Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теми рефератів. 1. Співвідношення та взаємодія механізму та функцій держави.




1. Співвідношення та взаємодія механізму та функцій держави.

2. Система органів державної влади в Україні.

3. Правовий статус органів держави.

4. Класифікація органів державної влади за відповідними критеріями.

 

5. Ключові внутрішні та зовнішні функції держави нині й Україні.

6. Удосконалення механізму сучасної Української держави як умова підвищення ефективності її функціонування.

Питання для дискусій

1. Як Ви вважаєте, на які органи держави має покладатися пов­новаження щодо формування державної політики та повноважен­ня щодо її забезпечення?

2. Видатний державний діяч США Александер Гамільтон у своїй праці «Союз як гарантія від партійних сварок та заколотів» (1787)зазначав:

«Політичні діячі та державні мужі, які відомі здоровим глуз­дом і справедливістю в поглядах, виступають за єдиноначаль­ність у виконавчій владі та за колегіальність у законодавчій.

Як слушно вони зауважують, енергійність є найбільш необ­хідним атрибутом виконавчої влади при тому, що сама ця влада має перебувати в одних руках... Крім того, колегіальність вико­навчої влади позбавляє народ засобів, за допомогою яких він мо­же простежити за тим, як здійснюється делегована ним влада. Суспільна думка втрачає свою ефективність, по-перше, унаслідок послаблення ефективності громадського осуду, якщо він спрямо­вується не на одну особу, а на групу осіб, і, по-друге, через не­можливість швидко та чітко виявити порушення посадовими особами їх обов'язків з тим, аби примусити їх піти у відставку, якщо це потрібно, або віддати під суд...

Небезпідставно вважають вони, що, оскільки колегіальність найдоцільніша в процесі обговорення та пошуку істини та розра­хована як на прищеплення в народу довіри до влади, так і на захист його привілеїв та інтересів, то воно більш притаманне зако­нодавчій владі...»

Проаналізуйте підхід А. Гамільтона до питань побудови ефек­тивного механізму реалізації виконавчої та законодавчої влади в умовах президентської форми державного правління. Обґрунтуй­те свою відповідь, використовуючи кращі надбання вітчизняної та світової політико-правової думки.

3. Проаналізуйте відмінні риси між органами державної влади й органами місцевого самоврядування, враховуючи те, що через органи місцевого самоврядування, як і через органи державної влади, народ також реалізує своє право на здійснення представ­ницької демократії. Обґрунтуйте свою відповідь.

Завдання для перевірки знань

Питаннядля самоконтролю

1. Один із прихильників абсолютної монархії та реформ Петра І в Росії Іван Тихонович Посошков (1652—1726) у своєму проекті державних реформ пропонував ство­рити в державі контрольний орган, який здійснював би контроль за виконанням указів монарха та законів. Який орган держави, на Вашу думку, нині став прооб­разом того контрольного органу, що його пропонував створити І. Т. Посошков? Обґрунтуйте свою відповідь.

2. Проаналізуйте кожен з елементів державного апара­ту в аспекті його відповідного функціонального при­значення.

Надайте загальну характеристику поняття «державна служба». Чи можна цю категорію застосовувати до усіх складових державного механізму? Обґрунтуйте свою відповідь.

 

РОЗДІЛ IV. ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ПРАВОРОЗУМІННЯ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты