Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. 1. Теорія держави і права: Навч




1. Теорія держави і права: Навч. посіб. / А. М. Колодій, В. В. Копєйчиков та ін. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — 368 с

2. Правовые системы стран мира: Энциклопед. справочник / Отв. ред. — д-р юрид. наук, проф. А. Я. Сухарев. — М.: НОРМА, 2001.—647 с.

3. Рвне Давид. Основные правовые системы современнос­ти. — М.: НОРМА, 1988. — 155 с.

4. Решетников Ф. М. Правовые системы стран мира: Спра­вочник. — М.: НОРМА, 1993. — 256 с.

5. Сюкияйнен Л. Р. Мусульманськое право. — М.: Юристь,

1986. —47 с.

6. Зайчук О. В. Правовая система США. — К.: Наукова думка, 1992.—58 с.

Термінологічний словник

До семінарського заняття 1

Національна правова система— це конкретно-історична, зумов­лена об'єктивними соціально-економічними, політичними, культурни­ми та іншими закономірностями розвитку суспільства цілісна система всіх правових явищ, наявних у певній країні світу — система права, сис­тема законодавства, правовідносини, правосвідомість, правова культура тощо (тобто комплекс взаємопов'язаних і узгоджених правових засобів, призначених для регулювання суспільних відносин, а також правових явищ, які виникли в результаті такого регулювання).

Правова сім'я— сукупність національних правових систем у ме­жах одного типу права, що об'єднані спільністю історичного, ідеологіч-

ного (включаючи релігію) шляху його формування, структури джерел, провідних галузей та правових інститутів, юридичної культури та мис­лення, а також правозастосування.

Порівняльне правознавство — один із напрямів у межах загальної теорії держави і права, метою якого є встановлення співвідношення і взаємовпливу спільного та відмінного у правових явищах як в історич­ному, так і в географічному вимірах.

До семінарського заняття № 2

Іслам (з араб. «покірність») — морально-релігійна система цін­ностей, викладена у Корані; в основі ісламу — ідея єдиного Бога (Ал­лаха), влада якого — безмежна; у зв'язку з цим вчення Корану є не­змінним, завершеним, його положення — імперативними, а людська спільнота має виконувати принципи права, встановлені Богом, і не вправі їх змінювати; у VII—VIII ст., виконуючи приписи Корану щодо ведення війни з невірними, допоки скінчиться неспокій і пригноблення, утвердиться по всій землі віра в Бога, поборники цієї релігії завоювали Сирію, Палестину, Ірак, Іран, Єгипет, Іспанію, Вірменію, Грузію, утво­ривши арабський халіфат; в ісламі сформувалось декілька течій, основ­ні серед яких суннізм та шиїзм.

Практика іджтихаду — це творча розробка і тлумачення положень Корану і Сунни (мусульманських переказів про життя Мухаммеда — засновника ісламу, а також тлумачення ісламу, яка складається з хаді-сів) представниками теократично-юридичних шкіл, авторитетними прав-никами, що здійснювалося згідно зі встановленими правилами; до них відносяться тлумачення по аналогії (Кіяс), а також одностайний погляд на фактичні обставини знавців права, котрий має силу рішення всієї общини.

Фетва — рішення вищих мусульманських керівників («людей релігії»),

Іджма — узгоджена думка мусульманських авторитетів з будь-яких питань.

Навчальні завдання

Теми рефератів

До семінарського заняття М1

1. Співвідношення та взаємодія «національної право­вої системи» та «правової сім'ї».

2. Структурні елементи національної правової системи

 

3. Ідеологічне підґрунтя становлення та розвитку наці­ональної правової системи в Україні.

4. Загальна порівняльна характеристика основних пра­вових сімей світу.

До семінарського заняття № 2

1. Прецедент як форма права в країнах англо-американської правової сім'ї.

2. Особливі риси «загального права» та «права справедливо­сті» в країнах англо-американської правової сім'ї.

3. Джерела права в країнах мусульманської правової сім'ї.

4. Особливості форм права в країнах традиційного права.

Питання для дискусій

До семінарського заняття № 1

1. Видатний німецький філософ Георг Гегель у праці «Філософія права» (1820) вказував на те, що держава є дійсніть конкретної свободи.

Проаналізуйте зазначену думку Гегеля в аспекті розкриття особливих рис національної правової системи (як однієї з найваж­ливіших ознак держави).

2. Представник історичної школи права Густав Гуго стверджував, що в основі правових норм, які діють у будь-якого народу, знаходиться правове буття, що залежить від часу і місщ... Тож до цього реального правового стану, що є тимчасовим, слід підходити в історичному контексті.

Спробуйте проаналізувати еволюцію будь-якої з національних правових систем світу саме враховуючи її історичний розвиток.

До семінарського заняття № 2

1. Видатний голландський філософ епохи Реформації Бене­дикт Спіноза у своєму «Політичному трактаті» (1677) стверджу­вав, що сутність права полягає, головним чином, у тому, що воно є ніби духом держави.

Проаналізуйте зазначене твердження з погляду дослідження причин об'єднання відповідних національних правових систем у певні правові сім'ї.

Завдання для перевірки знань

Питання для самоконтролю До семінарського заняття № 1

1. Чи можна вважати тотожними поняття «правова си­стема» та «правова сім'я»?

2. Які основні етапи становлення та розвитку романо-германської правової сім'ї?

3. Які основні особливості розвитку англо-американсь-кої правової сім'ї?

4. Що таке «право суддів» та «право справедливості»?

5. Розкрийте поняття «казуальне право».

6. Спробуйте визначити сутність законів «шаріату» в процесі становлення мусульманської правової сім'ї.

7. Розкрийте зміст правової сім'ї традиційного права.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты