Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Термінологічний словник. Проста (унітарна) держава — це така держава, складові якої не мають власного державного суверенітету і решти ознак держави та не можуть бути суб'єктами




Проста (унітарна) держава — це така держава, складові якої не мають власного державного суверенітету і решти ознак держави та не можуть бути суб'єктами політичних міжнародних відносин (наприклад, Україна, Польща, Болгарія, Румунія та ін.).

Складна держава — це така держава, що складається з окремих державних утворень чи кількох суверенних держав, які мають усі озна­ки держави, зокрема, і державний суверенітет, але певну частину своїх суверенних прав, переважно у сфері зовнішньої політики, передали центральним федеральним органам держави.

Федерація — це тривалий союз окремих суверенних держав, які об'єдналися на добровільній основі, створили єдину державу і передаличастину своїх суверенних прав центральним федеральним (союзним) державним органам.

Конфедерація— це тимчасовий союз суверенних держав, які доб­ровільно об'єдналися для досягнення спільних цілей у політичній, еко­номічній або військовій сферах.

Імперія— це велика і складна держава, котру утворюють території суверенних держав, які позбавлені політичного й економічного сувере­нітету внаслідок завоювань, колонізації та інших форм експансії.

Політичний режим— це методи здійснення політичної влади, кін­цевий політичний стан у суспільстві, який складається в результаті вза­ємодії та протиборства різних політичних сил, функціонування всіх по­літичних інститутів і характеризується демократизмом чи антидемократизмом.

Державний режим — сукупність способів, форм і методів держав­ного керівництва, різновид політичного режиму, оскільки держава і державна влада — політичні явища.

Демократичний державно-правовий режим — сукупність форм, методів, принципів і засобів, за допомогою яких реалізується державна влада в інтересах народу; це процес реалізації державної політики, ос­новних завдань, цілей і функцій держави всією системою органів дер­жавної влади за допомогою режиму законності; він виражається в фор­мах, засобах і методах, за яких розвиваються різноманітні форми демократії, утверджується режим законності й правопорядку, забезпе­чення основних прав і свобод людини та громадянина й багато інших демократичних і моральних цінностей; його різновидами є демократично-ліберальний, демократично-консервативний, демократично-радикаль­ний, демократично-правовий.

Антидемократичнийдержавний режим— сукупність форм, принципів і засобів, за допомогою яких державна влада реалізується у вузькогрупових, класових інтересах тощо; це процес реалізації держав­ної політики через здійснення нецивілізованих, варварських, деспотич­них, тиранічних та інших антидемократичних методів і прийомів, що спричинює беззаконня, обмеження основних прав і свобод людини та громадянина, форм безпосередньої та представницької демократії то­що; його різновидами є деспотичний, фашистський, тиранічний, теокра­тичний, диктаторський, тоталітарний, комуністичний тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты