зміст пра­ва життєвими обставинами й умовами, за яких фактич­но реалізуються правові приписи? Обґрунтуйте свою відповідь, розкривши зміст кожної з основних концеп­цій права.

3. У чому, на Вашу думку, полягає сутність плюралізму різних концепцій права і яким чином вона співвідно­ситься з проголошенням принципу верховенства права?

До семінарського заняття № 2

1. У чому полягають головні відмінні ознаки права від інших соціальних норм?

2. Спробуйте виявити глибинне призначення правових прин­ципів.

3. Проаналізуйте значення загальносоціальних принципів для побудови правової держави в Україні.

4. У чому полягає відмінність загальносоціальних від спеціаль­но-юридичних функцій права?

5. Генеральний прокурор СРСР, директор Інституту права А. Я. Вишинський (1883—1954) на Першій нараді з питань науки радянської держави та права у липні 1938 р., сформульовавши

позицію офіційного «праворозуміння» (право почало визначатись як сукупність норм, законів і настанов, що захищаються силою держави), також висунув ряд ідей стосовно проблем доказування в кримінальному процесі.

Проаналізувавши підхід А. Я. Вишинського до праворозумін­ня, спробуйте пригадати які основоположні правові принципи, що притаманні для будь-якої правової, соціальної держави, були повністю перекреслені в процесі впровадження таких «ідей» у практичну площину «сталінської дійсності».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты