Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теми рефератів. 1. Вітчизняна та світова політико-правова думка про принцип поділу влади та про принцип єдиновладдя.




1. Вітчизняна та світова політико-правова думка про принцип поділу влади та про принцип єдиновладдя.

 

2. Об'єктивні умови й ідеологічне підґрунтя формування ан­тидемократичного державно-політичного режиму.

3. Форма державного правління в Україні та її розвиток у су­часних умовах.

4. Парламентська та президентська республіки: їх особливі ознаки, відмінності й умови формування.

5. Політичний (державний) режим сучасної України.

Питання для дискусій

1. Алексіс де Токвілль у своїй праці «Демократія в Америці» (1835—1840) зазначав: «Вади і слабкості демократичної форми правління лежать на поверхні, для їх доведення можна навести очевидні факти. Водночас сприятливий вплив такої форми правління здійснюється непомітно. її недоліки вражають з першого погляду, а позитивні якості відкриваються з часом».

Спробуйте визначити основні недоліки та переваги демокра­тичної форми держави. Обгрунтуйте свою відповідь, посилаю­чись на відповідні політико-правові ідеологічні теорії видатних мислителів, державознавців.

2. Чому видатний мислитель давньої Греції Арістотель, аналі­зуючи найкращу форму держави політію — у своїй праці «Політика» обстоював ідею пріоритетності так званих середніх людей? Обґрунтуйте свою відповідь.

3. У своїй праці «Про право війни та миру» (1625) видатний голландський юрист та громадський діяч Гуго де Гроот Гроцій зазначав: «Під верховною владою... я розумію ту, яка встанов­люється вільним народом, а не ту, яка набувається над народом за правом війни. Вільний народ більш керується надією, ніж ост­рахом, підкорений — більш острахом, ніж надією, оскільки пер­ший намагається покращити життя, а другий — лише запобігти смерті; перший намагається жити для себе, другий — вимушений віддатися переможцю, тому ми і говоримо про те, що останній перебуває в рабстві, а перший — в свободі. Отже, мета верховної влади, що набувається будь-ким за правом війни, це, скоріше, па­нування і володіння рабами, ніж підданими».

Проаналізуйте відмінність демократичного державно-право­вого режиму від антидемократичного. Обґрунтуйте свою відпо­відь, використовуючи найкращі надбання вітчизняної та світової політико-правової думки.

Завдання для перевірки знань

Питання для самоконтролю

1. «... Вища мета, що являє собою повну реалізацію ідеї, полягає в гармонійному поєднанні задля втілення загального блага. Звідси чотири давновідомі і всіма ви­знані образи правління: монархія, аристократія, демо­кратія, мішане правління. Кожна з цих форм має свою перевагу, свій устрій і власні способи дії; кожна сприяє відомим суспільним потребам або відомому рівню роз­витку, чим і виправдовується існування кожної з цих форм. Проте ідеалом, вочевидь, може бути лише мі­шане правління, оскільки тільки воно передбачає усю повноту державних елементів, а ідеал, як відомо, поля­гає в гармонійному поєднанні усіх елементів...» Проаналізувавши зазначені положення з праці Бориса Чичеріна «Філософія права» (1900), спробуйте висло­вити й обгрунтувати власну думку з цього приводу, використовуючи найкращі надбання вітчизняної та сві­тової політико-правової думки.

2. Деякі унітарні держави мають автономні державні утворення (автономні республіки, краї, округи, провін­ції тощо). До таких держав, зокрема, належать Україна, Італія, Королівство Іспанія та ін. Поясніть відмінність таких унітарних держав від федеративних держав, які також складаються з відповідних державних утворень.

3. Проаналізуйте засади розподілу та взаємодії держав­ної влади парламентської республіки в Україні та спро­буйте висловити власні пропозиції щодо її вдоскона­лення в сучасних умовах, використовуючи при цьому найкращі надбання вітчизняної та світової політико-правової думки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты